Organizatiile europene isi propun sa revolutioneze modul in care dezvolta, implementeaza si manageriaza infrastructura de IT, dupa cum reiese din recentul studiu European Storage Survey organizat de International Data Corporation (IDC) in 2012. Focusat pe mediile de stocare din cadrul companiilor europene, studiul ofera si insighturi relevante despre solutiile de cloud privat si trendurile in implementarea sistemelor convergente in mai multe tari europene importante.
IDC defineste sistemele convergente ca fiind sisteme pre-integrate certificate de furnizor, care contin cel putin resursele hardware pentru server, load balancing si software de management, cu posibile componente aditionale, cum ar fi hardware si software de stocare, echipament de retea, sistem de operare, solutii de virtualizare, solutii middleware si aplicatii, de asemenea parte a solutiilor convergente.
Solutiile convergente reprezinta un pas inainte, comparatic cu arhitecturile de referinta, pentru ca sunt vandute in general ca SKU speciale (unitati de stoc). Pot fi impartite in sisteme convergente de infrastructura (cantitatea de munca – agnostica, virtualizare – unitati care includ controlul resurselor pe nivele, hardware pentru baza de date) si sisteme platforma convergente (cantitate de munca – unitati hardware specifice in care sunt deja integrate aplicatii sau elemente middleware si regleaza intregul proces).
Studiul a fost desfasurat in iunie 2012 in cadrul unui numar mare de organisme si a cuprins mai mutle intrebari decat in editiile anterioare. Iata cateva dintre cele mai importante informatii obtinute privind solutiile de cloud privat si trendurile sistemelor convergente:
- Se observa o crestere evidenta in utilizarea solutiilor de cloud privat in randul companiilor europene. 20% dintre intervievati au raspuns ca au implementat solutiile de cloud privat in 2012, comparativ cu 6% in studiul din 2011.
- Mai mult de o treime din respondenti au confirmat ca au utilizat solutii pentru infrastructura convergenta.
- Beneficiile sistemelor convergente raportate in cadrul studiului sunt concentrate pe performanta aplicatiei, utilitatea aplicatiei, timpul de executie si managementul facil.
- 50% dintre respondenti sunt interesati de sistemene convergente de infrastructura in primul rand pentru utilizarea infrastructurii ca serviciu (IaaS). 20% dintre respondenti arata un interes crescut in aplicatii / platforme convergente optimizate de middleware. 30% nu sunt deloc interesati de sistemele convergente.
Donna Taylor, director de research in cadrul grupului IDC’s European Storage Group, comenteaza rezultatele, “Multe organisme europene admit faptul ca sistemele convergente ofera solutii eficiente din punct de vedere al costurilor care pot imbunatati afacerea, prin reducerea timpului pana la valorificare si pana la aparitia pe piata. Confruntandu-se cu un viitor in care trebuie sa implementeze si sa utilizeze in mod eficient sute, mii sau chiar zeci de mii de servere, si/sau desktopuri, aplicatii in mediul virtual, ccompaniile analizeaza modul in care pot folosi optim solutiille convergente de infrastructura IT, care sunt manageriate ca sisteme unice de IT, pentru a oferi suportul necesar mediilor de cloud privat.”
Nathaniel Martinez, director de programe, European Enterprise Server Group, IDC EMEA, declara, “Companiile europene vad solutiile de cloud privat si infrastructura convergenta ca o cheie pentru strategia centrului lor de date. Totusi, suntem abia la inceput pentru a vedea o utilizare extinsa. Tot mai multe organizatii ajung la finalul strategiilor de consolidare, dupa cum ne sugereaza ultimele rezultate din Virtualization Server Tracker (IDC), care raporteaza o rata de virtualizare a serverelor de 27.5% din toate serverele exportate in Europa de Vest in 1Q12. Aceste companii intra in ultima faza a procesului de virtualizare si se concentraza pe managementul portofoliului de aplicatii, extragerea resurselor, adaptabilitate si modularitate. Organizatiile europene, a caror investitii in solutiile de cloud privat sunt estimate sa creasca in urmatorii 5 ani cu o rata anuala de 23.2% pana la $7.9 bilioane in 2016, au o nevoie tot mai mare de sisteme optimizate care sa asigure performanta si eficienta. In acest context sistemele convergente de infrastructura sunt perfecte pentru utilizare avansata in mediul de virtualizare si sisteme de cloud privat, pentru ca asigura flexibilitate, adaptabilitate in cloud computing si usurinta in implementarea si utilizarea sistemelor integrate.”
Giorgio Nebuloni, senior analist, European Enterprise Server Group, IDC EMEA, spune, “Chiar daca companiile nu inteleg inca exact de ce sunt sistemele convergente diferite de arhitecturile de referinta, se poate observa un interes crescut care deriva din nevoia fundamentala de a livra utilizatorului final aplicatii intr-un mod mai rapid, mai stabil si mai flexibil. IDC crede ca pentru ca aceste sisteme convergente sa devina un succes, furnizorii vor fi nevoiti atat sa demonstreze managerilor de IT care sunt imbunatatirile tehnologice, cat si sa convinca executivii de reducerile concrete de costuri.”