Google împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă încheierea unui parteneriat la nivel  național care are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor și profesorilor români la noi tehnologii, contribuind astfel la creşterea calităţii actului de învăţare.

Proiectul se va desfășura în mai multe etape și este structurat pe trei componente. În primul rând Google pune la dispoziţie, gratuit, suita de aplicaţii Apps for Education, tuturor unităţilor de învăţământ din România interesate să o implementeze. Astfel, toţi elevii şi studenţii din aceste instituţii de învăţământ vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentărilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs) precum şi a altor aplicaţii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts şi multe altele.

O componentă vitală a proiectului este programul de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din întreaga țară. Aceasta își propune instruirea unui număr considerabil de profesori din toată țara în folosirea resurselor și a aplicaţiilor online. Se urmărește astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care să susțină adoptarea tehnologiilor digitale de învățare. Programele de instruire se vor desfășura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul următorilor 2 ani.

A treia componentă vizează lansarea a trei proiecte pilot privind introducerea noilor tehnologii în educaţie, în trei unităţi de învăţământ din România: Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna” din satul Roșu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic „Jean Bart” din Sulina, județul Tulcea, iar a treia şcoală va fi selectată printr-un concurs de proiecte dintre şcolile care implementează Google Apps for Education până la 31 august 2014. Vor fi dezvoltate trei modele de predare, fiecare dintre ele centrat pe folosirea, în diverse forme şi modalităţi, a multiplelor unelte educaţionale disponibile online și utilizate de profesori din întreaga lume.

Proiectele pilot sunt realizate cu sprijinul partenerilor: Avitech care oferă școlilor table interactive cu videoproiector (sisteme integrate), camere de documente si o suită de aplicatii software dedicate, Idilis care a asigurat conexiunile Internet, Intel care facilitează accesul la ultimele tehnologii și completează seria de traininguri adresate profesorilor pentru transformarea educației în România, Lenovo, care asigură dispozitivele Chromebook pe care le vor utiliza elevii pentru a accesa aplicațiile online și celelalte instrumente de învățare online și Siveco, care va oferi conținutul digital interactiv adaptat cerințelor curriculei naționale.

“Educația este atât responsabilitatea autorităților cât și a sectorului privat. Ne bucură să avem alături de noi o companie precum Google în efortul de dezvoltare a învățământului digital în România. Ne continuăm astfel demersurile de a identifica parteneri puternici, dornici să susțină evoluția sistemului românesc educațional spre o clasă a viitorului adaptată nevoilor tinerilor noștri”, a declarat Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie.

“Parteneriatul încheiat cu Ministerul Educației Naționale constituie încă un pas în utilizarea uneltelor digitale în învăţământul din România. Ne dorim ca acest proiect să trezească interesul cât mai multor școli care să aducă în sala de clasă cele mai noi tehnologii digitale, transformând procesul de învățare într-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education oferă gratuit instrumente online de comunicare și colaborare ce pot fi accesate oricând și de oriunde”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.

Elevii şi studenţii din România se vor alătura astfel celor 25 de milioane de utilizatori ai suitei Google Apps for Education din întreaga lume. Google Apps for Education este un pachet gratuit de unelte de comunicare şi colaborare special create pentru şcoli şi universităţi. Suita include Google Mail, Google Calendar, Google Docs, şi Google Sites precum şi unelte administrative, serviciu de suport clienţi şi diverse aplicaţii pentru integrarea pachetului cu sistemele IT existente. Academia de Studii Economice din București precum și colegii şi universităţi din întreaga lume, cum ar fi Universitatea din Westminster sau Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, folosesc deja Google Apps for Education.

Unităţile de învăţământ din România interesate să adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educației Naționale la adresa http://licente.edu.ro.