Cel mai mare distribuitor de produse pentru protecţia plantelor, Alcedo, şi unul dintre cei mai mari ameliatori, producători şi distribuitori de seminţe pentru cultura mare şi plante furajere care activează pe piaţa din România, Caussade Semences Est Europa, au decis implementarea şi utilizarea sistemelor ERP Socrate dezvoltate de BITSoftware pentru a-şi menţine şi consolida poziţiile de lideri pe piaţă.

Lider pe piaţa de distribuţie a produselor de protecţia plantelor, Alcedo a considerat necesară implementarea unui sistem ERP flexibil, care să îi permită în continuare dezvoltarea rapidă şi fără riscuri. Alegerea companiei s-a bazat pe complexitatea şi funcţionalităţile sistemului Socrate+ ERP, specifice activităţilor de producţie şi distribuţie ale companiei: trasabilitatea completă a produselor, actualizarea în timp real a stocurilor, indiferent de canalul de vânzare utilizat (en-gros sau en-detail), managementul eficient al costurilor de orice natură, etc. Cu ajutorul Socrate+, Alcedo reuşeşte să obţină o imagine completă asupra produselor pe care le distribuie, pe loturi, producător, dată de producţie şi dată de expirare, puritate. De asemenea, compania poate urmări foarte uşor certificatele de calitate şi declaraţiile de conformitate ale celor peste 300 de varietăţi de seminţe, tipuri de îngrăşăminte şi produse de uz fito-sanitar. „Întrucât noi ne adresăm în principal micilor fermieri, iar aceştia nu dispun de bani cash, noi livrăm pesticide şi primim de la ei produse agricole. Iar preţul produselor agricole este stabilit de exportatori, în funcţie de nişte standarde de calitate agreate la nivel mondial. În plus, plata se face doar în momentul în care se face exportul, adică vaporul încărcat cu cerealele noastre părăseşte portul. Pentru fiecare tip de produs agricol, pe lot şi pe producător, negociem un preţ agreat cu exportatorul, preţ care include şi marja noastră de profit. De aceea, pentru noi este esenţial să putem controla corect stocurile şi livrările în funcţie de producătorul agricol de la care primim produsele, astfel încât să ne consolidăm marjele de profit. Iar cu Socrate+ ERP, acest lucru este foarte uşor”, a explicat Flavia Bolboacă, directorul economic al Alcedo.

La rândul lor, cei de la Caussade Semences Est Europa au ales SocrateOpen întrucât permite îmbunătăţirea gestionării trasabilităţii producţiei realizate, managementul culturii prin urmărirea profitabilităţii pe tipuri de culturi, realizarea unui sistem de raportare eficientă, creşterea productivităţii angajaţilor şi posibilitatea operării în sistem din orice locaţie, prin utilizarea interfeţei web. „Am ales să lucrăm cu BITSoftware datorită multiplelor garanţii oferite: platformă tehnică competitivă şi flexibilă, interfaţă java şi web, posibilitatea de a customiza aplicaţia astfel încât să se potrivească cu specificul de producţie, dezvoltare şi comercializare al companiei, funcţionalitatea de gestiune a relaţiilor cu clienţii inclusă în sistem reprezentând un punct în plus pentru SocrateOpen ERP. Ţinând cont de particularităţile procesului de producţie în agricultură, Caussade Semences a decis ca modulul de gestionare a proiectelor din cadrul Socrate ERP să fie astfel adaptat încât să permită, pe de o parte, gestionarea trasabilităţii producţiei realizate, iar pe de altă parte, urmărirea profitabilităţii pe tipuri de culturi”, a precizat Monica Crivăţu, directorul de operaţiuni al Caussade Semences Est Europa.

Orice proces de implementare a unei soluţii integrate de gestiune a afacerii are ca scop obţinerea unor beneficii măsurabile pentru compania respectivă. Iar acest lucru este valabil şi pentru cele două companii. Astfel, utilizarea soluţiei ERP furnizate de BITSoftware a permis celor de la Alcedo obţinerea unei creşteri organice a cifrei de afaceri de 30-40 de procente anual. Iar pentru Caussade Semences Est Europa, implementarea sistemului integrat de gestiune SocrateOpen a avut o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea cash-flow-ului, printr-un control mai bun al creditelor şi al soldului, precum şi la o mai bună gestionare a culturilor prin măsurarea profitabilităţii pe tipuri de culturi.