ELKO Romania, membră a grupului ELKO, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, soluții IT și electronice de consum din regiune, a găzduit joi, 25 mai, la Palatul Lloyd din Timișoara, o ediție de succes a evenimentului #SecureFuture2023, primită cu mare căldură de către partenerii din zona de vest a țării. SecureFuture Timișoara 2023 s-a concentrat pe discutarea celor mai recente tendințe de securitate din industrie și modul în care aceste tendințe devin constante pentru un viitor digital, sustenabil și pregătit pentru toate provocările și amenințările legate de securitate cibernetică.

Principalele teme aduse în discuție în cadrul evenimentului SecureFuture Timișoara 2023 au fost: Conexiunea universală – toate echipamentele vor fi conectate prin modalități diferite, din diferite medii, pentru o utilitate mai mare a sistemelor; Securitatea cibernetică, definită prin structuri stricte; Autentificarea necesară pentru evidențele video; Inteligența artificială, abordare și acceptare generală; 5G – direcții de implementare și optimizare; Sustenabilitatea – mai mult decât o tendință, o nouă constantă.

Toate aceste tendințe trebuie privite prin prisma sustenabilității. Sustenabilitatea nu mai este o tendință trecătoare, ci mai degrabă o constantă care trebuie încorporată în tot ceea ce facem, pentru a reduce impactul asupra mediului și asupra societății, cu toate implicațiile etice implicate. Atunci când o tendință tehnologică devine o oportunitate, este crucial să analizăm modul în care poate fi dezvoltată și adusă pe piață într-un mod sustenabil“, a subliniat importanța abordării acestor tendințe prin prisma sustenabilității Lavinia Ioana, Managerul Departamentului Soluții ELKO România.

În cadrul evenimentului, Bogdan Andrei Gavril, training coordinator la Axis Communications, a subliniat una dintre cele mai semnificative tendințe de securitate și, totodată, o oportunitate la fel de semnificativă – beyond security – dincolo de securitate. Bogdan a declarat: „Camerele de supraveghere au devenit senzori foarte relevanți si performanți. Calitatea informațiilor video pe care le captează, în toate condițiile, a crescut de la an la an, în ultimii zece ani. Astăzi, prin analize avansate, ele creează și metadate – informații despre datele video – care adaugă un alt nivel de informații și valoare. Acest lucru, desigur, îmbunătățește și capacitatea acestora de a sprijini cazurile de utilizare în materie de siguranță și eficiență operațională, pe lângă securitate. Există acum oportunitatea de a combina datele create de camerele de supraveghere cu cele de la alți senzori – monitorizarea temperaturii, zgomotul, calitatea aerului și a apei, vibrațiile, vremea și multe altele – creând o rețea senzorială avansată care să permită decizii bazate pe date. Observăm deja o anumită utilizare a unor astfel de rețele în medii industriale prin monitorizarea proceselor și sprijinirea întreținerii proactive. Dar cazurile de utilizare în care aceste rețele ar putea fi aplicate sunt limitate doar de imaginația noastră, fără îndoială ele pot ajuta la îmbunătățirea aproape fiecarui aspect al vieții noastre, inclusiv siguranța.