Victor Popescu este CEO-ul unui startup care, într-un an, a reușit să crească și să adune rezultate mai impresionante decât alte business-uri cu vechime. În 2012, împreună cu o echipă de trei persoane, Victor a pus bazele Gameleon, o platformă prin care oricine, indiferent dacă are sau nu cunoștințe tehnice, își poate construi propriul joc web cu ajutorul unei interfețe prestabilite. Din vara anului trecut până acum, echipa Gameleon a participat la competiții regionale și internaționale, câștigând multe dintre ele, cum ar fi Venture Connect, Startup Live Bucharest, Startup Camp Berlin sau Intel Global Challenge, dar și la acceleratoare de business care i-au ajutat să-și dezvolte cu profesionalism compania și produsul.
„Recunosc, punctul de cotitură pentru startup-ul nostru a fost momentul în care ne-am decis să participăm la competiții”, spune Victor Popescu, CEO Gameleon. „Venture Connect a fost prima competiție cu ajutorul căreia am început să ieșim în față, iar la scurt timp a apărut și How to Web – Startup Spotlight, care pot să spun că a fost cea care a pus roțile Gameleon în mișcare. În momentul în care ne-am înscris la Startup Spotlight, ne-am gândit și la marele premiu, dar am analizat foarte atent și restul premiile care se ofereau și imediat ne-a atras atenția Ixia Innovation Award. Ni s-a părut că se potrivea proiectului nostru și ne-am decis să accentuăm în prezentarea noastră inovația din spatele conceptului Gameleon, care poate fi asemănat unui WordPress pentru cei care doresc să creeze jocuri. Și am avut noroc”, a adăugat acesta.
Ixia a fost și va fi și anul acesta marele sponsor al competiției Startup Spotlight cu premii în valoare totală de 20.000 de USD. După cum explică Teodor Ceaușu, Country Manager Ixia, decizia de a crea acest parteneriat a fost una care a venit în mod natural. „Una dintre dorințele mele cele mai mari este să sprijinim tinerii antreprenorii din IT și să ajutăm mai multe companii care abia își încep viața să se dezvolte către succes. Cred că, în acest moment, piața din România are nevoie de acest suflu de idei proaspete și de competiția sănătoasă pe care o pot genera. În contextul Startup Spotlight, ne-am dorit mult să avem un premiu al nostru, care să recompenseze inovația mai presus de orice. Prezentarea celor de la Gameleon ne-a convins aproape imediat că ei merită premiul Ixia Innovation Award. Am fost impresionat de modul în care au îmbinat capabilitățile cloud-ului cu dezvoltarea open source pentru a le oferi posibilitatea chiar și celor care nu au cunoștințe tehnice, dar poate au idei pentru jocuri extraordinare, să creeze orice joc pe care și-l își pot imagina”, a explicat el.
Victor este convins că participarea la Startup Spotlight și premiul pe care l-au primit de la Ixia au venit la momentul potrivit. „Premiul oferit de Ixia a făcut diferența între a continua cu Gameleon și a spune stop joc. De asemenea, am avut norocul să întâlnim la Startup Spolight foarte mulți oameni deosebiți care ne-au ajutat cu sfaturi și idei, atât pentru business în sine, cât și pentru modul în care am putea îmbunătăți platforma Gameleon.”
După How to Web, echipa Gamelon a avut parte doar de succes, atât la nivel local, cât și internațional. Ca rezultat al participării la Startup Spotlight, echipa a reușit să obțină o finanțare totală de 50.000 de euro de la Eleven, unul dintre cele mai mari acceleratoare de afaceri din Europa de Est și au reușit să încheie un parteneriat cu SoftLayer pentru hosting-ul jocurilor create prin platforma Gameleon.. În plus, Eleven i-a ajutat cu sfaturi utile de business și le-a facilitat găsirea altor investitori. De aici, a fost doar un pas până la programul internațional de mentorat al companiei Mozilla – WebFWD. Viziunea pentru inovație, experiența și perspectiva americană a echipei Mozilla i-au ajutat pe cei de la Gameleon să-și perfecționeze produsul. Echipa a participat și la multiple alte competiții pentru start-up-uri, inclusiv Intel Global Challenge, una dintre cele mai mari competiții de planuri de afaceri din întreaga lume, dedicată ideilor inovatoare care se pot realiza cu ajutorul tehnologiei. Echipa a câștigat unul dintre cele cele trei premii întâi la această compețiție și, în urma acestui succes, au fost invitați să ia parte în programul Microsoft BizSpark Plus, care oferă ajutor celor mai promițătoare startup-uri din întreaga lume.
„Toate experiențele prin care am trecut până acum, de la incubatoarele de business până la competițiile regionale și internaționale, ne-au ajutat să ne vedem produsul din cât mai multe unghiuri posibil. Astfel, am reușit să ne dăm seama unde trebuie să mai lucrăm și ce aspecte putem îmbunătăți. Ne-am dorit să creăm o platformă intuitivă și ușor de folosit, dedicată comunității de gaming. În acest moment, suntem foarte bucuroși să anunțăm că ne pregătim să ieșim din varianta beta cu Gameleon. Dacă ar fi să oferim un sfat altor fondatori de startup-uri, acesta ar fi să participe la cât mai multe competiții și să ia parte la cât mai multe incubatoare de business. În felul acesta, ei pot să-și provoace propria viziune și să o pună la bătaie într-o competiție deschisă. Este foarte constructiv să primești feedback de la oameni care au construit deja afaceri, poate chiar pe o nișă similară, sau care doresc să investească și te analizează la rece. Experiența ne-a arătat că e foarte important să rămâi în contact cu lumea investitorilor în fiecare moment al afacerii, iar competițiile te ajută să te gândești la ceea ce ai realizat în mod obiectiv și în perspectivă. De asemenea, le-am recomanda tuturor fondatorilor de startup-uri să se concentreze, în primul rând, pe produs și pe obținerea unei validări din partea utilizatorilor, apoi să caute finanțare”, a spus Victor.