Mâine, pe 2 noiembrie 2022, va avea loc la Praga, Republica Cehă, un eveniment la nivel înalt cu mai multe părți interesate despre viitorul internetului.
Evenimentul, organizat de Comisia Europeană în coordonare cu Serviciul European de Acțiune Externă și Președinția Cehă a Consiliului Uniunii Europene, va reuni reprezentanți ai comunității globale pentru a promova DFI (Declarația privind Viitorul Internetului) și viziunea pentru un Internet deschis, gratuit, global, interoperabil, de încredere și sigur. Evenimentul se va concentra pe schimbul de soluții pentru implementarea principiilor consacrate în Declarația privind viitorul internetului (DFI).
Lansat la 28 aprilie 2022 și susținut de peste 60 de parteneri din întreaga lume, DFI stabilește viziunea și principiile pentru un Internet de încredere, care este deschis, gratuit, global, interoperabil, fiabil și sigur. Eforturile de promovare a acestei agende pozitive pentru viitorul internetului au devenit mai relevante în peisajul geopolitic actual. În acest context, este din ce în ce mai important să ne intensificăm acțiunile pentru a face din internet un spațiu sigur și de încredere pentru toată lumea, în care libertățile fundamentale și drepturile omului pe care le deținem cu adevărat offline sunt, de asemenea, protejate online.
Declarația pentru Viitorul internetului este în conformitate cu drepturile și principiile UE și se bazează pe Declarația privind drepturile și principiile digitale pe care Comisia și-a propus să o semneze împreună cu Parlamentul European și Consiliul Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat la acel moment: „Internetul a reunit omenirea, ca niciodată în istorie. Astăzi, pentru prima dată, țările din întreaga lume cu principii similare își propun o viziune comună pentru viitorul internetului, pentru a ne asigura că adevăratele valorile offline pe care le avem sunt protejate și online, pentru a face din Internet un sigur loc și spațiu de încredere pentru toată lumea și să ne asigurăm că internetul servește libertății noastre individuale. Pentru că viitorul internetului este și viitorul democrației, al omenirii.”
Dezinformarea în regiunea Europei Central-Est, abordată în cadrul evenimentului
În acest context, evenimentul va include sesiuni plenare, precum și ateliere, în care reprezentanți ai guvernelor împreună cu părțile interesate vor discuta acțiuni concrete pentru a îndeplini promisiunea internetului de a conecta omenirea și de a ajuta democrațiile să prospere, așa cum se reflectă în principiile din Declarație.
A doua parte a evenimentului va fi axată pe dezinformare și va răta cum să transpunem principiile DFI în acțiuni concrete, cu un accent deosebit pe dezinformarea pro-Rusia în regiunea Europei Central-Est. În cadrul acestei părți, o prezentare făcută de factorii de decizie politică și de experți în domeniu va oferi o imagine de ansamblu asupra principalelor probleme legate de dezinformare, urmată de un panel la nivel înalt care va implica platformele factorilor de decizie și organizațiile societății civile pentru a discuta despre modul în care astfel de probleme pot să fie abordată prin noul cadru de coreglementare și prin Codul de practici consolidat privind dezinformarea.
Agenda evenimentului poate fi accesată aici. Evenimentul va fi transmis în direct, pentru a vă înscrie, vă rugăm să trimiteți un e-mail la CNECT-FUTURE-INTERNET-EVENT@ec.europa.eu.
NGI – un program care finanțează soluții în domeniile DFI
Next Generation Internet este o inițiativă a Comisiei Europene, care își propune să modeleze Internetul pentru viitor ca un ecosistem puternic, centrat pe utilizator (Internetul oamenilor), care să răspundă nevoilor fundamentale ale populației.
Programul NGI sprijină soluții în domeniile DFI și finanțează cele mai bune proiecte de cercetare și inovare în domeniul internetului, abordând în cele din urmă nevoia unui internet mai corect, sigur, rezistent, durabil, centrat pe om și descentralizat. Echitatea, diversitatea și incluziunea sunt coloana vertebrală a acestui viitor imaginat.
Până acum, NGI a finanțat peste 600 de inovatori care au dezvoltat soluții tehnologice inclusive și bazate pe încredere, inclusiv servicii, aplicații, tehnologii contabile descentralizate, cum ar fi blockchain, portabilitatea datelor, AI, învățarea automată, rețele, hardware și software open source.
Proiectele acoperă o gamă largă de domenii, de la private search, mesagerie instantanee și instrumente de lucru la distanță cu accent pe confidențialitatea datelor, sănătate, energie, finanțe, lanțuri de aprovizionare, cercetare, managementul cunoștințelor și platforme media responsabile.
Proiecte din Cehia finanțate de NGI https://www.ngi.eu/discover-ngi-solutions/?country=1685
Proiecte din România finanțate de NGI: https://www.ngi.eu/discover-ngi-solutions/?country=1384