Canon extinde astăzi seria EOS prin lansarea noului model EOS 60Da – un DSLR conceput pentru fotografia astronomică. Având aceleaşi specificaţii ca modelul EOS 60D şi depăşind în performanţe EOS 20Da, EOS 60Da este conceput să captureze emisiile de culoare roşie produse de nebuloase, folosind un filtru low pass modificat ce îl face mai sensibil la luminile cu lungimi de undă hidrogen-alfa (Hα).

EOS 60Da este ideal pentru fotografierea fenomenelor astronomice precum nebuloasele difuze – un fenomen preferat de  astrofotografi datorită culorii roşii ce apare în urma ionizării atomilor de hydrogen. Într-un DSLR obişnuit, un filtru inflaroşu limitează cantitatea de lumină Hα ce ajunge la senzorul camerei, reducând transmiterea semnalelor roşii pentru a preveni apariţia artefactelor de culoare în imaginea finală. Din această cauză, EOS 60Da deţine un filtru modificat ce oferă pentru lumina Hα o transparenţă de trei ori mai mare decât la EOS 60D.  Acest nou filtru împreună cu senzorul CMOS de 18 MP, procesarea DIGIC 4 şi gama  ISO ridicată contribuie la obţinerea unor imagini clare ale emisiilor de culoare roşie dintr-o nebuloasă.

Rezoluţie mare, senzitivitate ridicată şi zgomot redus

EOS 60Da oferă astrofotografilor performanţe ridicate şi flexibilitate. Senzorul APS-C CMOS de 18 Megapixeli este ideal pentru a  captura detalii bogate din aglomerările stelare, în timp ce performanţa avansată la viteze ISO ridicate de până la ISO 6,400 (ce poate fi extins la ISO 12,800) oferă imagini cu zgomot redus şi micşorează timpul de expunere. Lucrând împreună cu puternicul procesor DIGIC 4, senzorul oferă un raport semnal-zgomot excelent, producând imagini bogate în culoare naturală – fiind ideal pentru a captura tranziţiilor de culoare subtile ce apar spre exemplu în norii de gaz interstelari.

Control uşor

EOS 60Da a fost conceput să fie confortabil atunci când este ţinut în mână şi să ofere multiple posibilităţi de personalizare. Forma sa curbată îi permite să aibă o aşezare a butoanelor ce oferă rapiditate în utilizare, în timp ce setările frecvent folosite sunt grupate împreună pentru un acces mai uşor. Controalele pot fi ajustate şi mutate în funcţie de cerinţele fiecărui utilizator, în timp ce un ecran LCD cu iluminare din spate oferă flexibilitatea de a monitoriza şi ajusta parametri de imagine în timpul fotografierii. Un buton Quick Control oferă în timpul fotografierii acces imediat la toate setările camerei.  EOS 60Da deţine un ecran LCD Vari-angle de 7.7cm (3.0”) cu suport Live View– ideal pentru fotografiera de pe trepied. Ecranul  vari-angle oferă flexibilitate, în timp ce modul Live View permite un control de precizie, permiţând fotografilor să ajusteze uşor compoziţia şi setările camerei.

Pentru flexibilitate ridicată in fotografiere, EOS 60Da este compatibil cu controlerul Timer Remote Controller TC-80N3 – un declanşator programabil ce permite ajustarea setărilor fără a deranja poziţia camerei. TC-80N3 permite utilizatorului să captureze imagini de la distanţă, la anumite intervale, sau să realizeze expuneri mai îndelungate, fiind ideal pentru a fotografia cerul pe timp de noapte. Prezenţa în dotare a unui adaptor AC ACK-E6 permite fotografierea continuă, fiind ideal pentru expuneri îndelungate. Softul EOS Utility permite controlul setărilor sau vizualizarea imaginilor încadrate direct pe un PC sau Mac conectat la camera printr-un cablu USB.

Ca parte a sistemului EOS, modelul EOS 60Da este compatibil cu cea mai vastă colecţie de lentile interschimbabile, cu modele de variază de la 8mm la 800mm – oferind astrofotografilor putere şi creativitate.

EOS 60Da – caracteristici cheie:

  • Sensibilitate extinsă pentru lumina IR
  • Senzor APS-C CMOS de 18 megapixeli
  • Ecran Clear View LCD vari-angle de 7.7cm (3.0”)
  • ISO 100-6,400 (posibilitate de extindere la ISO 12,800)