TikTok a spus că nu colectează locații precise GPS de la utilizatorii din SUA, ceea ce, în teorie, ar însemna că aceștia nu pot monitoriza utilizatorii americani “așa cum a sugerat Forbes”. Echipa de comunicare a aplicației a declarat printr-un tweet, ca răspuns la un articol Forbes, în care se susținea că o echipă din China de la compania mamă, ByteDance, a planificat să utilizeze aplicația pentru a urmări “locația personală a unor anumiți cetățeni americani”. Nu este clar dacă au fost colectate informații despre aceste persoane.

Forbes a raportat că echipa din spatele proiectului de monitorizare face parte din “departamentul de audit intern și control al riscurilor al ByteDance”. Divizia este, de obicei, responsabilă de analizarea potențialelor abateri ale actualilor și foștilor angajați ai companiei. Dar publicația a spus că grupul intenționează să utilizeze TikTok pentru a colecta date despre locația unui cetățean american care nu a fost niciodată angajat de companie în cel puțin două cazuri.

TikTok a ripostat împotriva acuzațiilor publicației, acuzând Forbes că a omis partea din declarație în care a spus că nu colectează o locație GPS precisă. Acea parte “a infirmat fezabilitatea afirmației”, a explicat acesta. În plus, TikTok a subliniat că nu a fost niciodată folosit pentru a viza membri ai guvernului SUA, persoane publice, activiști și jurnaliști și că nu le servește conținut diferit față de alți utilizatori. În raportul său, Forbes a scris că TikTok “nu a răspuns la întrebări” despre echipa de audit intern de la ByteDance care a vizat membri ai acestor grupuri.

După cum notează Forbes, TikTok a făcut anterior promisiuni autorităților și parlamentarilor americani în încercarea de a-și aplana îngrijorările că China ar putea folosi aplicația împotriva cetățenilor americani. În iunie, TikTok a anunțat că “a schimbat locația implicită de stocare a datelor utilizatorilor din SUA” în “servere cloud Oracle situate în SUA”. Serviciul a făcut anunțul exact la momentul când publicația BuzzFeed a publicat un raport despre angajații ByteDance din China care accesează în mod repetat date nepublice despre utilizatorii TikTok din SUA. Acest raport s-a bazat pe ore de reuniuni interne care au fost scurse către publicație.

Câteva săptămâni mai târziu, TikTok și-a detaliat planurile cu privire la modul de asigurare a securității datelor utilizatorilor americani într-o scrisoare trimisă parlamentarilor. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, i-a asigurat că compania “va șterge datele protejate ale utilizatorilor americani din propriile sisteme și face complet tranziția către serverele cloud Oracle situate în SUA”. Forbes a vorbit cu un purtător de cuvânt Oracle care a spus că, în timp ce TikTok utilizează în prezent serviciile sale cloud, Oracle nu are nicio perspectivă asupra a ceea ce face și că serviciul are încă control deplin asupra tuturor informațiilor sale.

Update 22.10.2022: Forbes ne-a spus că publicația își susține în continuare raportul său. Scriitoarea articolului, Emily Baker-White, a dat o replică la răspunsul TikTok pe Twitter, spunând că “neutilizarea GPS-ului nu înseamnă că echipa ByteDance nu a putut folosi acea locație (aproximativă) pentru a monitoriza anumite persoane”.

Sursa: Endgadget