Compania Allview ne-a obișnuit să ne aducă în atenție produse pentru care principalul atu în fața concurenței de pe piață este raportul preț/specificații. Așa este și cazul lui Soul X7 Pro, un smartphone lansat la finele lunii mai a acestui an pentru care producătorul brașovean a îmbinat atenția pentru detaliile echipamentului cu un set de caracteristici impresionant într-un pachet disponibil în această perioadă la un preț special de numai 729 de lei.

Design și camere

Alegerea producătorului de a folosi sticlă Gorilla Glass 3 și pentru panoul din spate nu este una nouă pentru Allview, este binevenită și în tendințele de pe piața mondială, iar combinația cu rama de metal ce face legătura dintre cele două panouri de sticlă este bine realizată. Senzația de fluență tactilă la trecerea între suprafețe este reconfortantă pentru utilizator, la fel ca suprafața ecranului tip IPS cu diagonala de 6,53 inci, extinsă pe tot panoul frontal în care în colțul din stânga sus și-a făcut loc, discret, camera frontală de 16 MP cu bokeh. Pe partea din spate a telefonului descoperim un sistem AI Quad Camera format dintr-o cameră principală de 13 MP, una ultra-wide de 8MP, una de 2 MP pentru adâncime de câmp și una de 2 MP pentru modul macro.  Telefonul înregistrează clipuri video șa calitate 4K cu 30 fps.

Greutatea terminalului poate părea a fi mare, 193 de grame, însă dispunerea elementelor din interiorul carcasei îi conferă utilizatorului de Soul X7 Pro senzația de echilibru, fiind bine balansat și fără a da impresia unei greutăți disproporționate.

Procesor și sistem de operare

Soul X7 Pro este dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 630 octa-core cu 4 core Cortex-A53 la 1,843GHz și 4 core Cortex-A53 la 2.2 GHz, un model de procesor ceva mai vechi, care însă își îndeplinește cu brio sarcinile și în același timp contribuie la prețul terminalului, iar partea de grafică este susținută de un GPU Adreno 508 la 700MHz. În ceea ce privește memoria, Allview pune la dispoziția utilizatorului o combinație de 4 GB RAM și 64 GB stocare, suficientă pentru un utilizator obișnuit și în concordanță cu plasarea telefonului în gama midrange. Stocarea este de tip eMMC 5.1 și poate fi extinsă prin intermediul unui slot combo ce pune la dispoziție utilizatorului varianta de folosire în mod dual-sim sau în combinația single sim + slot pentru carduri de format microSD cu capacitate de până la 256 GB.

Sistemul de operare este Android 9 Pie poate fi privit cu scepticism de un utilizator mai pretențios, însă setul generos de caracteristici îl va determina pe un utilizator mediu să treacă ușor cu vederea acest aspect. Pe partea de conectivitate, Soul X7 Pro este compatibil cu standardele Wi-Fi ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.1, iar pe partea de localizare utilizează A-GPS și GLONASS. Cititorul de amprentă plasat în partea spate este util, însă remarcăm absența NFC, o caracteristică din ce în ce mai solicitată într-un moment în care asistăm la accelerarea procesului de dematerializare a cardurilor bancare.

Ecran și baterie

După cum am menționat, diagonala ecranului tip IPS este de 6,53 inci cu un raport de aspect 19,5:9 și rezoluție FHD+ de 1080 x 2340 pixeli în condițiile unei densități de 395 ppi. Ecranul asigură o vizibilitate decentă în condiții ambientale de lumină puternică, meniul telefonului permițând ajustări ale luminozității acestuia în funcție de condițiile de mediu. Bateria Li-Po de 4000 mAh este de tip non-removable și suportă încărcare Ultrafast Charging, pentru 10 minute încărcare asigurându-se 99 de minute de redare video continuă, o performanță remarcabilă.

Concluzii

Pentru un utilizator cu cerințe medii, Allview X7 Pro vine cu un set de răspunsuri ce poate înclina balanța în favoarea achiziției: aspectul plăcut, opțiunea folosirii Gorilla Glass 3 pe ambele suprafețe principale, ecranul generos cu performanțe bune la filmarea 4K, bateria ce asigură autonomie suficient de mare și un preț atractiv. Lipsa NFC, un procesor de generație mai veche și Android 9 sunt inconveniente pe care cumpărătorul decide dacă sunt importante pentru el.