ILIAS CHANTZOS:

Este securitatea cibernetică o problemă politică? Fără îndoială că da. Este o problemă politică pentru că guvernele şi politicienii recunosc că interesul naţional e influenţat serios de sfera cibernetică – termen care include toate sistemele automatizate sau computerizate, atât hardware, cât şi software -, sferă care are un rol important de susținere la nivel de economie.

În contextul globalizării susținute de transporturi și comunicații şi în condiţiile folosirii pe o scară atât de largă a informaticii în economie şi în vieţile personale, securitatea informatică este importantă inclusiv din punct de vedere politic. Sfera cibernetică este combustibilul economiei și poate fi folosită pentru a accesa o proporție importantă a populației inclusiv pentru comiterea de infracțiuni informatice, afectând astfel securitatea națională și, implicit, statul. Toate acestea înseamnă că are un impact direct asupra interesului public și, prin urmare, trezește interes în sfera politică.

Ameninţarea atacurilor informatice determină multe state şi companii să aloce resurse din ce în ce mai mari pentru combaterea acestora. În acelaşi timp, modalitățile prin care este abordată problema securității datelor și informațiilor condifidențiale nu poate ține pasul cu inovația și cu viteza cu care avansează tehnologia. Astfel, apar tensiuni şi riscuri de a extinde impactul securităţii sau protejării intimităţii în detrimentul altor drepturi fundamentale. Ce rol ar trebui să joace un guvern în această problemă? Cred că responsabilitatea sa principală este să căute modalităţile optime de a reglementa domeniul, creând în acelaşi timp, condiţiile economice care să stimuleze dezvoltarea tehologiei. Astfel, e nevoie de mai mult sprijin pentru antreprenoriat, mai multe investiţii în educaţie şi mai multe fonduri pentru cercetare și dezvoltare care să promoveze şi să genereze inovație.

Reglementarea protecţiei în domeniul cibernetic reprezintă o sarcină uriaşă. Anumite măsuri vor fi luate în momentul în care piața și problema securității din perspectiva politică se maturizează. Cu toate aceste, reglementarea domeniului nu reprezintă întotdeauna răspunsul. În Marea Britanie, nu e uşor să cumperi un pistol, de exemplu, dar e uşor şi ieftin să cumperi un instrument de atac online. De asemenea, mediul virtual nu are granițe, iar instituţiile de aplicare a legii sunt puse în dificultate de faptul că investigaţiile depind de abilităţile atacatorilor şi de jurisdicţia sub care acestea sunt desfășurate, adică de complexitatea investigaţiilor. Cum să descurajezi pe cineva de la a comite infracţiuni informatice? Cum să menţii relaţiile cu ţările învecinate? Avem reglementări sofisticate în ceea ce priveşte activitatea şi traficul maritim, şi, deşi avem reguli clare şi în ceea ce priveşte criminalitatea informatică, dezvoltarea cooperării internaţionale la nivelul aplicării legii mai are nevoie de timp.

Symantec sprijină combaterea ameninţărilor informatice, rolul nostru fundamental ca furnizor de tehnologie de securitate fiind să ne asigurăm că oferim în permanenţă soluţii capabile să răspundă nevoilor clienţilor noştri, care să le creeze nivelurile de protecţie adecvate. Totodată, avem rolul de a colabora cu guvernele din toată lumea, oferindu-le consiliere şi promovând bune practici în domeniul securităţii informaţiei.

Pentru mai multe informaţii, consultaţi: Full Government Report of this year’s Symantec Internet Security Threat Report.