12 septembrie 2023, lansarea noi serii iPhone 15, evenimentul care de obicei, lansează trenduri în industrie. Deși forma pătrățoasă a telefoanelor a rămas aceeași de la iPhone 12, compania dorește să prezinte corpul de titan prezent pe modelele Pro, dar și prezența conectorului Type-C pe toată gama din acest an, ca pe o facilitate nemaivăzută. Totuși conectorul Type-C, prezent pe telefoanele cu Android de cel puțin șapte ani, a fost introdus cu precădere pentru a respecta termenul de 2024, dat de Uniunea Europeană pentru prezența sa pe toate dispozitivele vândute în blocul comunitar. Această imagine este ușor deprimantă, având în vedere că vorbim de aceeași companie, care în urma cu doar câțiva ani, era lider în inovare, fiind prima companie care a lansat primul smartphone cu adevărat „inteligent”.

Lărgindu-ne orizontul si spre alte companii, inovația, deși o idee mai accentuată, tot suferă. Spre exemplu, Samsung, prima companie care a lansat un pliabil pentru mase, a început să se concentreze în special pe această gamă de produse, perfecționând-o.

Hardware-ul, poate prea mult pentru dispozitivele mobile?

În ultima perioadă, am văzut cum marii producători de chipseturi au început să folosească noile procese de producție (predominant pe 3 și 4 nm) pentru dezvoltarea unor procesoare și mai puternice (față de generația precedentă). Iar această evoluție anuală, pentru mine, începe să nu mai facă sens. Deși înțeleg că tehnologia evoluează, cu sau fără implicare umană, destul de curând vom atinge limita permisă de fizică (0.2 nanometri). Totuși, noile tehnologii (cuantice) sunt încă într-o fază incipientă, iar ideea de “producție în masă”, pe moment, inspiră mai mult o utopie.

Software-ul, veriga lipsă

Având în vedere evoluția sistemelor de operare mobile, mai ales în ultima perioadă, atât lui Google, cât și lui Apple le devine din ce în ce mai greu să lanseze o nouă iterație de Android sau iOS. Spre exemplu, ultimele versiuni ale acestor sisteme de operare, Android 14 pe de-o parte și iOS 17, pe cealaltă parte, au adus în mare parte doar îmbunătățiri ale experienței de utilizare, fără un accent pe un număr mare de noutăți. Pe scurt, la acest moment, software-ul a atins și acesta o limită de inovație, companiile începând să epuizeze ideile pentru funcții noi.

Inovația “Made in China”

Vorbind și de “elefantul din încăpere”, industria IT stagnează, iar aceasta nu cruță nici cea prezentă în China. Putem vedea că și companii care au început să inoveze de la sine (fără inspirație de la occident), precum Xiaomi, Huawei sau OnePlus nu mai reușesc nici ele să aducă produse noi, cu funcții revoluționare. Totuși, China începe să preia poziția de lider în industria auto, în ceea ce privește autoturismele electrice. Surprinzător, ei au cele mai mari capacități de producție în zona de baterii.