Gartner a identificat principalele tendințe de dezvoltare a IT-ului pentru anul 2023.

Sistemul imunitar digital creează o experiență îmbunătățită a clienților prin combinarea mai multor strategii de inginerie software pentru a proteja împotriva riscurilor. Prin observare, automatizare și proiectare și testare extremă, oferă sisteme rezistente care atenuează riscurile operaționale și de securitate.

Observabilitatea aplicată funcționează din datele emise de o organizație, folosind IA (Inteligența artificială) pentru a analiza și a face recomandări, ceea ce permite unei întreprinderi să ia decizii viitoare mai rapide și mai precise. Atunci când este aplicat sistematic, poate reduce latența pentru răspuns și poate optimiza operațiunile de afaceri în timp real.

IA TRiSM sprijină  guvernanța modelului IA, credibilitatea, corectitudinea, fiabilitatea, robustețea, eficacitatea și protecția datelor. Acesta combină metode de explicare a rezultatelor IA, implementarea rapidă a noilor modele, gestionarea activă a securității IA și controale pentru problemele de confidențialitate și etică.

Platformele cloud din industrie combină SaaS, PaaS și IaaS cu funcționalități personalizate, specifice industriei, pe care organizațiile le pot utiliza pentru a se adapta mai ușor la fluxul neobosit de perturbări din industria lor.

Ingineria platformelor oferă un set de instrumente, capacități și procese care sunt ambalate pentru un consum ușor de către dezvoltatori și utilizatori finali. Aceasta va crește productivitatea utilizatorilor finali și va reduce povara asupra echipelor de dezvoltare.

Tehnologiile noi wireless acoperă furnizarea de servicii de rețea fără fir din orice, inclusiv calculul tradițional al utilizatorilor finali, suportul pentru dispozitivele edge, soluțiile de etichetare digitală etc. Astfel de rețele depășesc cu mult conectivitatea pură, oferind locație și alte informații și informații în timp real din analize și permit sistemelor să recolteze direct energia rețelei.

Superapps sunt mai mult decât aplicații compozite care agregă serviciile. Un superapp combină caracteristicile unei aplicații, ale unei platforme și ale unui ecosistem într-o singură aplicație, oferind o platformă pe care terții să-și dezvolte și să-și publice propriile miniapp-uri.

IA adaptivă permite schimbarea comportamentului modelului după implementare prin utilizarea feedback-ului în timp real, recalificarea continuă a modelelor și învățarea în mediile de execuție și dezvoltare, pe baza unor date noi și a obiectivelor ajustate, pentru a se adapta rapid la circumstanțele în schimbare din lumea reală.

Metaverse permite oamenilor să reproducă sau să-și îmbunătățească activitățile fizice. Acest lucru s-ar putea întâmpla prin transportul sau extinderea activităților fizice într-o lume virtuală sau prin transformarea celei fizice.

Vă urăm un 2023 mai bun, fără pandemie și războaie lângă granița cu România!