În 2020, cheltuielile IT din sectorul bancar și al companiilor de valori mobiliare vor scădea cu aproape 4,7% până la 514 miliarde de dolari în 2020, potrivit Gartner. Cheltuielile cu dispozitive precum PC-uri și dispozitive mobile vor înregistra cea mai mare scădere, de 12,1%, urmată de sistemele pentru centre de date.
„COVID-19 nu numai că a cauzat incertitudine în cadrul sectorului bancar și al valorilor mobiliare în acest an, ci și o schimbare definită în modul în care clienții trebuie să interacționeze cu instituțiile lor financiare”, a spus Jeff Casey, Senior Director Analyst la Gartner. „Aceste firme continuă să răspundă nevoilor emergente ale clienților pe fondul diminuării economice continue și al reducerii sprijinului guvernamental.”
Răspunsul inițial al industriei a fost dominat de acțiuni operaționale care să permită munca de la distanță, să răspundă nevoilor crescute de creditare, educației canalului digital și asigurării investitorilor descurajați. Canalele de servicii pentru clienți au fost supuse stresului suplimentar, băncile reacționând rapid prin adăugarea sau ajustarea capacității atât în canalele de self-service, cât și în canalele de servicii cu personal.
În primele etape ale pandemiei, băncile au concentrat cheltuielile în tehnologie în patru domenii cheie:
- Operațiuni: pentru a asigura accesul continuu la serviciile de bază;
- Lanț de aprovizionare: pentru a răspunde nevoilor emergente ale furnizorilor și clienților;
- Venituri: pentru a asigura viabilitatea continuă a afacerii; și
- Forța de muncă: pentru a sprijini angajații din sedii și celor care lucrează de la distanță în cazul apariției de perturbări.
Gartner prognozează că cheltuielile tehnologice în sectorul bancar și al valorilor mobiliare se vor recupera în 2021, crescând cu 6,6% la nivel global.
„Cu o mai bună înțelegere a impactului COVID-19, băncile și firmele de valori mobiliare accelerează acum inițiativele de automatizare, cum ar fi chatbot-urile orientate către clienți, automatizarea proceselor robotizate (RPA) și soluțiile end-to-end”, a spus dl. Casey. „De asemenea, s-au concentrat pe reproiectarea structurilor organizaționale și a fluxurilor de lucru și repriorizarea inițiativelor de modernizare.”
După o creștere puternică de 5% în 2019, impactul COVID-19 va duce la scăderea cheltuielilor pentru serviciile IT în 2020. Dimensiunea contractelor, condițiile acestora și tipul lor vor fi puternic afectate, deoarece proiectele de transformare mari sunt reduse sau anulate.
„Acest lucru va fi de scurtă durată, deoarece băncile inițial au reacționat și au răspuns la perturbarea indusă de COVID-19”, a spus domnul Casey. „Cheltuielile cu serviciile IT vor începe să crească pe măsură ce băncile vor accelera în 2021 inițiativele de modernizare repriorizate”.
Gartner consideră că acea capacitate de a crea o nouă valoare și, în final, noi surse de venit va deveni esențială pentru succesul pe termen lung într-o recuperare extinsă. COVID-19 a prezentat o oportunitate pentru bănci de a-și crește implicarea digitală și de a-și extinde serviciile oferite. În prezent, băncile obțin doar 27% din venituri în medie din serviciile digitale furnizate extern, conform Gartner CIO Survey 2020.
Sursa: Gartner