De Beatrix Mueller-Meszarich, Managing Director HP CDG

Se vorbește mult despre cloud computing, această tehnologie poate furniza beneficii reale. Adoptarea cloud-ului acolo unde se potrivește tipului de business poate să accelereze obținerea câștigurilor și reduce costurile. Însă adoptarea mediului cloud înseamnă alegerea soluțiilor potrivite. Întrucât conceptele cloud pot avea semnificații diferite pentru persoane diferite, acest articol își propune să trateze cinci mituri legate de cloud computing și să separe realitatea de ficțiune.

Mitul numărul 1: Cloud-ul public este cel mai accesibil mod de a achiziționa servicii IT

O caracteristică a cloud-ului public este modelul relativ accesibil, de tip „pay-as-you-use”. Anumite resurse sunt necesare în mod constant, iar companiile pot reduce costurile utilizând alte modele de cloud, cum este livrarea de resurse partajate via cloud privat. În astfel de cazuri, cloud-ul privat este mai eficient chiar decât modelul pay-as-you-use de cloud public.

O analogie potrivită este decizia de a închiria sau a cumpăra o mașină. Închirierea unei mașini este avantajoasă pe termen scurt, întrucât plata se realizează pe baza consumului efectiv. Totuși, dacă șoferul folosește frecvent mașina și pentru o perioadă mai mare de timp, atunci un automobil propriu este mai rentabil. De asemenea, există și alte aspecte importante care trebuie luate în considerare înafară de preț – performanța, securitatea, conformitatea cu normele, nivelul de calitate al serviciilor și disponibilitatea.

Strategia cloud este esențială

Indiferent dacă utilizatorul folosește un serviciu de cloud privat, își construiește propriul cloud privat sau alege o abordare hibridă pentru cloud, elementul central în cloud computing este necesitatea încorporării unor cerințe specifice într-o strategie de cloud bine pusă la punct. Acesta nu este un simplu exercițiu, iar planul pentru cloud trebuie să soluționeze toate aspectele cerințelor de performanță, securitate, control și disponibilitate.

Mitul numărul 2: virtualizarea în pași mici este singura cale către cloud

Adevărata transformare se produce în momentul în care companiile adoptă operarea în cloud. În plus, construirea unui mediu cloud privat aduce beneficii uriașe, cum sunt reducerea complexității sistemului IT, diminuarea semnificativă a costurilor IT și livrarea de servicii mai agile și mai flexibile. A nu se înțelege faptul că virtualizarea și cloud computing-ul se exclud una pe cealaltă; în realitate, mulți specialiști din domeniul tehnologiei sunt de părere că o infrastructură virtualizată este un catalizator puternic către etapa următoare – adoptarea cloud computing-ului.

Un cloud privat bazat pe resurse comune care pot fi accesate automat pentru a soluționa nevoile de business pot ajuta departamentul de IT să mențină ritmul de lucru. Cloud-ul privat le permite managerilor IT să dețină un control deplin asupra bunurilor disponibile, concomitent cu îndeplinirea standardelor de securitate necesare atât în cloud, cât și la nivelul centrului de date. Cu ajutorul serviciilor de remediere pentru cloud și actualizarea sistemului de operare, aplicațiile sau bazele de date pot fi automatizate, reducându-se astfel semnificativ timpul dedicat de administratorii IT mentenanței aplicațiilor.

Abordarea integrată poate conduce către cloud-ul privat

Așadar, de ce amână organizațiile adoptarea cloud-ului privat? Companii precum HP au construit instrumentele de automatizare și integrare necesare pentru dezvoltarea rapidă a mediilor cloud de tip privat. Este adevărat faptul că o organizație care a adoptat deja virtualizarea a făcut un pas major către implementarea operării în cloud la nivel intern.

Un astfel de instrument este HP CloudStart, o rampă de lansare rapidă către cloud. Parte a portofoliului de servicii al HP, Cloud Start permite implementarea în 30 de zile a unei soluții deschise și flexibile de cloud privat, la un preț fix și pentru obiective clare. Construite pe baza soluției HP CloudSystem, serviciile HP CloudStart asigură un catalog de servicii pentru cloud privat care include până la patru servicii integrate în mediile de backup și securitate.

Mitul numărul 3: aplicațiile critice nu-și au locul în cloud

Este în regulă ca o serie de servere să execute sarcini de testare și dezvoltare pe o infrastructură în cloud. Însă livrarea rapidă și eficientă a aplicațiilor de business continuă să fie cel mai important obiectiv al companiilor din industria IT. Studii recente arată că managerii IT resimt o presiune extremă de a diminua costurile de infrastructură, de a ajusta nivelurile de servicii în funcție de schimbări și de a livra aplicații cu viteză mai mare.

Specialiștii din IT își doresc ca operarea în cloud să îi ajute să soluționeze aceste trei nevoi. Și cum poate fi mediul cloud configurat pentru a rula aceste aplicații rapid și în siguranță? Altfel spus, este cloud computing tehnologia indicată pentru aplicațiile critice pentru succesul afacerilor?

Totul începe cu o hartă

Pentru a oferi răspunsuri la aceste întrebări, HP a dezvoltat soluția Cloud Maps. Cu Cloud Maps, clienții își pot construi rapid un catalog complet de aplicații pentru implementări simple care se activează printr-o simplă comandă cu soluția HP CloudSystem. Astfel, timpul necesar livrării unei noi aplicații este redus de la câteva săptămâni sau luni la, cel mai adesea, mai puțin de o oră.

Mitul numărul 4: toate cerințele de securitate pentru cloud sunt create egale

Utilizarea unui serviciu de cloud public poate înlătura investițiile în echipamente hardware și soluții software, beneficiarul plătind, în schimb, pentru livrarea serviciilor. În prezent, serviciile cloud sunt obținute adesea de diverse zone de business, ceea ce înseamnă că administrarea IT este necesară la nivelul serviciilor.

Dar este modelul de cloud privat impenetrabil? Nu. Vulnerabilitățile sunt prezente atunci când există o conexiune la internet. De asemenea, amenințările vin și din partea atacurilor din interior și a tentativelor de furt de date.

Securizarea mediului cloud presupune specialiști adevărați

Pentru a face față acestor provocări de securitate, este necesară înțelegerea și analiza completă a riscurilor. De asemenea, este necesară dezvoltarea unei arhitecturii cu un nivel ridicat de securitate pentru serviciile bazate pe cloud. Companiile trebuie să definească măsuri adiționale de securitate necesare pentru protejarea celor mai importante informații în diferite tipuri de medii cloud.

Soluția HP Cloud Protection Program and Consulting Services poate ajuta la construirea mecanismelor și principiilor necesare în vederea asigurării securității pentru mediul cloud de tip hibrid din companii și asigura strategii de diminuare a riscurilor împotriva amenințărilor definite de Cloud Security Alliance.

Mitul numărul 5: Cloud computing se poate face într-un singur mod

Un mediu cloud hibrid are în componență două sau mai multe tipuri de cloud (privat, partajat sau public). Aceste medii rămân entități unice, însă sunt conectate prin tehnologii standardizate care permit portabilitatea datelor și aplicațiilor (de exemplu, explozia cloud pentru balansarea încărcărilor între mediile cloud implicate).

HP CludSystem este cea mai completă soluție integrată pentru construirea și administrarea serviciilor cloud

HP CloudSystem este cea mai completă, integrată și deschisă platformă care permite companiilor și furnizorilor de servicii să construiască și să administreze servicii la nivelul mediilor cloud private, publice și hibride. Bazat pe soluția de top HP Cloud Service Automation and Converged Infrastructure, HP CloudSystem integrează servere, echipamente de stocare, soluții de rețelistică,  securitate și administrare pentru a automatiza ciclul de viață pentru administrarea livrării de servicii hibride, de la aplicație la infrastructură. Rezultatul este o soluție completă de cloud care permite companiilor să câștige agilitate și viteză și îi ajută pe furnizorii de servicii să obțină creșterea câștigurilor.

Ca parte a arhitecturii HP Converged Cloud, beneficiul clienților este o infrastructură simplificată și integrată care este ușor de administrat și asigură flexibilitatea și portabilitatea între mediile cloud private, publice și partajate.