Echipa IQube a dovedit astăzi că potențialul tehnologiei informației de inovare în educație este nelimitat. Echipa formată din Otilia Stretcu, Lucian Bara, Remus Barbatei și Viktor Ardelean și coordonată de mentorul drd. ing. Andrei Stancovici, va reprezenta România în finala internațională ce va avea loc în perioada 6 – 10 iulie în Sydney, Australia.
Realitatea de la care membrii echipei IQube au plecat este că în multe școli nu există condiții pentru realizarea experimentelor științifice, din motive ce țin de buget, personal și competențe. Proiectul prezentat, LiveX Learning Platform, permite realizarea de experimente accesibile și interactive ce stimulează creativitatea elevilor și studenților. Soluția se bazează pe inovații hardware numite IQube-uri pentru realizarea „practică” a experimentelor (și poate întrebuința alte dispozitive inteligente, cum sunt smartphone-uri, tablete sau sensori Kinect). Succesul de la prototip la câteva școli și mai departe la prezență internațională este susținut de o infrastructură de servicii în cloud implementate pe Windows Azure.
IQube: „A fost o experiență extraordinară. Imagine Cup ne-a oferit foarte multe zile petrecute împreună, lucrând la soluție. Pasiunea și spiritul de echipă au fost dublate de faptul că ceilalți ne-au încurajat să demarăm proiectul, confirmându-ne că pornim pe un drum bun. În Sydney vom da ce avem mai bun din noi și vom face cinste României la finala internațională Imagine Cup.”
10 ani de Imagine Cup
Aflată la cea de-a 10-a ediție, Imagine Cup este cea mai importantă competiție de tehnologie adresată studenților. 1.4 milioane de studenți din întreaga lume s-au înscris până în prezent la ediția din 2012, reprezentând 183 de țări. Peste 7.000 de studenți români au participat în competiție în tot acest timp și România a fost de 4 ori campioană mondială.
Conf.dr. Mihaela Dînșoreanu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, implicată în întreaga evoluție a Imagine Cup în România: „Am văzut prima dată Imagine Cup sub forma unor standuri în holul Conferinței TechEd Barcelona 2003 în față cărora stăteau studenți ce își prezentau ideile. Imagine Cup implică acum sute de studenți din 183 țări, iar impactul ideilor acestor studenți se reflectă în soluții lansate pe piață la nivel mondial. Anvergura a devenit impresionantă si mă bucur să mă simt o mică parte din această competiție.”
Conf. Dr. Simona Motogna, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, mentor în fiecare an în care competiția a fost organizată: „Nu cred că este vorba de câți ani sunt implicată în această competiție, ci mai degrabă de studenții cu care am lucrat, de pasiunea lor molipsitoare și de emoțiile din fiecare an.”
Imagine Cup în România în 2012
Imagine Cup 2012 a avut la start peste 300 de studenți români în 2012. În secțiunea Software Design, 14 echipe dintr-un total de 20 înscrise au fost invitate în finala națională. Sponsorul finalei naționale, Nokia România, a premiat cu 10 smartphone-uri Nokia Lumia 800 cele mai bune soluții. Descrierea proiectelor finaliste este disponibilă pe adresa www.imaginecup.ro.
Alex Bogdan, Academic Developer Evangelist, Microsoft România: „Imagine Cup oferă studenților oportunitatea de a depăși limitele tehnologiei prin talent, pasiune și imaginație. Este cadrul ideal în care studenții au ocazia de a simți pe propria piele ce înseamna o competiție globală, ce solicită nu doar aptitudini tehnice, ci și abilități de prezentare, spirit critic și antreprenorial.”
Inovație accelerată prin parteneriatul cu Restart în Educație
În acest an, pentru a mări spațiul de idei de proiecte pentru societate și pentru a contribui la sustanabilitatea proiectelor câștigătoare, Microsoft a fost unul dintre partenerii campaniei Restart în Educație, alături de TechSoup România, Fundația Româno-Americană și CROS, prin care echipele înscrise beneficiază de sprijin pentru implementare din partea studenților interesați să participe în Imagine Cup. Dintre cele 86 de proiecte înscrise în Restart în Educație, trei vor primi câte un grant de 5.000 dolari pentru finalizare și lansare.