Atacurile DDoS (Distributed Denial of Service) sunt in crestere, aproape un sfert (33%) dintre organizatii confruntandu-se cu un atac DDoS in 2017, comparativ cu 17%, in 2016. Infractorii cibernetici folosesc din ce in ce mai mult atacurile DDoS pentru a obtine acces in companii la date valoroase si din care pot obtine profit, nu doar pentru a intrerupe furnizarea serviciilor victimelor. Aceasta schimbare rapida din domeniul securitatii cibernetice inseamna ca toate companiile sunt tinte potentiale ale unui atac DDoS, de la cele mai mici, pana la corporatii.

Conform studiului Global IT Security Risks Survey 2017 realizat de Kaspersky Lab*, 50% dintre companii sustin ca frecventa si complexitatea atacurilor DDoS care vizeaza organizatii similare cu ale lor cresc in fiecare an. Intr-adevar, 33% dintre organizatii au trecut printr-un atac in 2017, dublu fata de 2016, demonstrand importanta unei constientizari mai mari si a unei protectii mai bune impotriva atacurilor DDoS, care nu dau niciun semn de regres.

Dintre cei afectati, 20% au fost companii foarte mici, 33% – IMM-uri, iar 41% au fost companii mari, ceea ce demonstreaza ca organizatiile, indiferent de tip sau de dimensiuni, sunt expuse riscurilor. Desi cifrele din acest an arata faptul ca sunt sanse mai mari ca o companie sa treaca print-un singur atac DDoS – in 2016, 82% au avut de-a face cu mai mult de un atac DDoS, comparativ cu 76% in acest an – consecintele nu sunt mai putin grave, conducand la intreruperi serioase ale activitatii. 26% dintre organizatiile care au fost afectate de atacuri DDoS au raportat o scadere semnificativa a performantei serviciilor lor, iar 14% au spus ca tranzactiile si procesele au clacat, in cazul serviciilor afectate.

In afara de cauzarea unor probleme operationale vizibile, multe companii spun si ca atacurile DDoS au fost folosite ca sa acopere alte tipuri de incidente, ducand la grave prejudicii financiare si de reputatie. In prima jumatate a anului 2017, peste jumatate dintre respondentii afectati de atacurile DDoS (53%) sustin ca acestea au fost folosite ca paravan. Jumatate dintre respondenti (50%) au raportat faptul ca atacul a ascuns o infectie malware, 49% – ca a mascat o scurgere sau un furt de date, iar 42%, ca atacul DDoS a fost folosit ca sa acopere o intruziune in retea sau un atac de hacking. Alte companii (26%) au spus ca atacul a ascuns un furt financiar.

”Amenintarea de a fi lovit de un atac DDoS, fie independent, fie ca parte a unui arsenal mai mare de atac, nu da semne ca ar fi in scadere”, spune Kirill Ilganaev, Head of Kaspersky DDoS Protection la Kaspersky Lab. ”Nu se mai pune de mult problema daca o organizatie va fi atacata, ci cand se va intampla. Deoarece situatia se agraveaza si afecteaza companii de toate tipurile, este important ca acestea sa-si protejeze infrastructura IT si sa-si pastreze datele la adapost de atacuri.  Colaborarea cu un partener potrivit ajuta companiile sa faca fata unui incident DDoS, indiferent cat este de complex, pentru ca realitatea este ca atacurile devin din ce in ce mai puternice si mai sofisticate.

Pentru a ajuta companiile sa se apere impotriva atacurilor DDoS, indiferent de originea atacului, Kaspersky DDoS Protection furnizeaza o solutie completa si integrata care include tot ceea ce o companie ar putea avea nevoie pentru a reduce aceasta amenintare. Solutia mentine functionarea normala a activitatii, protejand impotriva celor mai sofisticate si de durata atacuri. Mai multe informatii sunt disponibile aici.