Într-o postare pe blogul companiei, Microsoft a anunțat datele de la care suportul de securitate pentru Internet Explorer 11 (IE) va fi sistat. Anunțul nu este unul neașteptat, compania reducând motoarele pentru suportul IE cu mai bine de patru ani în urmă, când a oprit dezvoltarea browserului și și-a concentrat eforturile pentru o versiune de browser mai stabilă a Edge, construită cu tehnologii din proiectul open-source Chromium. Demn de remarcat este faptul că numai capacitatea browserului de a se conecta cu aplicațiile și serviciile Microsoft 365 va fi afectată de măsurile anunțate.

Astfel, începând cu 30 noiembrie 2020 aplicațiile web din suita Microsoft Teams nu vor mai asigura suport pentru IE11, iar toate celelalte aplicații și servicii Microsoft 365 nu vor mai asigura suport începând cu 17 august 2021.

Aceasta înseamnă că după datele de mai sus, clienții vor avea o experiență diminuată sau nu vor putea să se conecteze la aplicațiile și serviciile Microsoft 365 pe IE 11. Pentru experiențe diminuate, noile funcții Microsoft 365 nu vor fi disponibile sau anumite funcții pot înceta să funcționeze atunci când sunt accesate aplicații sau servicii prin IE 11. ”Deși știm că această schimbare va fi dificilă pentru unii clienți, credem că clienții vor beneficia la maxim de Microsoft 365 atunci când folosesc noul Microsoft Edge. Ne-am angajat să ajutăm ca această tranziție să fie cât mai lină”, se menționează în postarea de pe blogul Microsoft.

”Clienții folosesc IE 11 din 2013, când mediul online era mult mai puțin sofisticat decât peisajul de astăzi. De atunci, standardele web deschise și browserele mai noi – precum noul Microsoft Edge – au permis experiențe online mai bune și mai inovatoare. Considerăm că abonații Microsoft 365, atât utilizatorii individuali, cât și cei din mediul de companie, vor fi bine deserviți ca urmare a acestei schimbări printr-un acces web mai rapid și mai adaptat la seturi mai importante de funcții în pachetele de instrumente de uz curent precum Outlook, Teams, SharePoint și altele”, au adăugat reprezentanții companiei.

Microsoft Edge Legacy face loc pentru noul Microsoft Edge

Cel de-al doilea anunț făcut în postarea companiei se referă la versiunea inițială a browser-ului Edge, denumită de producător ”Legacy” pentru a-l deosebi de noua versiune dezvoltată pe platforma Chromium: ”În urmă cu aproape doi ani, am început să lucrăm la noul Microsoft Edge, ascultând nevoile clienților noștri de compatibilitate de clasă mondială (inclusiv suport pentru aplicații vechi), securitate, confidențialitate, gestionabilitate ușoară și unificată și productivitate. Rezultatul este un cu totul nou Microsoft Edge: un browser construit pe motorul open source Chromium cu cele mai noi funcții enterprise de la Microsoft. De la lansarea sa în ianuarie, milioane de utilizatori și-au modernizat browserele de acasă și de serviciu la noul Microsoft Edge. În plus, dispozitivele noi și actualizările viitoare ale funcțiilor Windows (începând cu Windows 10, versiunea 20H2) vor conține noul Microsoft Edge.”

Astfel, compania a anunțat că după ce a livrat noul Microsoft Edge și a actualizat majoritatea clienților de Windows 10 cu noul browser, va încheia asistența pentru aplicația desktop Microsoft Edge Legacy pe 9 martie 2021.

”Noul Microsoft Edge este cea mai bună expresie a unui browser modern – suntem încântați că utilizatorii vor experimenta acest lucru. Aplicațiile și site-urile create pentru Microsoft Edge Legacy vor continua să funcționeze în noul Microsoft Edge, dar dacă vor apărea probleme de compatibilitate, avem promisiunea noastră de a asigura asistență App Assure”, au subliniat oficialii de la Microsoft.

Mai multe informații legate de acest subiect sunt disponibile pe site-ul Microsoft.