REVIEW – Allview CityZen – mașina care poate fi condusă de adolescenți de 16 ani. Un design deosebit, care atrage multe priviri pe stradă

Allview, brandul local lider în industria electronicelor, a lansat spre finalul anului prima mașina electrică adolescenților, CityZEN. Am testat mașina timp de un weekend și vă împărtășim impresiile noastre.

Allview a intrat pe piața mașinilor electrice acum aproximativ doi ani cu un SUV de talie mare, Skywell (SUV pe care îl găsiți testat pe canalul nostru de Youtube). Abordarea Allview în acest caz este diferită, CityZEN este încadrat la categoria cvadriciclu și poate fi condus și de persoane, începând cu vârsta de 16 ani (cu permis categoria B1).

Categoria cvadricicluri

Cvadricicluri a căror masa proprie nu depășește 400 kg (nu este mai mare de 550 kg pentru vehicule destinate transportului de mărfuri). Nu se include masa bateriilor in cazul vehiculelor electrice si care sunt echipate cu motor cu ardere interna a cărui putere neta maxima nu depășește 15 kw (20 CP) sau cu motor electric a cărui putere nominala continua maxima nu depășește 15 kw. Cvadriciclurile – vehiculele din aceasta categorie au motorizări cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cmc si ating o viteza de peste 50 km/h.

Când analizăm mașina, trebuie să fim conștienți că ea se încadrează în categoria cvadriciclu (nu un autoturism in adevăratul sens) și trebuie să o tratăm ca atare la diverse aspecte (antifonare, siguranță etc.).

Piața pentru cvadricicluri

Piața de cvadricicluri, devine pe piața locală tot mai relevantă. Pe măsură ce tot mai multe familii se mută în afara orașelor, iar calitatea școlilor nu este la nivelul celor din mediul urban, adolescenții fac aproape zilnic naveta la oraș. Vârsta de 16 ani este momentul în care pot conduce o mașină din categoria cvadriciclu. Tocmai aceasta este piața pe care o adresează Allview. Principalul competitor pe această piață este Aixam, costul acestor mașini este similar în varianta pe benzină. La Aixam se aplică însă un tichet rabla mult mai mic, deci valoare de achiziție (efectiv plătită de utilizator) este mult mai mare.

 

“Mașina se bucură de un design deosebit și am constatat, pe parcursul testului de un weekend, că atrage multe priviri pe stradă.”

 

Design

Mașina are un design interesant și am constatat, pe parcursul testului de un weekend, că atrage multe priviri pe stradă. Forma pătrățoasă este completată de culorile pastelate, în cazul nostru, pe albastru.

Chiar dacă are dimensiunile mașinii sunt reduse, portbagajul este imens cu un volum de 810L (acest lucru este datorat și de faptul că mașina are doar două locuri).

Un minus la capitolul design, este reprezentat de scaunele relativ mici.  Trebuie să admit că eu am aproximativ 130 de kg și nu fac parte din publicul țintă al acestei mașini.

 

“Mașina excelează la capitolul infotainment. Bordul este dominat de două ecrane de 10.25 inch.”

 

Sistemul de Infotainment avansat al Allview CityZEN

Allview CityZEN nu este doar o mașină electrică eficientă, ci și un partener de distracție și conectivitate în trafic. Sistemul său de infotainment oferă o experiență modernă și funcționalități utile pentru șofer și pasageri. Iată câteva detalii despre acest sistem:

  1. Două ecrane de 10.25 inch: CityZEN este echipată cu două ecrane de 10.25 inch fiecare. Unul dintre ecrane este dedicat afișării informațiilor despre mașină, cum ar fi viteza, autonomia rămasă și nivelul bateriei. Celălalt ecran este pentru sistemul de infotainment.
  2. Nu are Conectivitate Bluetooth și USB: Poți să-ți conectezi telefonul mobil prin Bluetooth sau să folosești porturile USB pentru a asculta muzică sau pentru a încărca dispozitivele.
  3. Comenzi pe Volan: Pentru a menține siguranța la volan, CityZEN are comenzi integrate pe volan. Astfel, poți să controlezi sistemul de infotainment fără să-ți iei mâinile de pe volan.
  4. Radio și streaming audio: Ascultă posturile de radio preferate sau conectează-te la servicii de streaming audio pentru a asculta muzică, podcast-uri sau audiobook-uri.
  5. Sistem de camere panoramică 360°: În plus față de funcționalitățile de divertisment, CityZEN are și un sistem de camere care oferă o vedere completă a împrejurimilor. Acest lucru contribuie la siguranța la condus și la manevrarea ușoară în spații înguste.

Autonomia reală

În cazul nostru, autonomia reală a fost de aproximativ 110 km, în condițiile speciale:

– am condus cam o treime in regim urban / restul extra-urbasn

– am pornit căldura câteva zeci de minute

– am mers câțiva km în regim sport, mare consumător de resurse

Concluzie

Credem că CityZen este o alegere foarte bună pentru adolescenții de 16 ani. Mașina a primit titlul de cel mai bun cvadriciclu electric testat de noi.

 

 

Despre Allview CityZEN

  • Autonomie: CityZEN are un consum declarat de 8 kW/100 km și o autonomie de până la 170 km WLTP (dată de producător) în ciclu urban.
  • Motor electric: Sub capotă se află un motor electric ce produce 13 kW (18,5 CP), capabil să ducă mașina până la o viteză maximă de 90 km/h.
  • Dimensiuni și greutate: Mașina cântărește 795 kg (cu baterie) și are un ampatament de 2050 mm.
  • Interior confortabil: Scaunele sunt moi și destul de mari, iar poziția la volan nu e foarte joasă, oferind o vizibilitate bună în față.
  • Siguranță: CityZEN dispune de airbag pentru șofer și caroserie cu întărituri din oțel. De asemenea, are senzori pentru detectarea presiunii din pneuri.
  • Infotainment: Dispune de sistem de camere cu vedere panoramică 360° și sistem de infotainment cu două ecrane color de 10.25 inch fiecare, ce rulează Android.

Preț și garanție

Allview CityZEN va costa 7.990 EUR (TVA inclus), în care este inclusă valoarea tichetului rabla plus pe 2024. Modelul electric beneficiază de 5 ani garanție, în limita a 80.000 km pentru baterie și 24 luni, în limita a 50.000 km, garanție comercială.

Această mașină compactă și prietenoasă cu mediul este o alegere excelentă pentru traficul urban și deplasările scurte în oraș.