Sunt aproape doi ani de când, din cauza pandemiei de COVID-19, omenirea trăiește după un alt set de reguli decât cele obișnuite, ceea ce tinde să creeze impresia că timpul a stat, sau cel puțin că și-a redus ritmul. Toate industriile se confruntă la ora actuală cu diverse probleme și provocări, există o lipsă cronică de materii prime în toate domeniile de activitate și, pe deasupra, traversăm și o criză energetică, ce pare să se accentueze de la o zi la alta. Cu toate acestea, afacerile continuă să se dezvolte, investitorii continuă să investească, iar România se străduiește, în ciuda problemelor cu care se confruntă, să rămână competitivă în regiune, prin extinderea parcurilor industriale existente și prin înființarea a unora noi.
În cadrul conferinței Govnet ce a avut loc în noiembrie 2021, Axis Communications, lider global în echipamente video de rețea, a subliniat importanța și beneficiile pe care le aduc soluțiile de securitate în cazul unor astfel de investiții de proporții. În acest moment, există 100 parcuri industriale în România, care însumează 1,500 operatori economici și 76,000 salariați. Evident, țara noastră încearcă să îmbunătățească aceste cifre și, așa cum a menționat Alina Silaghi – director al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) – oferă și unele avantaje prin comparație cu țările vecine, precum acordarea de ajutoare de stat în valoare de 50% din investiția în clădiri și echipamente sub formă de plată directă către investitor și nu ca scutire de taxe și impozite. De altfel, Oradea se pregătește să scoată la licitație cel de-al patrulea parc industrial al său, semn că atât investitorii locali, cât și cei străini își doresc să își desfășoare activitatea într-un astfel de parc.
Pe lângă multitudinea de beneficii pe care le oferă un parc industrial, trebuie însă menționat că există și câteva provocări pe care administratorii acestora ar trebui să le aibă în vedere. Orice societate comercială care își dorește să rămână competitivă în ziua de astăzi trebuie să se bazeze masiv pe tehnologie, conectivitate și accesibilitate, iar concentrarea unui număr mare de companii pe o suprafață relativ restrânsă, eventual deservite de aceeași infrastructură de comunicații, poate amplifica riscurile ce țin de securitatea cibernetică. Apoi, intervine nevoia de securitate fizică a companiilor din cadrul parcului industrial – securitate fizică ce nu mai poate exista în accepțiunea modernă fără supraveghere video IP. Aceasta implică, așadar, echipamente interconectate, care necesită, la rândul lor, diferite niveluri de protecție împotriva atacurilor cibernetice.
“Axis Communications este pregătită pentru a accepta această provocare, beneficiind de experiența necesară în domeniu pentru a furniza cele mai potrivite soluții, indiferent de situație. O demonstrează chiar prima cameră IP din lume, dezvoltată de Axis încă din anul 1996, cu mult timp înainte de definirea și popularizarea termenului IoT (Internet of Things), care reprezintă la ora actuală motorul de dezvoltare al tuturor afacerilor competitive și cu mult timp înainte de apariția problemelor de securitate cibernetică cu care ne confruntăm la ora actuală. Altfel spus, compania are tradiție în a fi cu un pas înaintea vremurilor, a provocărilor și a tendințelor actuale. Pare a fi un simplu slogan, dar este cu mult mai mult de atât, căci întreaga activitate a Axis Communications se bazează pe analizarea continuă a nevoilor și necesităților utilizatorilor, ceea ce îi permite companiei să răspundă întotdeauna în cea mai bună măsură diverselor provocări. Același tip de analiză, pe fiecare client în parte, este cea care determină și nevoile unui parc industrial în ceea ce privește, pe de o parte, modul în care urmează a fi integrate și operate echipamentele, iar pe de altă parte, automatizarea și eficientizarea proceselor” a declarat Bogdan Gavril, reprezentatul Axis Communications.
Evident, cerințele și necesitățile unui parc industrial pot fi foarte variate și din acest motiv și portofoliul de produse dezvoltate de Axis în acest domeniu de activitate este compus din soluții numeroase. Ele pornesc de la camerele de supraveghere, montate de obicei pentru a supraveghea zone vulnerabile sau diverse procese, dar nu se opresc aici. Se pune tot mai mult accentul pe integrarea de diverse echipamente, care să comunice între ele și să formeze soluții complexe, capabile să eficientizeze nu numai securitatea, ci și fluxurile operaționale ale unei companii. Astfel, unui sistem de supraveghere i se poate adăuga, de exemplu, o componentă de descurajare, bazată pe dispozitive audio, care să transmită mesaje predefinite, pentru a preveni pătrunderea persoanelor neautorizate în perimetrul monitorizat și nu de a o combate. După același principiu, se poate crea un acces facil, dar controlat, în anumite zone, prin implementarea de echipamente de control al accesului, capabile să identifice persoanele autorizate prin mijloace tot mai diversificate – de la citirea de carduri fizice și până la identificare facială.
Pentru a fi în permanență la curent cu nevoile utilizatorilor, Axis Communications lucrează cu foarte mulți consultanți din regiune și culege constant feedback din piață, pe care îl utilizează mai departe pentru a defini standardele în securitate. De altfel, compania chiar a fost prezentă la conferința Govnet alături de unul dintre partenerii săi cu experiență în domeniul industrial – ELECTRONIC ALARMS SYSTEMS SRL – operează în zona sistemelor de securitate pentru medii industriale și a sistemelor de detecție și alarmare în caz de incendiu.
“Tehnologiile potrivite parcurilor industriale pot să îndeplinească roluri complexe, suplimentare celor dedicate supravegherii fizice. Noile tehnologii IP au capabilitatea de a crește productivitatea și de a menține toate procesele optimizate. Prin integrarea soluțiilor de supraveghere video în arhitectura sistemului de control, se adaugă un nou nivel de transparență operațiunilor, pornind de la inspecția vizuală a proceselor la monitorizarea eficienței producției și a asistenței de la distanță. Astfel, tehnologiile pot fi adaptate pentru a fi folosite atât în zonele de birou, cât și în cele de producție, a declarat Aurel Satnoianu, Managing Partner ELECTRONIC ALARMS SYSTEMS.