Deși am putea spune că lansarea jocului Cyberpunk 2077 ne-a transpus în viitor, adevărata revoluție a gaming-ului este deja la îndemâna tuturor prin 5G. Pentru că există deja atâtea posibilități de gaming in cloud, utilizatorii se pot bucura de jocuri de rețea la care se pot conecta prin internet oricând, oriunde, fără să mai aibă nevoie de console sau de plăci video high-end.

5G și Cloud Gaming

Cloud gaming-ul folosește puterea cloud-ului pentru a reda jocul pe dispozitivul din mâinile utilizatorilor. Acest lucru oferă o experiență de gaming în care participanții sunt scutiți de selectarea unei anumite platforme sau de achiziționarea consolelor de joc; în același timp, serviciul complet wireless elimină timpul de așteptare pentru descărcarea sau reîmprospătarea jocurilor.

The Sky’s the Limit as 5G supports Cloud Gaming Anytime, Anywhere

Un alt beneficiu este răspunsul instantaneu și sigur disponibil datorită latenței scăzute a tehnologiei 5G. Adesea confundată cu viteza ridicată, latența scăzută înseamnă intervalul de timp dintre solicitare și răspuns, ceea ce o transformă într-un element vital când vine vorba despre scenariile de utilizare care necesită un feedback instant.

În cazul multor jocuri, până și cel mai mic decalaj poate interveni într-o chestiune de viață și de moarte pe parcursul gameplay-ului. Din fericire, în prezent, tehnologia 5G poate reduce latența cu 10 milisecunde, iar în ritmul prezent de dezvoltare nu este exclus ca latența să ajungă la doar 1 milisecundă în viitor. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă asta, pentru o persoană obișnuită, o latență sub 15 milisecunde este aproape insesizabilă, dar influențează comportamentul device-ului și, prin urmare, performanța pe parcursul jocului, fiindcă știm cât de importantă este fiecare secundă pentru a obține cele mai bune rezultate.

Low Latency means Instant Feedback

În lumea jocurilor 5G, interacțiunea dintre personaje va fi mai rapidă ca niciodată și va transpune utilizatorii în poveste, alături de prietenii lor. Jocul este redat extrem de cursiv ca și cum ar fi jucat pe o consolă, iar transmiterea de date este cu totul insesizabilă. Prima experiență de cloud gaming 5G prezentată de companie, a fost în cadrul conferinței MWC 2019, utilizând un OPPO Reno 5G, primul smartphone OPPO compatibil cu rețelele 5G. Jocul Soul Calibur VI a rulat fără ntreruperi în timpul atatcurilor și contra-atacurilor jucătorilor.

Jocuri 5G cu prietenii

Fie că este vorba de ecrane cu rezoluție înaltă sau jocuri „to go” pe smartphone-uri, toate se bazează pe internet, care oferă utilizatorilor șansa să se joace alături de prietenii lor jocurile preferate, indiferent unde s-ar afla pe glob.

Când vine vorba despre 5G, lățimea benzii și latența scăzută, oferă șansa utilizatorilor de a se bucura de o experiență de joc de pe un smartphone OPPO, o tabletă sau alte device-uri wireless care permit accesarea imediată a jocului fără a pierde vreun moment din poveste.

Experiența de gaming AR/VR

Jocurile AR/VR oferă o experiență memorabilă jucătorilor datorită experienței imersive, un exemplu foarte bun fiind OASIS în jocul Ready Player One. La fel ca în cazul cloud gaming-ului toți algoritmii necesari pentru redarea conținutului, sunt gestionați de acest cloud, jucătorii având un conținut redat în timp real. Provocarea pe care o reprezintă jocurile acestea cu scene ultra-realiste și conținut interactiv, este cantitatea de transmitere a datelor, viteza internetului și nevoia de latență scăzută. Majoritatea acestor cerințe nu sunt îndeplinite de infrastructura digitală din prezent.

Cu toate acestea, prin rețelele 5G cu latență scăzută, obstacolele din domeniu încep să fie eliminate. În cadrul conferinței OPPO INNO DAY 2021, au fost lansați ochelarii AR 2021 cu ajutorul cărora, participanții au putut experimenta realitatea augmentată printr-un joc în stilul MOBA, care suprapune conținutul, accesibil până acum doar pe un ecran, în lumea reală, oferind o experiență de joc cu totul nouă. Cu ajutorul conectivității 5G, jocurile care combină virtualul cu realitatea vor deveni din ce în ce mai creative și diversificate.

5G Can Make Our Digital Dreams a Remarkable Reality

Desigur, beneficiile unei latențe scăzute sunt aplicabile în multiple domenii, unul dintre exemple fiind chiar medicina. De exemplu, medicii au posibilitatea de a efectua operații robotice de la distanță utilizând tehnologia 5G. Cu ajutorul latenței scăzute, imaginile și datele din sala de operație sunt transmise fără întârzieri ceea ce face operațiile la distrantă, intervenții mult mai precise, sigure și de încredere. În prezent, există multiple exemple de intervenții reușite, iar o utilizare mai largă a acestei tehnologii, ar putea asigura servicii medicale de calitate superioară celor care locuiesc în zone îndepărtate.

O altă aplicație este reprezentată de mașinile self-drive (care nu necesită un șofer). Niciun scenariu de filme science fiction sau prospecție asupra viitorului nu poate fi complet fără mașinile care se conduc singure, care au rămas până acum la nivel de concept din cauza timpului lung de reacție. Datorită rețelelor 5G, va putea fi scurtat și mașina va putea avea reacțiile potrivite în timp real față de obstacolele de pe carosabil, astfel încât să asigure siguranța pasagerilor.

Cu ajutorul latenței scăzute oferite de 5G, multe scenarii din filme futuriste vor putea deveni realitate. Beneficiile menționate mai sus sunt doar câteva dintre cele pe care le vor oferi device-urile 5G, fiindcă acestea vor pune la îndemâna utilizatorilor multiple surprize în era 5G și a Internet of Experience.