La sfârșitul zilei de ieri (15 mai a.c.), a avut loc evenimentul oficial de deschidere a competiției internaționale de programare ACM-–ICPC (Association for Computing Machinery – International Collegiate Programming Contest) 2012. Supranumită “Bătălia Creierelor”, ACM -ICPC este o competiție dedicată mediului academic care adună cei mai buni programatori la nivel mondial.

Ceremonia de deschidere s-a bucurat de prezența președintelui Republicii Polone – dl. Bronislaw Komorowski, care a precizat: “Domeniul IT&C este extrem de important pentru noi și ne bucurăm că putem organiza o astfel de competiție în Polonia. De asemenea, ne bucurăm de amploarea pe care o are această competiție și de prezența echipelor din Polonia.”
“Varșovia este un hub important pentru știință, cultură și afaceri în Europa Centrală și de Est. Sunt convinsă că Varșovia este o foarte bună alegere pentru organizarea finalei mondiale cu numărul 36 a ACM-ICPC și va fi o gazdă excelentă pentru această competiție.” a declarat Hanna Gronkiewicz-Waltz, Primarul Vașoviei.

ACM a ajuns la ediția cu numărul 36, începând din anul 1997, fiind sponsorizată de IBM. După preluarea de către IBM a sponsorizării ACM, numărul de studenți care participă la competiție a crescut de peste zece ori. Astfel, dacă în 1997 participau aproximativ 2500 de studenți la fazele regionale, la ediția 2011 numărul lor a crescut la peste 25.000.

“La ediția cu numărul 36 a competiției au participat 2.219 Universități din 85 din țări. Ne bucurăm de această dimensiune globală a ACM și de nivelul de participare la acest eveniment.” a declarat Bill Poucher PhD, ICPC Executive Director.
De 17 ani (începând cu ediția organizată în 1995 la Nashville) sunt alături de această competiție și mă bucur că organizăm la Varșovia acest eveniment internațional. Gazda acestui eveniment este Universitatea din Varșovia, cea mai mare universitate din Polonia. De asemenea, Universitatea din Varșovia are o istorie foarte îndelungată (Universitatea a fost înființată în anul 1816).” a declarat Professor Jan Madey, ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) 2012.
Competiția ACM 2012 a presupus trei etape:
1. Etapele la nivel național – care au adunat aproximativ 300.000 de studenți din domeniul computer since din peste 100 de țări.
2. Etapele regionale (desfășurată în perioada septembrie – decembrie 2011) – care au adunat 25.016 competitori din 2219 universități și 85 de țări.
3. Etapa finală (Varșovia 14 – 16 mai) care va aduna cele mai bune 112 echipe la nivel global.
La această finală mondială participă și o echipă de studenți de la Universitatea din București, Romania.

Ultimele cinci ediții ale competiției ACM au fost câștigate de echipe de la universități precum: China (2010 și 2011), Rusia (2008 și 2009), precum și din Polonia (2007).