„Observăm un interes crescut și o adoptare în creștere în piața autohtonă în ceea ce privește soluții precum RPA, Chatbots, AI, Cyber Security, platforme cloud specifice industriilor sau managed services, în general.”

IT Channel: Ați încheiat anul trecut cu o creștere de 23%. Ce ne puteți spune despre evoluția companiei în 2023?

Bogdan Ciubotaru: Începutul acestui an a fost unul favorabil pentru Aliant, în ansamblu, ne bucurăm de realizări care depășesc așteptările. Cu toate acestea, suntem conștienți că piața va continua să ne supună schimbărilor și provocărilor legate de modul în care ne desfășurăm activitatea. Ne străduim să înțelegem și să anticipăm aceste tendințe și să evaluăm în mod corespunzător alinierea strategiei noastre actuale cu ceea ce credem că va urma.

IT Channel: Compania a împlinit recent 30 de ani. Care sunt principalele trenduri ale pieței autohtone și cum credeți că se va schimba în următorii ani?

Bogdan Ciubotaru: Aliant a fost fondată în 1992 și avem numeroase povești fascinante despre modul în care lucrurile se desfășurau în anii ‚90 sau 2000, despre cum arăta piața B2B și ce tehnologii erau în prim plan. Reflectând asupra trecutului, observăm diferențe enorme. Ne dăm seama cât de mult am evoluat noi înșine în ceea ce privește modul de operare și cultura companiei.

Deși este aproape imposibil să anticipăm următorii 30 de ani, adoptarea rapidă și evoluția anumitor tehnologii ne pot oferi indicii despre viitorul apropiat. Observăm un interes crescut și o adoptare în creștere în piața autohtonă în ceea ce privește soluții precum RPA, Chatbots, AI, Cyber Security, platforme cloud specifice industriilor sau managed services, în general. Există, de asemenea, o preocupare mai mare pentru sustenabilitatea acestor tehnologii, în concordanță cu strategiile de ESG. Desigur, sunt diferențe între industrii și viziunea fiecărei companii, dar tendința este cu siguranță vizibilă.

IT Channel: Cum a evoluat zona de Managed Print Services și care sunt principalele obiective pe această zonă?

Bogdan Ciubotaru: Managed Print Services este o competență extrem de solidă în Aliant și avem capacitatea să preluăm complet întreaga infrastructură de printing, să o eficientizăm, să eliminăm complet efortul pe care trebuie să îl facă clientul și să reducem semnificativ costul total.

Se vorbește de foarte mulți ani despre moartea printing-ului, însă în realitate lucrurile stau diferit, întrucât asistăm la un proces de transformare. Volumele de printare sunt în scădere, însă ele nu dispar ci se digitalizează, se integrează cu sistemele de document management, ERP și devin parte a proceselor automate de tip RPA, contribuind la operațiuni mai rapide și mai eficiente.

Obiectivul nostru este să continuăm să creștem divizia Managed Print Services, având în același timp o integrare naturală cu soluțiile din suita Hyper Automation și Document Management pentru a închide cercul.

IT Channel: Am înțeles din comunicările companiei dvs. că zonele Digital/Hyper Automation (RPA, Chatbots, Low Code și XR / AR) sunt prioritare pentru compania dvs. Ce ne puteți spune despre maturitatea pieței locale pentru acest tip de soluții și despre trendurile pentru 2023 aferente acestei piețe?

Bogdan Ciubotaru: Hyper Automation include tehnologii avansate și accesibile pentru orice companie care își dorește să își eficientizeze procesele și să își accelereze creșterea. Piața locală nu este încă matură și este loc de dezvoltare, în special pe segmentul companiilor medii și mici însă, comparativ cu anii din urmă, se simte o adoptare susținută.

Companiile înțeleg deja mai bine avantajele, realizează nevoia de a disciplina și automatiza operațiunile și de a găsi vectorii de creștere.

Piața recompensează companiile capabile să aducă plus valoare, iar ea vine din investiții constante în dezvoltare, calitate, inovație, oameni. Pentru aceasta e nevoie de resurse și de aici nevoia de eficiență maximă. Automatizarea proceselor și interacțiunilor eliberează timp, resurse critice și reduce costurile oferind oportunitatea de a concentra efortul spre zonele care contribuie la creșterea business-ului.

Va exista o diferență tot mai mare între companiile eficiente și cele care au adoptat târziu soluții de automatizare. Viitorul este al companiilor automate, unde resursa umană este implicată în activitățile cu adevărat valoroase și generatoare de valoare. Orice altceva va fi executat de roboți software, chatboți sau asistenți AI care pregătesc informația și ghidează decizia umană.

IT Channel: Ați declarat recent că Aliant estimează o creștere a cifrei de afaceri, în urma celor două direcții strategice (creșterea prin achiziții și diversificarea portofoliului). Ce preconizați în acest an pentru cele două direcții strategice?

Bogdan Ciubotaru: Am început discuții în vederea potențialelor achiziții ale unor companii din domeniul IT și Printing și suntem în continuare deschiși să evaluăm potențiali candidați care să se potrivească cerințelor noastre. Ne concentrăm atât asupra valorii pe care aceste companii o pot aduce pe piață, cât și asupra fondatorilor lor – oamenii care, în majoritatea cazurilor, au generat valoarea inițială, au creat viziunea și au reușit să o implementeze.

Consolidarea și diversificarea portofoliului Aliant în direcțiile de Hyper Automation, Integrare și Servicii IT, precum și Managed Print Services, rămân elemente esențiale ale activității noastre și fac parte din strategia noastră de creștere organică.

IT Channel: Ați avut o colaborare cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu mediul academic?

Bogdan Ciubotaru: Avem o colaborare foarte bună cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și am găsit aici un partener cu o viziune sustenabilă asupra viitorului și rolului pe care tehnologia o are în viața noastră, cu implicări pragmatice asupra modului în care studenții o explorează și o învață. Ca atare, am dezvoltat împreună cu partenerul nostru Tailent și un curs de RPA pentru studenții universității. Dezvoltăm astfel de programe și cu alte universități din România.

Putem spune că înțelegem bine nevoile și particularitățile mediului academic din România, avem experiența necesară și suntem capabili să dezvoltăm proiecte diverse și parteneriate împreună cu instituțiile interesate de astfel de inițiative.

IT Channel: Ați anunțat recent un parteneriat cu KFactory. Ce ne puteți spune despre această colaborare și alte parteneriate pe care le preconizați în 2023?

Bogdan Ciubotaru: Colaborarea cu Kfactory a venit natural, soluțiile lor digitale industry 4.0 adresate companiilor de producție integrându-se bine cu portofoliul nostru axat pe Hyper Automation. Digitalizarea fabricilor este esențială pentru producția modernă și avem acum o soluție prin care asigurăm integrarea datelor, optimizarea proceselor și mentenanța predictivă, reducerea timpilor morți și, în general, obținerea unei eficiențe crescute