Entuziaștii tehnologiilor de monitorizare a stilului de viață din punct de vedere al activităților fizice, somnului, dispoziției sau alimentației, generează un val de date și informații personale prin intermediul dispozitivelor și aplicațiilor specializate care măsoară astfel de indicatori. Cât de securizate sunt însă aceste informații care reprezintă o componentă a identității virtuale a utilizatorilor și reflectă stilul de viață al acestora?

În fiecare zi, milioane de oameni din întreaga lume monitorizează și înregistrează în mod activ fiecare aspect din viața personală, de la gânduri, experiențe sau realizări, până la stilul de viață reflectat în activitatea fizică sau alimentația. Monitorizarea personală și cuantificarea anumitor aspecte din viața de zi cu zi, înglobate sub conceptul „Quantified Self”, generează implicit un volum considerabil de date și informații personale, transmise și stocate în diverse medii, iar securitatea acestor informații devine astfel esențială. Symantec a descoperit riscuri de securitate în cadrul unui număr semnificativ de dispozitive și aplicații de monitorizare personală, printre cele mai importante fiind faptul că toate dispozitivele purtate de utilizatori și aplicațiile folosite pentru monitorizarea activităților și performanțelor fizice sunt vulnerabile la acțiunile de localizare geografică.

Cercetătorii Symantec au dezvoltat un număr de dispozitive de scanare, folosind minicomputere Raspberry Pi, pe care le-au utilizat la evenimente sportive și în spații publice aglomerate și au descoperit că localizarea geografică a unei persoane este posibilă folosind această tehnologie. Totodată, Symantec a descoperit vulnerabilități în modalitățile de stocare și gestionare a datelor și informațiilor personale, precum parolele transmise sub formă de text sau sesiunile de autentificare defectuoase.

Cum funcționează sistemele de monitorizare a stilului de viață?

Persoanele care practică activități de monitorizare a stilului de viață folosesc dispozitive de tip brățări electronice, ceasuri inteligente, pandantive inteligente sau chiar obiecte vestimentare capabile să monitorizeze activitățile sportive, somnul sau alimentația. Aceste dispozitive conțin, de regulă, un număr de senzori, un procesor, memorie și o interfață de comunicare și permit  colectarea, stocarea și transmiterea datelor și informațiilor către un alt computer pentru procesare și analiză.

Ce se află în interiorul unui dispozitiv tipic de cuantificare a informațiilor personale

Deși dispozitivele specializate sunt tot mai răspândite în toată lumea, smartphone-urile rămân probabil cel mai comun mod prin care oamenii monitorizează stilul de viață și activitățile fizice. Un smartphone modern dispune de o gamă generoasă de senzori care pot fi folosiți de diferite aplicații de monitorizare personală, iar utilizarea zilnică a smartphone-urilor, alături de proliferarea aplicațiilor gratuite de monitorizare, simplifică în mod notabil experiența utilizatorilor și permite adoptarea acestor procedee.

Telefoanele smart moderne sunt bine dotate cu senzori de toate tipurile

Pentru a adopta monitorizarea stilului de viață pe smartphone, utilizatorii trebuie doar să aleagă o aplicație din oferta diverselor magazine online de aplicații, să instaleze aplicația, să își creeze cont și să înceapă activitatea de monitorizare. La finalul fiecărei sesiuni, utilizatorii pot analiza datele și le pot salva pe un server din mediul cloud.

Cât de securizată este identitatea virtuală cuantificată a utilizatorilor?

Utilizarea soluțiilor de monitorizare personală implică transferul datelor către furnizori de servicii, în cloud, fiind dificil de stabilit cu exactitate dacă sunt luate toate măsurile de securitate și protecție a datelor personale și, în ansamblu, a intimității. Symantec a analizat industria monitorizării stilului de viață și mijloacele de securitate utilizate de furnizorii de dispozitive și aplicații, cercetare care stă la baza raportului „How safe is your Quantified Self?”.

Dispozitive pentru monitorizarea personală care detectează locația geografică

Orice dispozitiv de monitorizare personală poate fi localizat și urmărit prin protocol wireless. 

Există multiple dispozitive de monitorizare a activității sportive disponibile pe piață. Aceste dispozitive dispun, în mod uzual de senzori care detectează mișcarea, dar majoritatea nu sunt concepute pentru detectarea locației geografice. Datele și informațiile colectate de aceste dispozitive necesită a fi sincronizate cu alte dispozitive sau cu un computer pentru a fi vizualizate. O metodă convenabilă pentru producătorii de astfel de dispozitive este folosirea tehnologiei Bluetooth Low Energy pentru a permite aparatelor să sincronizeze date în sistem wireless cu un smartphone sau computer. Cu toate acestea, există riscul ca dispozitivele să distribuie datele și informațiile către platforme care permit detectarea și localizarea sursei.

Pentru a testa modul în care astfel de dispozitive pot fi localizate, Symantec a dezvoltat dispozitive de scanare cu Bluetooth, folosind minicomputere Raspberry Pi și componente uzuale care se găsesc în magazine obișnuite de electronice – un adaptor Bluetooth 4.0, baterii,  un card SD și software open source personalizat. Costul de producție al unui dispozitiv a fost de mai puțin de 75 de dolari, acesta putând fi construit de orice persoană cu un minimum de cunoștințe IT.

Scanner Bluetooth construit artizanal, denumit Blueberry Pi

Symantec a instalat aceste scannere portabile în locuri publice aglomerate din Irlanda și Elveția pentru a le activa și utiliza spre  o mai bună înțelegere a modului de funcționare al dispozitivelor de monitorizare personală. De asemenea, au fost instalate și la un eveniment sportiv de amploare pentru a monitoriza competitorii și progresul acestora în cadrul cursei. Scannerele funcționau în regim pasiv și nu au încercat să stabilească conexiuni cu niciun dispozitiv descoperit, ci numai să detecteze acele semnale transmise de dispozitive în spațiul undelor radio.

Testele Symantec indică faptul că dispozitivele întâlnite de scannere pot fi detectate, localizate și monitorizate prin intermediul informațiilor hardware unice pe care le  transmit. Unele dispozitive (în funcție de configurație) permit interogare de la distanță, operațiune prin care informații precum numărul de identificare și alte caracteristici ale dispozitivului pot fi descoperite de un dispozitiv terț, de la o distanță redusă, fără să fie necesar contactul fizic cu dispozitivul vizat.

Majoritatea dispozitivelor de monitorizare a activității sportive sunt detectabile și localizabile

Rezultatele acestei cercetări indică faptul că producătorii acestor dispozitive (unii dintre ei chiar lideri de piață) nu au luat în considerare implicațiile de confidențialitate a datelor survenite în urma utilizării dispozitivelor de monitorizare a stilului de viață. Acest detaliu trecut cu vederea poate permite oricărei persoane capabile și dotate cu aparatura potrivită să detecteze dispozitivele de monitorizare și astfel să localizeze persoanele care le poartă.

De ce este acest lucru motiv de îngrijorare? Practic, este posibil ca hoții sau urmăritorii să folosească informațiile obținute prin detectare și localizare în scopuri ilicite.

Transmiterea datelor personale de monitorizare sub formă de text

20% dintre aplicații transmit datele personale ale utilizatorilor sub formă de text.

Multe dintre aplicațiile și serviciile de monitorizare personală se conectează la servere în cloud pentru a permite utilizatorilor să stocheze datele colectate pentru arhivare și analize ulterioare. Pe lângă simpla stocare a datelor privind activitățile utilizatorilor, unele servicii colectează o gamă largă de alte date personale precum data nașterii, starea maritală, adresă, fotografii și alte statistici personale. Pentru a preveni accesul neatorizat asupra datelor utilizatorilor, aceste servicii necesită conturi personale create și protejate prin intermediul numelui utilizatorilor și parolelor secrete generate de și pentru utilizatori.

Specialiștii Symantec semnalează faptul că o proporție inacceptabil de mare a acestor aplicații și servicii nu gestionează în mod sigur datele personale oferite de utilizatori, fie acestea nume de acces sau parole. Multe dintre aceste aplicații și servicii transmit datele și informațiile generate de utilizatori (inclusiv datele de înregistrare) fără a folosi tehnici de criptare a datelor, astfel fără a oferi protecție utilizatorilor de pericolele Internetului. Acest fapt permite atacatorilor interceptarea datelor și folosirea acestora în scopuri personale. Lipsa unui nivel de securitate reprezintă o omisiune serioasă și ridică întrebări privind modalitățile de gestionare a informației stocate pe serverele utilizate de aceste servicii.

De ce este acesta un motiv de îngrijorare? Transmiterea sub formă de text a informațiilor de înregistrare este problematică având în vedere faptul că majoritatea oamenilor au tendința de a reutiliza aceleași date de înregistrare pe mai multe website-uri. Astfel, detaliile de înregistrare pot fi furate dintr-un anumit serviciu și apoi folosite pe un alt serviciu pentru a obține acces asupra unor date mai sensibile de tipul conturilor de e-mail sau conturilor de shopping online.

Lipsa politicilor de confidențialitate

52% dintre aplicațiile examinate nu oferă politici de confidențialitate.

Aplicațiile și serviciile de monitorizare personală sunt concepute pentru a colecta și analiza informații de natură personală. De aceea, este considerat rezonabil și necesar prin lege în multe jurisdicții (exemplu – Online Privacy Protection Act 2003) ca producătorii și companiile care gestionează informații personale să pună la dispoziția utilizatorilor o politică de confidențialitate vizibilă și ușor de accesat. Este indicat ca politicile de confidențialitate să fie ușor de înțeles chiar și de către cei care nu întrețin o profesie în domeniul juridic, iar această politică de confidențialitate să fie disponibilă utilizatorilor înainte de a se înregistra pentru un anumit serviciu cu scopul de a oferi libertatea unei alegeri în cunoștință de cauză.

În ciuda importanței de a oferi o politică de confidențialitate, majoritatea aplicațiilor examinate nu dispun de una.

De ce este acesta un motiv de îngrijorare? Lipsa unei politici de confidențialitate este un posibil indicator al gradului de importanță pe care îl reprezintă securitatea serviciilor de monitorizare personală în etapele de dezvoltare și de distribuție. Este recomandat ca utilizatorii să considere esențiale aceste detalii înainte de a se înregistra pentru orice tip de servicii online.

„Scurgeri” neintenționate de date

Numărul maxim de domenii unice contactate de o singură aplicație este 14, iar media este 5.

Specialiștii Symantec au descoperit că aplicațiile contactează, în medie, 5 domenii diferite de iInternet. Există însă și aplicații care se conectează la 14 domenii diferite într-o perioadă scurtă de executare. Este de înțeles că aplicațiile necesită interacțiunea cu un anumit număr de domenii web pentru a transmite datele și informațiile colectate și accesul la anumite interfețe de programare a aplicațiilor (Application Programming Interface – API) pentru a intermedia publicitate și alte servicii, dar faptul că un număr considerabil de aplicații contactează mai mult de 10 domenii diferite în scopuri diverse este surprinzător. Multe aplicații raportează activitatea proprie serviciilor de statistici de date, aceste servicii adună și analizează aplicații și comportamente ale utilizatorilor pentru scopuri de marketing. Unele aplicații folosesc serviciile de statistică pentru a examina performanțele aplicației în sine, prin raportarea problemelor de performanță și anumitor defecțiuni.

Deși dezvoltatorii de aplicații sunt bine intenționați, informațiile despre activitatea unui utilizator pot fi dezvăluite în maniere neprevizionate, prin intermediul interacțiunilor dintre aplicație și serviciile terțe. De exemplu, o aplicație care monitorizează anumite activități fizice transmite anumite solicitări către adresa URL a unui serviciu de statistici la începutul și finalul fiecărei sesiuni. În cadrul acestui schimb de informație, aplicația transmite un ID unic pentru instanța proprie de aplicație, alături de numele aplicației și mesajele care indică începutul și finalul activității monitorizate.

Pe lângă scenariul prezentat anterior, există multiple alte scenarii care permit scurgerea neintenționată de date și informații de natură personală, scenarii care întâmpină erori umane, inginerii sociale sau gestionare improprie de date.

De ce este acesta un motiv de îngrijorare? Deși mulți dintre noi împărtășesc cu lejeritate detalii privind viața personală alături de prieteni și familie, există anumite informații care nu trebuie în mod neapărat împărtășite. Când utilizatorii aleg să nu publice unele actualizări, în mod sigur nu își doresc ca furnizorii de servicii să comunice, direct sau indirect, respectivele informații.

Alte slăbiciuni de securitate 

În orice serviciu care partajează informații, conturile de utilizator sunt folosite pentru a separa actualizările și informațiile unui anumit utilizator de cele ale altuia. Sesiunile de înregistrare sunt folosite pentru a gestiona fluxul de date și de procesare cu scopul de a permite utilizatorilor să acceseze datele personale și a efectua sarcini distincte exclusiv asupra datelor și informațiilor pentru care dețin permisiune de acces. Sesiunile care prezintă riscuri de securitate pot fi exploatate de infractorii cibernetici, ducând chiar la operațiuni de tipul scurgerilor de informații sau vandalismului de date.

În cercetările Symantec, specialiștii companiei au descoperit anumite website-uri care nu gestionează corect sesiunile de înregistrare ale utilizatorilor. Spre exemplu, unul dintre site-uri oferea posibilitatea de a căuta și vizualiza informații personale ale altor utilizatori. Un altul le permitea atacatorilor să creeze tabele în baza de date, prin comenzi SQL, și să le trimită pe server pentru a fi executate. Aceste lipsuri flagrante de securitate pot conduce la breșe majore în bazele de date ale utilizatorilor.

De ce este acesta un motiv de îngrijorare? Sistemele construite sau implementate defectuos pot expune vulnerabilități importante pe care atacatorii le vor exploata. Acestea pot conduce la compromiterea totală a datelor utilizatorilor de partea furnizorilor de servicii. În funcție de sensibilitatea datelor stocate, implicațiile pentru utilizatori variază de la informații nesemnificative, precum numărul de pahare de apă băute zilnic, până la informații sensibile precum localizarea geografică.

Ce este de făcut?

La prima vedere, monitorizarea stilului de viață și confidențialitatea datelor nu par să fie congruente. Cum pot fi asigurate simultan înregistrarea datelor personale și menținerea unui nivel oportun de securitate? Având în vedere problemele de securitate și confidențialitate a datelor descoperite de specialiștii Symantec, concluzia evidentă ar fi ca utilizatorii să nu efectueze niciun fel de monitorizare personală dacă prețuiesc confidențialitatea datelor personale.

Mai presus de riscurile potențiale de natura securității și confidențialității datelor, fenomenul „Quantified Self” își continuă expansiunea, iar studiile indică o creștere semnificativă în anii viitori. Symantec recomandă măsuri de precauție care pot reduce riscul ca datele personale să fie expuse odată cu informațiile de monitorizare a stilului de viață, astfel încât utilizatorii să se bucure pe deplin de astfel de activități:

 • Folosiți aplicația de blocare a ecranului sau o parolă care previne accesul neautorizat asupra dispozitivelor proprii;
 • Nu refolosiți aceeași parolă sau nume de utilizator pe mai multe website-uri;
 • Folosiți parole puternice;
 • Închideți serviciul Bluetooth atunci când acesta nu este necesar;
 • Fiți sceptici în legătură cu acele website-uri sau servicii care pretind informații excesive sau inutile;
 • Fiți precauți atunci când folosiți facilitățile de partajare cu rețelele sociale;
 • Evitați partajarea detaliilor privind propria locație în mediile sociale virtuale;
 • Evitați aplicațiile și serviciile care nu oferă în mod clar politicile de confidențialitate;
 • Citiți și înțelegeți politicile de confidențialitate ale aplicațiilor și serviciilor online;
 • Instalați actualizările aplicațiilor și sistemului de operare atunci când acestea sunt disponibile;
 • Folosiți o soluție de securitate pentru dispozitive electronice;
 • Folosiți criptare completă pentru dispozitive electronice.