Apple și-a încheiat procesul împotriva lui Simon Lancaster, un fost arhitect de design, pe care compania l-a acuzat că a furat secrete comerciale și le-a împărtășit cu un jurnalist. Compania a depus actele pentru proces în martie 2021, iar ordinul de soluționare a fost aprobat de un judecător în săptămâna aceasta.

“Deși a lucrat peste un deceniu la Apple, Lancaster a abuzat de poziția și încrederea sa în cadrul companiei pentru a împărtăși informații secrete comerciale sensibile ale Apple într-un efort de a obține beneficii personale”, a scris Apple în plângerea sa inițială. “El și-a folosit vechimea în companie pentru a avea acces la întâlniri interne și documente în afara responsabilităților postului său care conțin secrete comerciale ale Apple și a furnizat aceste secrete comerciale corespondentului său media extern (unui jurnalist).”

Lancaster și corespondentul au luat legătura pentru prima dată în noiembrie 2018, potrivit plângerii Apple, iar compania l-a acuzat pe Lancaster că a împărtășit jurnalistului detalii despre hardware nelansat, modificări neanunțate ale funcților din software-ul Apple și anunțuri viitoare privind produsele. Apple a mai susținut că Lancaster a descărcat documente confidențiale chiar înainte de a părăsi compania în noiembrie 2019, care ar “ajuta noul său angajator”, Arris Composites. (Lancaster a părăsit Arris în 2021, potrivit LinkedIn-ului său.)

Ca parte a înțelegerii, Lancaster va plăti o sumă nespecificată către Apple și i se interzice să “divulge, să comunice, să transfere, să discute sau să utilizeze orice Informații confidențiale, sub orice formă, fără autorizarea prealabilă a Apple”, conform ordinului. Apple nu a răspuns imediat la o solicitarea unei declarații.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către The Verge, Lancaster a spus că jurnalistul cu care lucra a fost Wayne Ma la The Information. Aici este declarația sa completă:

“În momentul în care am plecat de la Apple, am împărtășit informații Apple cu Wayne Ma de la publicația The Information. Nu m-am gândit niciodată că Apple va afla sau că vor exista repercusiuni pentru că nu am căutat să câștig ceva din asta. M-am înșelat și cu siguranță nu a meritat. Regret și îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele. Am făcut o greseala, iar aceasta mă va bântui ani de zile. Doresc să le transmit foștilor mei colegi de la Apple care au lucrat din greu la proiectele Apple că îmi pare foarte rău.”

Sursa: https://www.theverge.com/2022/11/4/23441260/apple-settles-trade-secrets-lawsuit-simon-lancaster