Volumul dispozitivelor Internet of Things (IoT) infectate la nivel global a crescut cu 100% în ultimul an, potrivit noilor date de la Nokia. Threat Intelligence Report 2020 publicat de producătorul de echipamente de telecomunicații este compilat din datele procesate de furnizorii de servicii utilizând instrumentul său NetGuard Endpoint Security. Acesta a dezvăluit că dispozitivele IoT infectate reprezintă acum aproape o treime (32,7%) din total, în creștere față de 16,2% câte erau consemnate în raportul din 2019.

Nokia susține că ratele de infecție pentru dispozitivele conectate depind în mod dramatic de vizibilitatea dispozitivelor pe internet. „În rețelele în care dispozitivelor li se atribuie în mod obișnuit adrese IP publice, găsim o rată ridicată de infecție a IoT. În rețelele în care se utilizează NAT carrier grade, rata infecției este considerabil redusă, deoarece dispozitivele vulnerabile nu sunt vizibile pentru scanarea în rețea”, a explicat acesta. „Odată cu introducerea pe scară largă a rețelelor 5G, este de așteptat ca nu numai numărul dispozitivelor IoT să crească dramatic, ci și ponderea dispozitivelor IoT accesibile direct de pe internet.”

Nokia a avertizat că alte aspecte ale 5G vor prezenta, de asemenea, noi provocări majore de securitate pentru telecomunicații: în special Network Function Virtualization (NFV) și Software-defined Networking (SDN).

„Pentru un CSP (n.r. Communication Service Provider) este o provocare majoră să ofere un mediu NFV sigur și complet fiabil. SDN este amenințat că aplicațiile de control pot face ravagii la scară largă prin interacțiunea eronată sau rău intenționată cu un controler de rețea central”, se explică în raport. „Infrastructura de rețea a CSP-urilor devine mai accesibilă pentru atacatori, astfel încât CSP-urile sunt din ce în ce mai vizate de actori sofisticați și răuvoitori”.

Noile moduri de utilizare pe care le vor avea abonații 5G vor extinde, de asemenea, expunerea potențială de atac pentru criminalii cibernetici, a avertizat Nokia.

Prin urmare, securitatea trebuie încă de la început integrată în rețele, acoperind toate componentele ecosistemului, dar gestionată dintr-un punct central de control. Organizarea și gestionarea automată și controalele predictive de securitate vor fi, de asemenea, esențiale, a spus Nokia.

Raportul Threat Intelligence Report 2020  poate fi descărcat de aici.