Campionatul Mondial de Sport Electronic, eveniment organizat de Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF), de Liga Gamerilor Profesionişti (Professional Gamers League – PGL) și susţinut de Romtelecom, în calitate de partener principal, a luat startul, la Sala Polivalentă. Competiția durează trei zile și este transmisă în direct pe canalul TV Dolce Sport 3 și online pe www.dolcesport.ro, iar la ea participă peste 200 de jucători profesioniști și delegați ai federațiilor de sport electronic din mai bine de 50 de țări.

Printre țările care au trimis jucători la Campionatul Mondial de Sport Electronic și care fac parte din Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) se numără Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Israel, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, China, Coreea de Sud, Mongolia, Filipine, Vietnam, Canada, Africa de Sud, în timp ce din țările non-membre au sosit la București gameri din Thailanda, Japonia și Tunisia.

Pe lângă țările menționate mai sus, care au trimis jucători profesioniști, s-au alăturat și delegații formate din oficiali, presă sau publisheri din Turcia, Bangladesh, Malaysia, Maldive, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Brazilia, Mexic, SUA, Georgia, Germania, Norvegia, Egipt, Macedonia, Ucraina, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan sau Namibia.

“La Campionatului Mondial avem discipline pentru bărbați și femei. Astfel, la competițiile de League of Legends (LOL) și Alliance of Variant Arms (A.V.A.) vor participa doar bărbați, iar valoarea premiilor este de 20.000 euro și, respectiv, 13.000 euro, iar la StarCraft 2 şi la Tekken Tag Tournament 2 vor juca femei, premiile oferite fiind de câte 2.000 de euro”, a declarat Silviu Stroie, președintele Ligii Gamerilor Profesionişti.

De asemenea, cei prezenți la Sala Polivalentă pentru a urmări campionatul vor avea ocazia să câștige premii în valoare de peste 7.000 de euro, dacă se înscriu la concursurile organizate de partenerii evenimentului. În total, premiile Campionatului Mondial de Sport Electronic ajung la valoarea de 44.000 de euro.

Țara noastră concurează la campionat cu o echipă formată din 10 băieți (cinci la League of Legends – LOL și cinci la Alliance of Variant Arms – A.V.A.) și două fete, ce vor juca la disciplinele StarCraft 2 şi Tekken Tag Tournament 2.

La competiția de League of Legends s-au calificat cei de la Like A Sir (Stoian Ovidiu – Cliqque, Neagu Bogdan – imsoleet, Enut Andrei – King XéMO, Matei Gheorghe – Sir GocuXV, Teca Mircea – Mirciu), iar băieții care ne reprezintă la A.V.A. sunt Vlaconi Tudor – ZoOmL3sS, Ciprian Iacob – Toteu4ever, Petcu Adrian – AdyIRONIQ, Ghindea Gabriel – Me1998, Vasile Leonard – TheNubDude. Cele două fete care participă la Campionatul Mondial de Sport Electronic au 25 de ani și sunt Corina Lixandru (StarCraft 2) și Elena Surdu (Tekken Tag Tournament 2).

“România, ca țară organizatoare, s-a calificat automat la toate cele patru jocuri, iar pentru celelalte locuri s-au realizat calificări continentale. Țara noastră are deja un start, având calificați la fiecare joc, ceea ce înseamnă și mai multe puncte pentru noi. Totuși, șansele noastre cele mai mari vin de la concursul de League of Legends”, a precizat Silviu Stroie.

În cadrul campionatului, pentru prima oară în istoria gaming-ului românesc, se vor efectua teste antidoping în colaborare cu laboratorul antidoping de la București.

România este membră a Federaţiei Internaţionale de Sport Electronic din anul 2009. De atunci, cu susţinerea ligii, reprezentanţii ţării noastre au participat la toate Campionatele Mondiale, plasând România an de an între primele trei din lume, în clasamentele pe naţiuni.

Campionatul Mondial de Sport Electronic este susţinut de Romtelecom, AMD, Coca Cola, D-Link, Eaton, Jerry’s Pizza, Kingston, LikeIT, Logitech, MadCatz, RIN Grand Hotel, Sony.

Partenerii media ai evenimentului sunt Adevărul, GO4IT, Zon@ IT, 2.0, Apropo.ro, Computerblog.ro, Level, Mobzine.ro, Playtech.ro, Techzone.ro.