Pico este prima placă de microcontroler de la Raspberry Pi și a fost construită în jurul noului cip RP2040 personalizat.

Raspberry Pi Pico este prima placă de microcontroler a companiei.

Imagine: Raspberry Pi

Raspberry Pi a intrat pe piața microcontrolerelor cu Raspberry Pi Pico de 4 dolari, o nouă componentă hardware bazată pe procesorul personalizat al companiei.

Raspberry Pi Pico este prima placă de microcontroler de la producătorul britanic și a fost construită în jurul noului cip RP2040.

În timp ce plăcile Pi tradiționale trebuie asociate cu un microcontroler pentru a controla un dispozitiv fizic – să zicem, un robot sau un balon meteorologic – Pico acoperă acest decalaj între hardware și software oferind o conexiune analogică directă cu dispozitivul final.

James Adams, Raspberry Pi COO și lider al departamentului de hardware, a oferit o explicație mai convingătoare din punct de vedere tehnic despre modul în care funcționează tehnologia. „Raspberry Pi nu acceptă o intrarea analogică directă; și, deși este posibil să rulați software-ul de bază pe un Raspberry Pi, software-ul care rulează sub un sistem de operare de uz general precum Linux nu este potrivit pentru controlul cu latență scăzută al pinilor I/O individuali,” a spus el. „Multe aplicații hobbyiste și industriale împerechează un Raspberry Pi cu un microcontroler. Raspberry Pi se ocupă de partea computațională, de accesul la rețea și de stocare, în timp ce microcontrolerul gestionează intrările analogice și I/O cu latență scăzută și, uneori, oferă un mod stand-by cu nivel foarte scăzut de consum de energie.”

Noua placă RP2040 este primul cip proiectat intern de Raspberry Pi, Adams explicând că crearea cipului de la zero a fost singurul mod în care compania a putut realiza ceea ce și-a dorit de la primul său produs din clasa microcontrolerelor. Mai exact, pentru a combina I/O flexibile și performante cu un preț accesibil.

Rezultatul este ceea ce Adams a etichetat „un cip mic incredibil de puternic”. RP2040 are un procesor Arm Cortex M0+ dual-core de 133 MHz, 264 KB RAM on-chip și suport pentru memorie Flash de până la 16 MB, USB 1.1 și 30 de pini GPIO, dintre care patru pot fi folosiți ca ieșiri analogice.

Toate acestea sunt comasate într-un pachet mic de 7×7 mm care conține doar doi milimetri pătrați de siliciu de 40 nm. RP2040 este ideal pentru aplicațiile de Machine Learning, astfel încât Raspberry Pi a creat un port atât pentru TensorFlow Lite, cât și pentru MicroPython pentru a ajuta utilizatorii să înceapă lucrul.

Pentru utilizatorii avansați, Raspberry Pi oferă un SDK complet al limbajului de programare C, precum și integrarea Visual Studio Code.

Placa Raspberry Pi Pico în sine combină procesorul RP2040 cu 2 MB de memorie Flash. Cipul acceptă tensiuni de intrare de la 1,5 la 5,5V, ceea ce înseamnă că poate fi alimentat prin USB sau prin baterii AA sau litiu-ion. Placa măsoară 21 mm x 51 mm și are un singur buton care poate fi folosit pentru a porni Pico în modul de stocare în masă.

Clienții pot cumpăra deja Raspberry Pi Pico online. O varietate de accesorii concepute pentru platforma RP2040 de Adafruit, Arduino, Pimoroni și Sparkfun sunt de asemenea disponibile pentru precomandă.

Sursa: TechRepublic