Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Facultatea de Administrație și Afaceri, împreună cu Universitatea Politehnica din București și Concept Electronics a organizat în data de 11 decembrie 2014 conferința de lansare a proiectului Adopţia şi Impactul tehnologiiloR video Inovative în Serviciile publice de educaţie şi administraţie locală (IRIS).
Acest proiect este realizat prin programul Parteneriate in domenii prioritare — PN II, derulat cu sprijinul MEN – UEFISCDI, având codul PN-II-PT-PCCA-2013-4-1802.
Proiectul are caracter inovativ, propunând realizarea unor inovații în numeroase direcții, precum inovația de produs, prin conceptul de telecentru comunitar, inovația în domeniul livrării de servicii educaționale la distanță și, nu în ultmul rând, inovația metodologiilor de investigare a rezistenței la adopție. Proiectul are un caracter interdisciplinar, realizând conexiuni între multiple domenii ale cunoașterii științifice: tehnologia comunicațiilor și informaţiei, psihologia socială cognitivă, ştiinţele educaţiei şi economia comportamentală.
Ca obiectiv general, proiectul îşi propune derularea investigaţiilor aferente pentru construirea şi implementarea unei soluţii de dezvoltare comunitară şi reducere a izolării în comunităţile defavorizate, bazată pe utilizarea tehnologiilor video inovative, respectiv pe dezvoltarea şi implementarea produsului inovativ „Telecentru comunitar”.
În cadrul evenimentului, Directorul de Proiect, prof. univ. dr. Lucian Ciolan a prezentat în deschidere tematică proiectului și fundamentarea stabilirii parteneriatelor dintre domenii academice variate, dar și dintre mediul privat și cel academic. Conf. univ. dr. Cătălin Nedelcea, responsabilul din partea Universității din București, a prezentat obiectivele proiectului și activitățile investigative și aplicative ale proiectului. Din partea Universității Politehnica din București, prof. univ. dr. Răzvan Rughiniș a adus în discuție tematică învăţământului la distanță între stereotipizare și căutarea unei noi identități. Liviu Costandache, reprezentantul Concept Electronics a prezentat modalitățile prin care partenerul Concept Electronics este implicat în proiecte educaționale care au componente ce vizează comunicarea audio-video între participanții la actul de formare și impactul acestora.
La eveniment au participat reprezentanți ai comunității academice cu expertiză din domenii diverse (psihologie, științele educației, administrație și afaceri, economie) și specialiști din domeniul privat cu expertiză în domeniul tehnologiei comunicațiilor.
Detalii privind proiectul puteți consulta la adresa: www.iris.fpse.unibuc.ro.