Cum va arata oare o societate conectată în anul 2020 sau după? Aceasta este problema pe care Ericsson (NASDAQ:ERIC) o cercetează în mod activ și pentru care vede ca soluție dezvoltarea conceptului de rețea 5G.
În viitor, după anul 2020, volumul de date mobile va crește de 1000 de ori, iar vitezele de conectare vor fi de 100 de ori mai mari decât acum. În același timp, vor exista între de 10 și 100 de ori mai multe dipozitive mobile conectate.
Din acest motiv, rețelele vor fi nevoite să proceseze cantități enorme de date pentru dispozitivele mobile și vor trebui să susțină un volum mult mai mare de trafic decât în zilele noastre. Și toate acestea la un cost cât mai scăzut și într-un mod cât mai sustenabil.
Pentru a putea face față acestor provocări, Ericsson lucrează la identificarea unor noi tehnologii, care să vină în completarea evoluției actualelor tehnologii pentru a permite dezvoltarea unor noi rețele mai eficiente, mai versatile și mai accesibile. Spre exemplu – implementarea unor rețele specifice pentru mediile de interior, de tipul librăriilor și al școlilor, unde serviciile în cloud sunt o necesitate pentru a acoperi nevoile acestora de comunicare.
Ericsson vede 5G ca pe o modalitate prin care utilizatorii pot avea parte de cea mai bună experiență legată de o rețea. Deoarece nu adoptă o abordare centrată pe tehnologie, ci una centrată pe experiență, 5G nu înseamnă doar una sau câteva tehnologii de acces radio noi. În schimb, 5G oferă cele mai bune experiențe prin integrarea tuturor tehnologiilor de acces radio pentru a acoperi multiplele și diversele nevoi ale utilizatorilor finali.
Prin intermediul acestei demonstrații, vizitatorii standului Ericsson din cadrul Mobile World Congress vor putea vedea orașul viitorului și modul în care 5G va ajuta la satisfacerea nevoilor de comunicare din anul 2020 și pe termen lung.
Mega-Orașul Conectat
Până în anul 2050, 70% din populația lumii va locui în orașe, față de cei 50% din prezent. Majoritatea se va găsi în cele mai mari aglomerări urbane – așa-numitele Mega-Orașe – iar această creștere a populației urbane va crește dramatic nevoia de a gestiona mai eficient și cât mai sustenabil problemele sociale, economice și de mediu. Ericsson crede că tehnologia și comunicațiile (ICT) reprezintă soluții pentru aceste probleme și sunt elemente cruciale pentru infrastructura și proiectarea orașelor în viitor.
Demonstrația unui Mega-Oraș Conectat va presupune simularea unui oraș conectat și prezentarea beneficiilor practicilor colaborative și proactive pe baza a trei scenarii:
- Orașul sigur – scenariu care ilustrează modul în care soluțiile ICT pot ajuta la decongestionarea traficului după un accident.
- Orașul creativ – scenariu care ilustrează modul în care soluțiile ICT pot asigura o bună calitate a experienței utilizatorului cu o rețea, chiar și în timpul celor mai aglomerate evenimente sociale și culturale (de exemplu, la concerte).
- Orașul verde – scenariu care ilustrează modul în care soluțiile ICT pot ajuta un oraș lovit de caniculă, prin folosirea rețelelor inteligente.
Aceste trei simulări arată modul în care se pot identifica modele de comportament prin analiza și combinarea fluxuri de date și a cunoștințelor situaționale. Experții pot folosi aceste rezultate pentru a face recomandări în diverse situații de criză.
Proiectul Window of Opportunity
La Mobile World Congress, Ericsson va prezenta proiectul Window of Opportunity, în cadrul căruia testează ce se întâmplă când sticla obișnuită este conectată pentru a funcționa ca un amplificator de rețea. Astfel, un geam poate deveni cu ușurință parte dintr-o rețea mobilă broadband, pentru a ajuta la amplificarea acoperirii unei rețele de interior sau pentru a furniza cea mai bună experiență mobilă într-un autobuz (care poate astfel deveni un birou sau un centru de divertisment mobil). Mai mult decât atât, ferestrele ar putea fi folosite ca suprafețe de scris (whiteboards) care să înregistreze notițele și apoi să le trimită utilizatorilor pe emailul personal.
În plus, un sistem de ferestre conectate oferă un spectru larg de posibilități, ca: jaluzele automatizate, controlul prin cloud al ventilației sau luminii și altele. Ferestrele conectate pot ajuta, de asemenea, la reducerea consumului de energie prin adăugarea de celule solare transparente care pot produce electricitate și care, cu ajutorul aplicațiilor, pot porni singure și transmite excesul de energie în rețele inteligente.
Pe tot parcursul Mobile World Congres 2013 din Barcelona, Ericsson va prezenta tehnologiile combinate și servicii de top pentru industria tehnologiei și comunicațiilor. Soluțiile noastre oferă utilizatorilor performanțe superioare ale rețelei în teren, permit managementul complet al experienței consumatorului, simplifică și automatizează fluxul de operațiuni pentru a atinge excelență la nivel global.
RESURSE SUPLIMENTARE PENTRU EDITORI
Informații de context
Rapoartele City Index 1-3: http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society/city-life
City Index – Aplicație interactivă: http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society/city-life/city-index
Despre Mega-Orașe: http://www.ericsson.com/res/docs/2012/ns_megacities_report_4.pdf
Proiectul Window of Opportunity – fotografii, video și mai multe informații: http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society/window_of_opportunity
Puteţi descărca imagini la rezoluţie înaltă şi video de calitate la www.ericsson.com/press.