Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) în parteneriat cu Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) au lansat “Ghidul siguranței datelor pe internet”, pentru ca publicul larg să nu riște să compromită calculatoare sau date, având în vedere că 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet. ASCPD, alături de CERT-RO și ANSSI sfătuiește utilizatorii ca de Black Friday 2020 să evite ofertele „incredibile”, care uneori ascund pericole sau sunt de pe site-uri nesecurizate și mai bine să achiziționeze produsele de la un comerciant recunoscut.
GHIDUL poate fi descărcat de la următoarea adresă:
“Ofertele speciale nu se mai adresează în această perioadă doar cumpărătorilor și vânătorilor de chilipiruri. S-au lansat ofertele speciale la datele personale ale cumpărătorilor, care au ajuns să coste practic nimic. Pentru a nu deveni o astfel de victimă, înainte de a comunica datele voastre personale unui comerciant, citiți cu atenție politicile de confidențialitate, cookies sau protecția datelor personale. Acestea pot fi înglobate într-o singură politică sau politici distincte. Acordați atenție solicitărilor de consimțământ privind comunicările de marketing ținând cont că acestea nu pot fi implicite și nu pot restricționa demersul de a efectua o achiziție online. Oferiți-vă consimțământul pentru comunicări comerciale doar dacă doriți acest lucru.”, sunt sfaturile oferite de Marius Dumitrescu, Președintele ASCPD.
“Datele personale, financiare, de acces la conturi de utilizator sau chiar datele companiei unde suntem angajați pot fi comercializate ilegal, dacă intră în posesia infractorilor cibernetici. Spre exemplu, un cont compromis de utilizator, o copie după un act de identitate, un card bancar, un cont de email etc. se vând sau se cumpără la sume derizorii pe Darknet (Internetul ascuns) și chiar sunt listate după preț pentru fiecare tip de date comercializate. De cele mai multe ori, infractorii cibernetici nu au ținte precise atunci când încearcă să sustragă date de la potențialele victime. Studii recente arată că aproximativ 90% dintre atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor persoane fizice. Oricine poate deveni o victimă a infractorilor cibernetici atunci când utilizează Internetul. CERT-RO susține campania de conștientizare pentru protecția datelor cu caracter personal în mediul online, lansată împreună cu Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor (ASCDP) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI). În acest context, precizăm că în curând va fi înființat Directoratul Național de Securitate Cibernetică, pentru care unul din pilonii esențiali ai activității îl va reprezenta conștientizarea și educarea populației pentru a preveni și limita impactul acțiunilor ilegale din mediul online.”, a declarat Dan Cîmpean, Directorul General CERT-RO.
“Este bine cunoscut exemplul magazinului londonez care accepta datele personale drept plată și asta dovedește cât de valoroase sunt informațiile pentru companii. Astfel, cu toții ar trebui să fim mult mai atenți cui ii oferim datele noastre, pentru că ele pot fi utilizate nu doar în folosul, ci și împotriva noastră, iar Internetul nu uită niciodată nimic.”, declară Toma Cîmpeanu, Director Executiv ANNSI.
Regulamentul privind Protecția Datelor Personale (UE) 2016/679 oferă persoanelor vizate o serie de drepturi care le pot ajuta să se protejeze împotriva prelucrărilor excesive a datelor. Exercitarea acestor drepturi se poate face în baza unei sesizări scrise adresată comerciantului, urmând ca acesta să răspundă fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în cel mult o lună de la primirea cererii.