Provocările n-au ocolit HR-ul din IT-ul românesc nici anul acesta, misiunea principală rămânând găsirea oamenilor potriviți, mai ales pentru echipele tehnice sau cu un nivel de senioritate mai ridicat și persoane care lucrează cu tehnologii mai nișate. La nivelul întregii industrii românești au creat un context dificil noile măsuri fiscale, îndeosebi eliminarea scutirii de impozit pentru programatori, care au intrat în vigoare din toamnă și care au avut un impact semnificativ.

„Un lucru pe care ne bucurăm că am reușit să-l facem la EXE Software a fost faptul că am putut să menținem o poziție solidă, în pofida incertitudinilor și am investit în continuare în viitorul companiei și al colegilor. În ciuda presiunilor economice, am reușit să păstrăm salariile nete la valoarea stabilită, am evitat restrângerea echipei și am asigurat continuitatea, oferind un mediu stabil, cu proiecte noi. Când am avut echipe rămase fără proiecte, nu am vrut să le disponibilizăm, ci le-am propus reconversia spre alte tehnologii și am întețit campania de recrutare clienți, cu ajutorul strategiilor de sales, marketing și comunicare”, a declarat Karina Tătui, HR Manager EXE Software.

De-a lungul lui 2023, disponibilizările din alte companii au creat un sentiment de incertitudine în domeniu, așa încât la nivel de industrie s-a resimțit această influență. Oamenii au fost mai statornici în a-și păstra job-urile și n-a mai existat aceeași fluctuație de personal, ceea ce s-a observat și în procesul de angajări: traficul pe site-ul companiei a fost mai mare în segmentul de cariere și job-uri, s-au observat mult mai multe aplicări voluntare din partea potențialilor angajați – față de anii anterior, când se mergea pe head-hunting, acum oamenii au venit spre companii mult mai mult.

În ceea ce privește cerințele angajaților, oamenii se simt confortabili în continuare cu posibilitatea de a lucra remote, așa încât compania a menținut-o în organizarea sa. La nivel de așteptări pentru anul viitor, sunt toate premisele ca nevoia de recrutare a angajaților să fie din ce în ce mai mare, cererea de angajați crescând din nou. Prioritare se anunță a fi strategiile pentru a atrage, angaja și crește rata de retenție. De altfel, posturile disponibile, în acest moment, la EXE Software se află în zona echipelor de WEB si Desktop Application ( .Net), existând și roluri de Product Owner Master Data as a Service și Test Engineer.