Cheltuielile IT la nivel mondial sunt estimate la 3,4 miliarde de dolari în 2020, o scădere cu 8% față de 2019, conform ultimelor prognoze date publicității de Gartner. Pandemia de coronavirus și efectele recesiunii economice globale au determinat responsabilii IT ai organizațiilor să prioritizeze cheltuielile pentru tehnologiile considerate critice în detrimentul celor care aveau ca scop dezvoltarea organizației sau transformarea acesteia. „CIO au trecut la optimizarea de urgență a costurilor, ceea ce înseamnă că investițiile vor fi reduse la minimum și prioritizate în favoarea operațiunilor care mențin activitatea, aceasta urmând a fi prioritatea maximă pentru majoritatea organizațiilor pe tot parcursul anului 2020”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Recuperarea nu va urma modelele anterioare, deoarece forțele din spatele acestei recesiuni vor crea șocuri atât de partea ofertei, cât și a cererii, pe măsură ce restricțiile de sănătate publică, sociale și comerciale se vor diminua.”
Toate segmentele vor înregistra o scădere în 2020, dispozitivele și sistemele de centre de date vor înregistra cele mai mari scăderi ale cheltuielilor, așa cum se vede din tabelul de mai jos. Cu toate acestea, întrucât pandemia COVID-19 continuă să impulsioneze lucrul de la distanță, din afara companiei, sub-segmente precum serviciile de cloud public (care se încadrează în mai multe categorii) vor fi performerele prognozei, estimarea fiind pentru acestea fiind o creștere cu 19% în 2020. Serviciile de telefonie și mesagerie, precum și cele de conferință bazate pe cloud vor înregistra, de asemenea, un nivel ridicat al cheltuielilor în creștere cu 8,9%, respectiv 24,3%.
„În 2020, unele proiecte de transformare a afacerii bazate pe cloud pot fi amânate pe termen mai lung, dar nivelurile globale de cheltuieli în cloud pe care Gartner le proiecta pentru 2023 și 2024 vor fi atinse în contextul actual încă din 2022”, a spus dl Lovelock.
„Revenirea cheltuielilor IT va fi lentă pe parcursul anului 2020, cele mai puternic afectate industrii – divertismentul, transportul aerian și industria grea – având nevoie de trei ani pentru a reveni la nivelurile de cheltuieli IT din 2019”, a spus dl Lovelock. „Recuperarea necesită o schimbare de mentalitate pentru majoritatea organizațiilor. Nu există nicio revenire la situația inițială, trebuie să fie o resetare axată pe avansarea de pe pozițiile curente.”
COVID-19 va continua să afecteze cheltuielile IT în Europa în acest an
Conform recentei versiuni a studiului ”Worldwide ICT Spending Guide Guide and Industry Size” publicat în cursul acestei luni, analiștii International Data Corporation (IDC) estimează că la nivel european cheltuielile IT (inclusiv software, hardware și servicii IT) vor scădea cu 4,7% în 2020 și vor ajunge la 487 de miliarde de dolari, deoarece criza COVID-19 continuă să țină în plasă economia europeană. Deși multe țări relaxează restricțiile de izolare, companiile vor continua să se confrunte cu provocări puternice pe parcursul întregului an, iar industrii precum transportul și serviciile personale și pentru consumatori vor fi cele mai afectate. În consecință, toate industriile cumulate vor înregistra o scădere cu 11,6% a cheltuielilor IT în acest an.
„În timpul pandemiei COVID-19, multe companii au trebuit să se adapteze rapid la o nouă normalitate”, a spus Andrea Minonne, analist senior, IDC Customer Insights & Analysis. „Tehnologia a ajutat în multe domenii, de la munca inteligentă până la învățarea la distanță, controlul la distanță a activelor și automatizarea. Tehnologii emergente, cum ar fi AI, blockchain, ARVR, roboți și drone au ajutat companiile să se adapteze la noua stare de normalitate. Pe de o parte, COVID-19 a creat un mediu provocator pentru ca întreprinderile să investească în inovație și asta a provocat o scădere a cheltuielilor IT. Pe de altă parte, tehnologiile emergente reprezintă o modalitate de a ajuta atât companiile cât și societatea să răspundă la reacția crizei.”\
Raportul IDC „How has COVID-19 Changed Industry ICT and Emerging Technology Investments in Europe?” prezintă opiniile IDC cu privire la impactul COVID-19 asupra pieței IT&C la nivelul industriilor europene și creează o imagine de ansamblu asupra modului în care se vor schimba cheltuielile IT&C europene ca urmare a pandemiei. De asemenea, oferă o analiză profundă a industriei, definind tendințele cheie ale pieței și industriile care vor fi cel mai afectate. Conform raportului, impactul COVID-19 va fi diferit în rândul industriilor, cu câteva excepții pentru piața tehnologică, cum ar fi aplicațiile de lucru colaborativ, inteligența artificială și echipamente.
Vânzările de telefoane inteligente au scăzut cu 20% în Q1 2020
Vânzările globale de telefoane inteligente destinate utilizatorilor finali au scăzut cu 20,2% în primul trimestru al anului 2020, potrivit unui recent studiu Gartner. Izolarea combinată cu incertitudinea economică provocată de pandemia de COVID-19 a dus la diminuarea cererii de smart-
phone-uri pe măsură ce consumatorii au încetat să cumpere produse neesențiale în primul trimestru.
„Pandemia de coronavirus a făcut ca piața mondială a smartphone-urilor să experimenteze cea mai importantă scădere a acesteia”, a spus Anshul Gupta, Senior Research Analyst la Gartner. „Majoritatea principalilor producători chinezi, precum și Apple au fost grav afectați de închiderea temporară a fabricilor lor din China și de reducerea cheltuielilor consumatorilor datorată izolării survenite la nivel global.”
Samsung, Huawei și Oppo au înregistrat cele mai slabe performanțe dintre companiile clasate în top 5 al celor mai importanți furnizori de telefoane inteligente. Toți cei mai buni vânzători de smartphone-uri au înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2020, cu excepția Xiaomi. Vânzările puternice de dispozitive Redmi pe piețele internaționale și focalizarea agresivă pe canalele online i-au ajutat pe cei de la Xiaomi să obțină vânzări mai bune decât se așteptau. Deși vânzările de smartphone-uri Samsung au scăzut cu 22,7% în primul trimestru al anului 2020, compania a menținut în continuare locul 1 cu o cotă de piață de 18,5%. Huawei a înregistrat cea mai slabă performanță în primul trimestru al anului 2020 dintre primii cinci furnizori mondiali de telefoane inteligente. Vânzările de smartphone-uri au scăzut la 42,5 milioane de unități, o scădere de 27,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și după prima sa scădere a vânzărilor de smartphone-uri, Huawei a păstrat poziția nr. 2 cu cota de piață de 14,2%.
Deși Apple nu este la fel de dependentă de China așa cum sunt Huawei, Oppo sau Vivo, compania s-a confruntat cu probleme legate de aprovizionare și închideri ale magazinelor care au afectat negativ vânzările iPhone în primul trimestru al anului 2020. Cu toate acestea, impactul pandemiei a fost mai puțin semnificativ decât pentru celălalte companii din top 5. furnizori. Vânzările de iPhone ale Apple au scăzut cu 8,2%, totalizând 41 de milioane de unități în primul trimestru al anului 2020.
Vânzările de smartphone-uri ale Oppo au scăzut cu 19,1% în primul trimestru al anului 2020. Distribuția offline a Oppo, care este unul dintre punctele sale forte, a avut de suferit pe măsură ce munca de acasă a obligat consumatorii și întreprinderile să achiziționeze produse online. Pentru a-și crește vânzările și cota de piață, este important ca Oppo să-și consolideze canalul online