IBM România a organizat în data de 24 iunie in cadrul Academiei Tehnice Militare din București evenimentul ”IBM Cyber Security and Cloud services facilities”. Cu această ocazie au fost abordate subiecte de interes privind programele de învățământ și prioritățile de cercetare din cadrul Academiei Tehnice Militare, soluțiile IBM privind Securitatea Cibernetică și Cloud pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă organizațiile astăzi și programele Inițiativei Academice IBM pentru creare de competențe în domenii de actualitate ale Tehnologiei Informației și pentru suport în cercetarea științifică.
IBM a anunțat recent o gamă de produse software și servicii complete de securitate pentru a ajuta organizațiile să protejeze datele importante într-un mediu în care amenințările complexe, atacurile zilnice, breșele de securitate și impactul financiar cauzat de acestea asupra organizațiilor continuă să crească. Prin intermediul proceselor de analiză complexă a volumelor mari de date și al unor tehnologii de investigație avansate, IBM poate ajuta organizațiile să impiedice atacatorii să exploateze aceste vulnerabilități. De la promovarea cyber security business în 2011, IBM a devenit unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul securității la nivel de organizație. Potrivit IDC Software Tracker, IBM a depășit întreaga piața de software de securitate, devenind al treilea mare furnizor de securitate în 2013.
Portofoliul de securitate al IBM oferă securitate inteligentă pentru a ajuta organizațiile să își protejeze oamenii, datele, aplicațiile și infrastructura. IBM oferă soluții pentru managementul identității și al accesului, securitatea informației și managementul evenimentelor, securitatea bazelor de date, dezvoltarea aplicațiilor, risk management, endpoint management, protecție împotriva atacurilor. IBM operează una dintre cele mai mari și extinse organizații de cercetare, dezvoltare și furnizare de securitate. IBM monitorizează 15 miliarde de evenimente de securitate zilnic, în peste 130 de țări și deține 3.000 de brevete de securitate.
În ceea ce privește sistemele și tehnologia Cloud, IBM este liderul mondial în acest domeniu, cu un portofoliu extins de soluții open cloud care ajută clienții să se dezvolte, să închirieze și să utilizeze capabilități cloud, să inoveze în permanență.
Anul acesta, IBM a anunțat: o investiție de 1.2 miliarde de dolari pentru extinderea infrastructurii cloud SoftLayer; o investiție de 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea cloud prin intermediul lansării platformei-ca-serviciu Bluemix; o investiție de 1 miliard de dolari pentru lansarea Watson Group; achizițiile Aspera și Cloudant.
IBM deţine capabilități cloud superioare și o rețea globală de peste 40 de centre de date cloud pentru a acorda suport unui număr de peste 30.000 de clienți din întreaga lume. De la achiziția din 2013, IBM SoftLayer a oferit soluții și servicii pentru peste 4.500 de noi clienți. Din 2007, IBM a investit peste 7 miliarde de dolari în 17 achiziții pentru a accelera inițiativele cloud și pentru a construi un portofoliu de soluții și servicii cloud unic. IBM deține 1.560 de brevete cloud care susțin inovația.
Iniţiativa Academică IBM reprezintă un program global, inovator, prin care compania colaborează cu universitățile pentru a sprijini însuşirea de către studenţi a cunoştinţelor în domeniul Tehnologiei Informației, necesare satisfacerii cerințelor crescânde ale pieței forței de muncă și creării noii generații de specialiști IT pentru joburile de mâine. IBM colaborează cu peste 1000 de universități din peste 70 de ţări.
La începutul lunii iunie, IBM a anunțat încheierea a 28 de parteneriate cu școli de business și universități pentru a ajuta pregătirea studenților pentru cele 4.4 milioane de joburi care vor fi create la nivel mondial până în 2015 pentru a putea gestiona masivele de date. Explozia volumelor mari de date a creat o oportunitate globală în industrie pentru candidații unor joburi care pot identifica perspective ale organizatiilor pe baza datelor, cu scopul de a rezolva provocările cotidiene și de a acționa rapid pe baza rezultatelor prelucrărilor. Între 2014 și 2022, U.S. Bureau of Labor Statistics previzionează o creștere peste limita normală a oportunităților de angajare pentru cercetătorii din domeniul calculatoarelor și al informaticii. Totuși, un studiu recent IBM CFO a indicat faptul că 82% dintre respondenți observă valoarea integrării datelor la nivel de organizatie, în timp ce doar 24% consideră ca echipele coordonate sunt capabile de acest lucru. Profesorii și angajații trebuie să coopereze pentru a putea depăși aceste deficite.
În România, IBM utilizează programele Inițiativei Academice pentru a asigura absolvenților competențele cerute de angajatorii din domeniile Tehnologiei Informației, serviciilor software, securității cibernetice și analizei datelor pentru optimizarea afacerilor.
Iniţiativa Academică IBM oferă instituţiilor de învăţământ superior din România resurse educaţionale pentru a introduce şi dezvolta abilităţi enterprise-computing pentru studenţi, cu scopul de a oferi o perspectivă asupra oportunităţilor de carieră şi a job-urilor. Acest program ajută la facilitarea procesului de însusire a competenţelor IT importante şi face legătura angajatorilor cu studenţii şi tinerele talente. Timp de peste 10 ani, IBM Romania a colaborat cu studenţi și profesori din peste 50 de universități și centre de cercetare, training, resurse curriculare și suport pentru cercetare stiințifică.
Pentru a răspunde provocărilor de astăzi, sunt necesari specialişti cu o bună pregătire profesională. Astfel, IBM Global Delivery Center România, Central Europe & Baltic a implementat programul colaborativ IBM – BDSA ASE, o inițiativă adresată studenţilor din cadrul masterului ”Baze de Date, Suport Pentru Afaceri” (BDSA), organizat de Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (CSIE) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Patru cursuri, organizate direct de specialişti Business Analytics & Optimization (BAO) din IBM Global Delivery Center România, Central Europe & Baltic, furnizează informații solide din domenii precum: Advanced Analytics and Optimization, Business Intelligence and Performance Management și Enterprise Information Management, pentru a-i ajuta pe cursanţi să aprofundeze cunoștințe despre cele mai noi tendinţe în domeniul IT şi să se pregatească pentru viitoare locuri de muncă în mediul de afaceri.
Totodată, IBM a inaugurat un laborator în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI) din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. System Networking Student Laboratory a fost dezvoltat în parteneriat cu Product Development Facility din cadrul departamentului IBM Systems Networking Romania, având ca scop furnizarea unei experienţe unice, dincolo de ceea ce oferă curricula universitară, prin replicarea în cadrul laboratoarelor a unor topologii din lumea industrială reală şi introducerea în tehnologii de ultimă generaţie.
Colective de profesori și studenți din universitățile românești participă cu rezultate foarte bune, apreciate pe plan global, în programele de cercetare-dezvoltare organizate de IBM: “Faculty Awards”, “Shared University Research”, “Open Collaborative Research”, “Ph.D. Fellowship”, ”Smarter Cities”, ”Students for a Smarter Planet”. Aceste programe de cercetare sunt deschise oricărei universități acreditate în sistemul național de învățământ superior și contribuie la progresul tehnic și inovativ pentru o Planeta mai Inteligentă, susținută de IBM.