Kaspersky Internet Security 2013 a fost unul dintre cele patru produse antivirus care i-au impresionat pe analiştii de la MRG Effitas, blocând toate tentativele de furt a datelor financiare, în cadrul testelor recente.

MRG Effitas, o organizaţie independentă specializată în testarea soluţiilor de securitate IT care protejează datele financiare, a evaluat 15 produse antivirus populare, inclusiv produsele de clasă pentru securitatea online.

Rolul produselor a fost acela de a preveni furtul de informaţii introduse în timpul utilizării unui sistem de plată online. Kaspersky Internet Security 2013 a finalizat cu succes toate testele şi a blocat toate tentativele de furt a informaţiilor financiare. Protecţia avansată pentru datele financiare asigurată de tehnologia Kaspersky Lab, Safe Money, a asigurat rezultatele impresionante.

MRG Effitas a urmărit să testeze abititatea soluţiilor de securitate populare de a oferi protecţie împotriva programelor malware create să fure datele financiare. În cadrul testelor, experţii au creat trei programe care imită comportamentul unor ameninţări foarte răspândite, precum Zeus şi SpyEye. Platforma utilizată pentru teste a fost versiunea de 64 de biţi Windows 7 Ultimate, cu Service Pack 1 instalat.

În fiecare dintre cele trei teste, experţii MRG Effitas au simulat o tentativă de furt a datelor utilizatorilor introduse pe un website cu suport SSL – un protocol de transfer al datelor utilizat de majoritatea băncilor şi de cele mai populare servicii online.

În primul scenariu, experţii au downloadat malware-ul de pe un website special, utilizând Internet Explorer. Apoi, au rulat simulatorul de download, au deschis sistemul online de plată într-un browser şi au introdus datele personale, folosind o tastatură hardware sau virtuală. Cea din urmă a fost utilizată doar în situaţiile în care era disponibilă pentru soluţiile de securitate testate. Simulatorii pentru cel de-al doilea şi cel de-al treilea scenariu au fost creaţi de inginerii MRG Effitas special pentru cercetare. Dezvoltatorii au creat aceşti simulatori pentru a ocoli cu uşurinţă protecţia antivirus standard. Aceste programe dăunătoare au fost încărcate în sistem de pe un drive USB şi au depozitat toate informaţiile furate pe hard drive-ul computerului, aşteptând instrucţiunile infractorilor cibernetici.

În cadrul acestor teste, rezultatul pozitiv a fost definit în situaţia în care soluţia de securitate a prevenit interceptarea datelor financiare, chiar şi în cazul în care fişierul dăunător se afla camuflat pe hard drive.

Însă, dacă o soluţie de securitate a oprit un simulator de la a fi încărcat pe computer sau a blocat operaţiunile simulatorului, experţii au catalogat acţiunea, de asemenea, drept un succes. Soluţiile de securitate care nu au reuşit să prevină furtul sau să alerteze foarte clar utilizatorul cu privire la pericol nu au trecut testul.

Kaspersky Internet Security 2013 a fost unul dintre cele doar două soluţii antivirus care au blocat toate tentativele de furt a datelor financiare. Majoritatea celorlalte produse au trecut doar primul test, care a fost şi cel mai uşor. Alte două soluţii de securitate au detectat simulatorii dăunători utilizând doar tehnologii antivirus tradiţionale, care nu asigură protecţie completă în toate situaţiile cu care se poate confrunta utilizatorul în viaţa reală. Trebuie menţionat faptul că doar patru produse din totalul de 17 au trecut cu succes alt test separat pentru soluţiile speciale pentru protejarea datelor financiare. Rezultatul foarte bun obţinut de Kaspersky Lab s-a datorat în mare parte noii tehnologii Safe Money, dezvoltată de experţii Kaspersky Lab pentru a asigura protecţie completă pentru utilizatori şi datele lor financiare împotriva ameninţărilor cibernetice avansate.