Autorii de literatură science fiction și-au imaginat vreme de secole realități alternative și lumi paralele. Astăzi, putem construi aceste universuri în formă digitală. Reprezentări din ce în ce mai sofisticate ale lumii reale, îmbogățite de o putere de calcul semnificativ crescută și de noile soluții de învățare automată, devin instrumente tot mai puternice, capabile să optimizeze fluxurile de informații și să catalizeze creșterea la nivel micro sau macro economic.
Numărul de dispozitive active va crește la 42 de miliarde până în 2025, conform estimărilor grupului IDC, ceea ce înseamnă că vom intra rapid în era „hiper-datelor”. Fiecare dintre aceste dispozitive emite un flux constant de informație, construind un nor digital care va înconjura, metaforic, planeta. Folosind jargonul consacrat, în acest nor putem crea „gemeni digitali” ai lumii reale.
Digital Twin este o tehnologie tot mai des evocată în spațiul public, dar pentru cei mai mulți este încă doar un concept la modă, căruia cel mai adesea îi lipsește referentul. Dincolo de scenariile futuriste și de peisajele geometrice din filmele cyberpunk, este important să înțelegem concret cum și unde poate fi folosit un geamăn digital – și, cel mai important, cum ar putea o companie să folosească această tehnologie, astfel încât să poată avea avantaje competitive pe piețe din ce în ce mai concurențiale.
“Ideea a fost testată, însă abia acum se creează contextul pentru dezvoltarea sa. Implementarea la scară largă a infrastructurilor 5G este ca un fel de strat de activare pentru multe tehnologii emergente, aflate în diverse etape de testare în ultima decadă, iar Digital Twin este una dintre acestea. 5G ar putea fi considerat principal catalizator al acestui proces, mai important decât oricare alte elemente contributive în dezvoltarea acestei tehnologii. O dată trecut acest prag, gemenii digitali vor fi folosiți pentru consolidarea infrastructurilor de anticipare și prevenire a dezastrelor naturale, pentru orașele inteligente, în medicină, industrii, retail sau în sectorul public. Proiectarea sau producția asistată de computer sunt aspecte care ar putea aduce unele confuzii în înțelegerea acestui concept. Gemenii digitali reprezintă replici virtuale ale sistemelor reale, care se comportă similar acestora. Geamănul digital al unei unități de producție, de pildă, asigură o monitorizare completă, în timp real, a ansamblului replicat”, spune Rafael Bloom, expert tehnologic, specialist în confidențialitatea datelor sau tehnologii emergente și consilier în domenii precum AdTech, Mobile & 5G, AI și Machine Learning.
Industria gemenilor digitali va ajunge la 125,7 miliarde de dolari până în 2030
Importanța aplicațiilor Digital Twins crește pe măsură ce directorii executivi ai companiilor din întreaga lume înțeleg și recunosc eficiența și potențialul tehnologiilor emergente. În 2021, industria globală a gemenilor digitali a fost evaluată la 6,5 miliarde de USD și se estimează că va ajunge la 125,7 miliarde de dolari până în 2030. Numărul companiilor care folosesc un geamăn digital este și el în creștere, cu o expansiune de 40% a segmentului de utilizatori în perioada 2020-2022. Tot mai multe companii, la nivel mondial, implementează soluții Digital Twin – o replică digitală a unui produs, operațiune, funcție sau sistem fizic, care poate fi utilizată pentru simulare, predicție și pentru optimizarea proceselor.
Dar cum ar putea oferi un geamăn digital un avantaj competitiv unei afaceri? Ce oportunități ar putea aduce această tehnologie din perspectiva optimizării capacității operaționale? Poate geamănul digital să replice o strategie eficientă, care să asigure succesul în diverse industrii sau sectoare de activitate? Geamănul digital este o reprezentare computerizată care acționează ca un omolog virtual al unui produs sau sistem real, replicând toate datele colectate despre entitatea fizică asociată. Aceste date pot fi folosite pentru a produce simulări și prognoze, cu alte cuvinte, varianta digitală oferă o viziune exactă cu privire la modul în care va funcționa în realitate un proces sau un produs. Simularea poate fi generată de diverse arhetipuri digitale ale gemenilor fizici: un produs virtual va reprezenta întocmai un produs fizic; o fabrică de producție geamănă ar putea reproduce o întreagă unitate de producție reală; un geamăn al lanțului de achiziții și aprovizionare este un alias al unei rețele anume, iar un geamăn de infrastructură poate replica, în mediul digital, active și procese locale sau globale.
Pentru a face o succintă trecere în revistă a acestui vast univers, un Digital Twin poate fi folosit pentru a imagina operațiunile lanțului de aprovizionare sau poate ajuta organizațiile să își gestioneze mai bine resursele. Cu acces la date și simulări în timp real, organizațiile pot identifica blocajele, pot crește eficiența proceselor interne și pot reduce deșeurile. Un geamăn digital poate fi, de asemenea, folosit pentru a anticipa și atenua potențialele perturbări în lanțurile de aprovizionare, inclusiv provocările care ar putea fi produse de un eveniment neașteptat, cum ar fi criza pandemică. În unele cazuri, folosirea gemenilor digitali face posibilă identificarea disfuncțiilor în lanțul de aprovizionare sau anticipează decizii necesare, cum ar fi nevoia de îmbunătățiri în sistemele de gestionare a datelor sau de integrare a unor noi tehnologii. Desigur, un geamăn digital este doar unul dintre multele instrumente care pot fi folosite pentru a aborda aceste provocări, însă soluția s-ar putea impune printre cele mai eficiente.
Infrastructuri de elită în era hiper-datelor
Noile tehnologii necesită infrastructuri adaptate pentru a funcționa optim, o domenie în care Kingston are decenii de expertiză și experiență globală. Într-un studiu din 2018, IDC a prezis că până în 2025 lumea va produce (și va trebui să gestioneze!) aproximativ 175 de zettabiți (1 ZB = 1 miliard de terabiți) de date, reprezentând o rată medie de creștere de 27%. Se pare că suntem pe drumul cel bun pentru a îndeplini și depăși această limită. Noile soluții de stocare țin pasul cu aceste realități. Kingston dezvoltă SSD-uri pentru centrele de date, dispozitive care răspund cerințelor pe care toate aceste tehnologii noi le aduc pe piață. Fiecare generație de dispozitive Kingston reprezintă un salt înainte în ceea ce privește viteză, capacitate și fiabilitate. Fiecare serie dispune de un arsenal de funcții îmbunătățite pentru o stabilitate sporită la viteze extreme și pentru a optimiza performanța acolo unde este cel mai necesar.
Importanța memoriei și stocării
Împreună cu stocarea rapidă, gemenii digitali necesită și module de memorie de mare capacitate pentru a fi funcționali. Memoria DDR, cum ar fi DDR4 și DDR5, este de o importanță deosebită în procesarea mare a datelor datorită vitezei sale, lățimii de bandă, capacității și suportului pentru procesarea în paralel. Aceste caracteristici contribuie în mod colectiv la îmbunătățirea performanței generale și eficienței sistemelor care gestionează seturi extinse de date.
Pentru a crea o replică virtuală a unui obiect sau sistem fizic, ne bazăm de obicei pe date provenite din surse diverse, precum senzori, simulări sau istoricul înregistrărilor. Atunci când un gemen digital este folosit pentru a analiza performanța obiectelor sau sistemelor fizice în timp real, cantitatea de date colectate depinde de numărul și tipul de senzori utilizați. Desigur, cu cât organizațiile furnizează mai multe puncte de colectare pentru monitorizare eficientă, cu atât mai multe date vor trebui să stocheze și să proceseze. Cantitatea de date istorice stocate și analizate – un parametru important pentru identificarea tendințelor – depinde de obiectivele specifice ale unei organizații, dar în general necesită spațiu generos de stocare împreună cu mai multă memorie.
Cu peste 35 de ani de experiență în piețele internaționale, Kingston configurează și implementează soluții astfel încât companiile să fie pregătite pentru provocările și oportunitățile aduse de tehnologiile 5G, IoT și edge computing. Indiferent de stadiul de dezvoltare al unei organizații, Kingston Technology poate oferi consultanță privind configurarea de soluții personalizate care iau în considerare arhitectura existentă și prioritățile de afaceri. Împreună cu experții Kingston, am încercat să găsim cele mai bune răspunsuri la o întrebare care devine tot mai urgentă pentru companii, în special în ceea ce privește costul necesar pentru adaptare: achiziționăm echipamente noi sau modernizăm cele existente?
“Oferim clienților noștri soluții pentru a evita creșteri semnificative în anii următori ale costurilor de modernizare. Noile aplicații ar putea însemna investiții semnificative în echipamente noi cu performanțe optimizate, dar noi propunem modernizarea ecosistemelor IT existente. Fie că doresc să lanseze o strategie digitală duală, să implementeze 5G sau să implementeze noi resurse de inteligență artificială, soluțiile noastre pentru centrele de date pot face față sarcinilor solicitante și pot oferi durabilitatea și performanța de care o afacere are atât de multă nevoie. Echipa Kingston oferă sfaturile, expertiza tehnică și suportul necesar pentru a asigura eficiența și performanța pe termen lung,” declară Raul Dragomir, Kingston Business Development Manager România și Bulgaria.
Se pare că modernizarea sistemelor existente cu o creștere a memoriei și stocării oferă o modalitate rentabilă pentru organizații de a explora soluțiile Digital Twin. Prin valorificarea la maximum a hardware-ului existent prin modernizare, proiectele de gemeni digitali devin mai accesibile, chiar și ca proiecte pilot mai mici.
SSD-urile pentru centrele de date și memoriile de servere de la Kingston sunt concepute special pentru aplicațiile cele mai exigente. Produsele Kingston satisfac nevoile actuale ale organizațiilor, ajutându-le să gestioneze și să acceseze instantaneu volumele mari de date generate de un geamăn digital, atât în bazele de date tradiționale, cât și în infrastructurile de big data. Kingston oferă, de asemenea, unele dintre cele mai rapide module de memorie DDR4, iar memoria serverelor DDR5 este perfect adaptată sarcinilor de lucru ale viitorului. Oricare soluție alegeți, aceasta trebuie să reziste scenariilor tipice ale serverelor din centrele de date, care necesită acces la informații stocate 24 de ore pe zi, în fiecare zi a săptămânii.