O echipă de voluntari din cadrul companiei Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, a dezvoltat prima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Proiectul Orașul Tuturor (http://www.orasultuturor.ro, https://www.facebook.com/BucurestiOrasulTuturor) a fost realizat în cadrul ReStart România, o competiție în care se dezvoltă programe ce promovează utilizarea de resurse și tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale.

 Proiectul Orașul Tuturor,  inițiat de Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, a fost dezvoltat de membri ai companiei românești de aplicaţii online și ales în cadrul Galei ReStart România pentru a primi o finanțare de 5.000 de dolari.

În România există 700.000 de persoane cu dizabilități care nu au o viață publică. Aproximativ jumătate din clădirile de interes public (școli, primării, spitale, tribunale) sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități, iar lipsa unei infrastructuri care să le permită mobilitatea face ca doar 27.272 dintre acestea să aibă un loc de muncă.

“Prin această hartă persoanele cu dizabilități vor putea vedea mai ușor care sunt locurile accesibilizate, indiferent că ele sunt instituții publice, de cultură ori mijloace de transport în comun. De asemenea, aceste persoane vor putea pune presiune asupra autorităților pentru a le îmbunătăți accesul în astfel de locuri, de acum înainte”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO & founder Zitec.

“Orașul Tuturor are în spate 2 motivații puternice: una organizațională, de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități, și una personală, de a încerca să găsesc soluții. De obicei încerc să fac lucrurile să se întâmple, iar Restart a venit într-un moment potrivit. Atât pe noi ca organizație, cât și pe mine, ne-au motivat persoanele cu dizabilități care ne-au spus că o astfel de platformă le-ar face viața mai ușoară. Cred că e ușor să faci proiecte de impact atunci când ai clar în minte persoanele pentru care lucrezi”, a spus Silvia Ursu, coordonatorul proiectului Orașul Tuturor.

În cadrul maratonului de programare de 48 de ore organizat de TechSoup, echipa de voluntari compusă din Eduard Budacu, Vlad Roșca, Vlad Ștefănescu și Bogdan Ungureanu, a realizat atât prototipul unui website, disponibil la adresa www.orasultuturor.ro, cât și prototipul unei aplicații Android, disponibilă în Google Play.

Echipele Zitec, premiate de trei ori la Gala ReStart România

Cele două echipe de voluntari din partea Zitec au câștigat trei premii în cadrul ReStart România 2012, unul pentru cel mai bun cod dezvoltat – Coding ReStarter, unul pentru cel mai bun design realizat – Design ReStarter, precum și distincția ReStarter pentru proiectul Orașul Tuturor.

“Este pentru al doilea an în care suntem prezenți la ReStart România. Evenimentul de anul acesta a constituit o provocare și suntem mândri că am reușit să fim parte din el, dar și să câștigăm trei premii în cadrul Galei. Mi-aș dori să văd cât mai multe echipe de programatori și graficieni în rolul de voluntari, atât din proprie inițiativă, cât și sprijiniți de companiile în care activează. Sunt numeroase firme bune cu departamente de dezvoltare software ce ar trebui să se implice în astfel de proiecte, care au șanse reale să schimbe România”, a arătat Alexandru Lăpușan.

Acesta a adăugat că proiectul Orașul Tuturor, dezvoltat de patru membri ai echipei companiei, ce au participat voluntar la acest eveniment, a obținut o finanțare consistentă în cadrul Galei ReStart România, cu ajutorul căreia acesta va putea deveni complet funcțional. Mai multe detalii pe acest subiect pot fi găsite pe blogul Zitec: http://blog.zitec.com/2012/restart-romania-successfully-completed/

“ReStart este un proiect și despre implicarea în a schimba România și industria IT locală, în care TechSoup crede foarte mult. Nu doar că această industrie este una dintre cele mai dinamice de pe plan local, care exportă produse originale și servicii în afara țării, dar este și una dintre cele mai implicate în a face bine aici, în jurul ei, dincolo de locurile de muncă pe care le creează pentru tinerii români. Am fost foarte bucuroși să avem alături o echipă atât de dedicată și talentată cum este cea a Zitec, contribuția la proiectele dezvoltate în ReStart fiind transformatoare”, a completat Elena Coman, public affairs manager al TechSoup România, asociația care a organizat anul acesta cea de a doua ediție a ReStart.

Șapte idei transformate în prototipuri funcționale la ReStart România

 În cadrul ediției de anul acesta a ReStart România au fost depuse peste 100 de idei care și-au propus să facă țara noastră mai bună cu ajutorul tehnologiei, iar dintre acestea șapte au fost transformate în prototipuri funcționale.

În urma maratonului de 48 de ore de programare, care a avut loc în București, în perioada 2 – 4 noiembrie, încă două proiecte online, alături de Orașul Tuturor, au câștigat câte o finanțare de 5.000 de dolari, pentru a-și duce la bun sfârșit ideile.

Cele trei proiecte au fost alese în urma votului publicului, la Gala ReStart România din data de 16 noiembrie, și abordează subiecte precum lipsa medicamentelor din sistemul medical (Lipsă tratament), participarea persoanelor cu dizabilități la viața publică (Orașul tuturor) și lipsa educației sexuale pentru adolescenți (Sexul vs. barza).

În următoarele luni, platformele dezvoltate în cadrul ReStart România doar în stadiul de prototip vor deveni complet funcționale.