În ultimii doi ani, migrarea tot mai accentuată a unor segmente întregi de business către online și creșterea dependenței de conectivitate în contextul derulării tot mai multor activități de la distanță au dus la o creștere accelerată și fără precedent nu numai a consumului de energie electrică, dar și a nevoii de a avea o infrastructură de lucru fiabilă, flexibilă și de încredere. Lucian Enaru, Country General Manager Schneider Electric Romania, ne-a vorbit despre aceste tendințe.

IT Channel: Vorbeam în anii trecuți despre creșterea riscurilor de mediu și despre o creștere continuă, susținută, a consumului de energie. Ultima perioadă pare să fi accelerat totul și să pună un nou set de presiuni nu numai asupra companiilor, dar și asupra infrastructurii lor energetice. Ce oportunități au apărut în acest context pentru businessul de management al energiei și al ceea ce dumneavoastră numiți secure power?

Lucian Enaru: Dacă, să spunem, prevenirea riscurilor de mediu putea să sune într-o oarecare măsură abstract și îndepărtat, pandemia a schimbat complet perspectiva companiilor asupra modului în care privesc gestionarea energiei și nivelul de dependență de infrastructura IT. Ultimii doi ani au accelerat ritmul inovației IT și dezvoltarea soluțiilor digitale, care, pe lângă faptul că ne-au permis să trecem prin această perioadă de schimbare, a atras atenția și asupra importanței unei bune gestionări a instrumentelor noastre IT și a infrastructurii necesare. Deși ni se pare inofensivă și, în orice caz, indispensabilă și pentru muncă, și pentru relaxare, utilizarea internetului contribuie deja cu 3-4% la emisiile de gaze cu efect de seră.

Unele studii arată că numai platformele de streaming Netflix și YouTube în SUA generează până la 40-50% din traficul de internet la orele de vârf, ceea ce ilustrează tendința despre care vorbeam. Iar pentru a face lucrurile și mai complicate, industria ”minieră” virtuală – apărută recent, dar din ce în ce mai populară – a criptomonedelor necesită la fel de multă energie electrică ca o mică țară.

Chiar dacă cererea de energie pentru sectorul de producție sau pentru componentele de rețea este pe o pantă descendentă, cererea de energie pentru centrele de date a crescut dramatic și nu dă semne să se oprească.

Deci, este logic să ne gândim la o nouă paradgimă în care reproiectarea, implementarea și monitorizarea livrării de energie pot fi combinate cu o strategie IT într-un cadru de inovare digitală. La urma urmei, IT-ul a reușit întotdeauna să revoluționeze modul în care își desfășoară activitatea companiile – gândiți-vă la sistemele de management al întreprinderii, la soluțiile de producție sau logistică – iar sustenabilitatea este un alt domeniu în care instrumentele IT bine concepute pot fi utilizate pentru a planifica, dezvolta și implementa eficient.

IT Channel: Viața digitală continuă să câștige teren în viața noastră reală. Cum poate fi gestionat acest lucru într-un mod sustenabil?

Lucian Enaru: Scopul este de a face din această revoluție digitală un factor de rentabilitate mai degrabă decât o constrângere, dacă este gestionată cu strategia IT corectă. În IT, ne așteptăm ca necesarul de energie electrică să crească – obiectiv vorbind – cu aproape 50% până în 2030, creștere datorată unei intensificări a activității. Mare parte a acestei creșteri se va reflecta în cerere și într-o presiune tot mai mare asupra centrelor de date.

IT Channel: Observăm deja creșterea dramatică a dimensiunii și a cerințelor energetice ale centrelor de date. Din perspectiva unei companii foarte preocupate de sustenabilitate, cum este Schneider Electric, cum ar trebui să arate centrul de date al viitorului?

Lucian Enaru: Schneider Electric este un expert în sectorul de producere și distribuție a energiei electrice, iar în acest sens compania a achiziționat APC în urmă cu câțiva ani, astfel încât strategia corporativă include și soluții pentru centre de date. Potrivit Schneider Electric, centrul de date al viitorului trebuie să îndeplinească patru puncte principale.

Primul este rezistența. Aceasta înseamnă un nivel ridicat de fiabilitate, care include disponibilitatea, accesul la distanță și gestionarea la distanță a centrelor de date.

Un alt factor la fel de important este adaptabilitatea, adică un grad ridicat de flexibilitate pentru a face față în mod eficient situațiilor în care apare o creștere bruscă a cererii – cum ar fi ”biroul de acasă”, un concept introdus foarte din scurt și pe scară largă în timpul pandemiei. Centrele de date din trecut nu erau agile și nu s-ar fi putut adapta la asemenea schimbări rapide de circumstanțe, uneori nu puteau acoperi nici măcar variațiile de cerere pe termen scurt.

Al treilea punct este eficiența, inclusiv eficiența IT, capacitatea de calcul, funcționalitatea, personalizarea în funcție de nevoile clienților, procesele eficiente și serviciile digitale.

Și, desigur, nu în ultimul rând, sustenabilitatea – ce materiale au fost utilizate în construcția sa, care a fost amprenta de carbon a lanțului său de aprovizionare, designul ecologic, ce energie folosește, cât de regenerabile sunt sursele acesteia – nimic nu poate lipsi din listă. Luând în considerare aceste patru aspecte, centrele de date din viitor vor juca un rol cheie în a ajuta companiile să se adapteze și să fie rezistente la factori incerți.

IT Channel: Cererile în creștere privind consumul digital creează un mediu hibrid mai complex, incluzând centre de date pentru întreprinderi, cloud și centre de date în cloud. Ce soluții există pentru a aborda aceste noi provocări?

Lucian Enaru: Rolul cloud-ului a crescut vizibil odată cu digitalizarea care a luat avânt în timpul pandemiei. Presiunea este crescută – mutatis mutandis – și pentru centrele de date. Iar provocarea este ca organizațiile să se poată extinde rapid și eficient, îndeplinindu-și în același timp obiectivele de durabilitate. În acest context se afirmă tot mai mult subcontractarea serviciilor de cloud, respectiv crește colocația, mulți furnizori de cloud și servicii adoptând soluții modulare de centre de date (MDC) pentru răspunde nevoii de extindere rapidă a clienților lor.

MDC-urile sunt soluțiile câștigătoare pentru companiile care au nevoie de flexibilitate, rapiditate pe piață și eficiență a costurilor ca să rămână competitive. MDC-urile pot fi puse în funcțiune într-un timp cu 40% mai redus decât centrele de date tradiționale. În plus, au o amprentă de mediu impresionantă utilizând metode de construcție durabile și incluzând caracteristici care sporesc fiabilitatea și optimizează economiile de energie operaționale.

Pe scurt, MDC-urile sunt unități pre-fabricate, care sunt apoi livrate gata de amplasare la locația clientului. MDC-urile combină infrastructura de alimentare, răcire și IT în module individuale sau configurabile, care sunt conectate la fața locului, în funcție de nevoile specifice, pentru a oferi o soluție coerentă de centru de date.

Cu componentele hardware și software preasamblate, integrate și testate înainte de faza de instalare, MDC-urile oferă multe avantaje, inclusiv fiabilitate îmbunătățită, precum și costuri și performanțe predictibile. Abordarea modulară poate ocupa un spatiu neutilizat al clientului, inclusiv în aer liber sau la distanță și poate elibera din spațiul tradițional rezervat centrului de date, permițând astfel un management flexibil al energiei în cazul în care va exista o cerere viitoare pentru mai multă capacitate.

În paralel, tot mai multe întreprinderi caută soluții edge – care leagă o parte din capacitatea de calcul de locul de utilizare – din motive care includ optimizarea, securitatea și, nu în ultimul rând, confidențialitatea. Pentru a ne asigura că interoperabilitatea rețelelor cloud, edge și on premise funcționează corect, avem soluția EcoStruxure IT Advisor. Acest software bazat pe cloud permite managerilor centrelor de date să reducă costurile operaționale și să planifice riguros timpul de funcționare, având acces la date exacte și putând gestiona optim riscurile.

IT Channel: Vorbeam despre consumul important de energie al centrelor de date. Și pentru acesta există o soluție de optimizare de la Schneider Electric?

Lucian Enaru: Da. Dacă ați ruga pe oricine care activează într-un centru de date să vă descrie cum este mediul de lucru, s-ar putea să spună „este destul de zgomotos, rece și… cel mai bine este să intrați purtând o jachetă groasă și dopuri pentru urechi”. Cum spune românul, te cam trage curentul. Acesta este rezultatul cantității enorme de flux de aer pe care echipamentul IT îl trage prin șasiu, pentru a răci componente electronice fierbinți, consumatoare de energie. Acest flux de aer consumat trebuie să fie egalat sau depășit de cel furnizat gurilor de admisie de către echipamentele de răcire. De fapt, distribuția corectă a fluxului de aer în jurul echipamentelor IT este principala provocare în materie de răcire în centrele de date – chiar și atunci când capacitatea totală de răcire (măsurată în kW) depășește cu mult sarcina de căldură IT.

Prin utilizarea software-ului nostru Computational Fluid Dynamics (CFD), un proiectant de centru de date poate previziona modelele complexe de flux de aer înainte ca centrul de date să fie construit sau modificat. Și acest lucru este necesar dacă vă doriți să asigurați răcirea echipamentele IT cât mai eficient energetic posibil. De peste 15 ani Schneider Electric dezvoltă și folosește propria tehnologie CFD care vine în completarea produselor noastre hardware și software de răcire. Recent, am lansat recent un instrument CFD și mai capabil, bazat pe cloud, numit EcoStruxure ™ IT Advisor CFD. Și, pentru prima dată, oferim tehnologia noastră CFD spre vânzare publicului larg prin intermediul portalului Schneider Electric Exchange.

Silviu COJOCARU