Render Street este un start-up românesc, o afacere de succes care utilizează forța cloud computingului într-un mod cu totul original. Când treci în revistă modalitățile de utilizare a cloudului, te gândești în primul rând la domenii precum comerțul electronic, aplicațiile web, soluțiile pentru retail etc. Ce spuneți însă despre utilizarea cloudului pentru generarea animațiilor tridimensionale?
Renderingul este un proces de generare a imaginilor tridimensionale după un model, prin utilizarea unor aplicaţii specifice, un proces ce consumă însă resurse foarte mari de procesare.
Ideea
„Un client al nostru, artist 3D, utiliza una dintre cele mai populare aplicații open source de modelare tridimensională – Blender. La un moment dat, a avut o problemă cu un proiect pe care trebuia să-l termine repede, proiectul necesitând însă niște renderinguri foarte lungi. Procesul de rendering ar fi durat săptămîni întregi pe laptopul pe care îl utiliza pentru aceste proiecte, cu toate că acesta era de ultimă generație. Artistul a căutat pe Internet și a găsit câteva soluţii pe care le-a încercat. Din păcate, nu a reușit să le folosească pentru a finaliza proiectul. Au fost mai multe motive care au condus la acest eșec, printre acestea numărându-se și faptul că aceste instrumente aveau interfețe complexe pentru configurarea procesului de rendering,”a declarat Marius Iatan, CEO Render Street. „Așa a apărut idea: am făcut un brainstorming, am analizat soluţiile găsite pe Internet și ne-am gândit că putem face una mai bună,” a completat Marius Iatan. Zona caselor mici de creație 3D este puțin explorată și există puține soluții pe piață. Practic, piaţa de 3D s-a dezvoltat mult în această zonă și credem că o să se dezvolte și mai mult odată cu popularizarea 3D-ului și este nevoie de soluţii dedicate pentru această piaţă. Industria tradiţională este high-end. În mod tradițional, casele de film au bugete mari și propriile centre de date pentru rendering.
Soluția
Soluția se bazează pe resursele de cloud computing de la Microsoft, în speță platforma Windows Azure. „Microsoft ne-a oferit un suport important în crearea acestui start-up. Render Street este unul dintre cele 5 start-up-uri româneşti ce au beneficiat de câte un grant de până la 60.000 USD în resurse de calcul şi stocare în Windows Azure, pentru dezvoltarea şi extinderea business-ului la nivel global, prin programul BizSpark. Acest ajutor l-am folosit pentru realizarea primelor proiecte de rendering,”a precizat Marius Iatan.
Legat de planurile de viitor ale companiei pe care o conduce, Marius Iatan a precizat: „Suntem într-o nișă foarte specializată. Cerere există și este în creștere. Zona micilor case de producție nu este încă targetată corespunzător de firmele mari, lucru care ne oferă o oportunitate de dezvoltare a afacerii noastre.”
de Silviu Cojocaru
FERMA DE SERVERE PENTRU RENDERING DE LA PIXAR ȘI LUCAS FILM
Pentru a vă oferi o idee în ceea ce privește resusele necesare pentru procesul de rendering, am ales exemplul caselor de film care au realizat „Cars” și „Star Wars”. Și în cazul unor mici case de producție, cerințele de procesare sunt la un nivel foarte înalt și, cu siguranță, nu își permit să susțină un astfel de centru de date. Detalii privind centrele de date ale caselor de film sunt disponibile în continuare, cu mențiunea că aceste resurse sunt folosite numai pentru rendering:
4.000 mp– suprafața data center-ului dedicat exclusiv procesului de rendering
Echipamentele includ 5.000 procesoare AMD, utilizate exclusiv pentru procesele de
Rendering
Peste 1.000 porturi 10 GB
Peste 1.000 kmde cabluri în tot campusul pentru infrastructura pasivă de rețea