Atacurile hacktiviștilor au escaladat în întreaga lume în ultimii ani, grupările de hacktiviști crescând atât ca dimensiune, cât și ca influență.
Anul trecut, un grup hacktivist cu legături în Malaezia a atacat ținte în India, aparent ca represalii pentru că un reprezentant al partidului de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) a făcut remarci considerate insultătoare la adresa profetului Mahomed.
Și, mai recent, Australia a avut Festivalul de modă de la Melbourne, care a generat o serie de evenimente – ceea ce a început ca o prezentare de modă s-a transformat rapid într-o serie de atacuri cibernetice. Știrile despre designul vestimentar al unui brand de lux au devenit virale din motive greșite. O participantă a accesat conturile ei de socializare pentru a-și împărtăși părerile despre modul în care a considerat că design-urile companiei sunt ofensatoare și lipsite de respect, iar aceste videoclipuri și story-uri au devenit virale.
Dar ce legătură are asta cu atacurile cibernetice?
Ei bine, mai multe grupuri de hacktiviști musulmani și-au unit forțele, cu alte echipe de hacktiviști, ca răzbunare, pentru a lansa atacuri cibernetice care vizează infrastructura și organizațiile private din Australia sub etichetele #OpAustralia și #opsjentik. Drept urmare, peste 70 de site-uri australiene – inclusiv site-uri publice ale guvernelor regionale, ale porturilor, băncilor și companiilor private – au fost vizate de atacuri Distributed Denial of Service (DDoS).
Dacă doriți să citiți mai multe despre acoperirea completă a acestor atacuri, accesați acest link.
În timp ce atacurile cibernetice nu sunt o noutate, am vrut să profităm de această situație pentru a sublinia importanța de a rămâne mereu protejați printr-o abordare de securitate care pune în primul rând prevenția în orice moment. Iată câteva motive evidențiate pentru care acest lucru este atât de îngrijorător pentru organizațiile de pe tot globul:
- Aceste organizații afectate nu au avut nicio legătură cu incidentul care a avut loc în timpul Festivalului de modă de la Melbourne, care demonstrează că o organizație se poate confrunta cu atacuri cibernetice oricând, oriunde și din orice motiv.
- Deși atacul cibernetic inițial ar putea fi considerat de mică amploare, atacul poate escalada rapid în ceva mult mai mare – fie că este vorba de includerea altor grupuri hacktiviste sau de răspândirea unei sofisticari suplimentare.
- Este posibil ca organizațiile să nu înțeleagă nici de ce sau când sunt vizate. Accesul la site-uri poate părea neîntrerupt – mai ales atunci când este conectat local. Dar accesul din locații internaționale – de obicei prin lanțul de aprovizionare sau utilizatorii din străinătate – poate fi întrerupt fără știrea organizației.
- Nu există loc pentru perioade de nefuncționare atunci când vine vorba de conducerea unei afaceri de succes, în creștere. Acest lucru poate duce la pierderi semnificative și deteriorarea reputației companiei. De asemenea, face organizația vulnerabilă la pierderea sau corupția datelor – ceea ce poate duce la consecințe legale, penalități și amenzi de reglementare.
Protecție DDoS de urgență Check Point
Din fericire, Check Point oferă o soluție premiată, automatizată, de atenuare în timp real, care protejează organizațiile împotriva amenințărilor emergente ale rețelelor și aplicațiilor, protejând în același timp infrastructura împotriva timpului de nefuncționare a rețelei și a aplicațiilor, exploatarea vulnerabilităților aplicațiilor, răspândirea malware-ului, anomalii, furtul de informații și multe altele. Pentru mai multe informații despre acest serviciu, descărcați broșura ce descrie soluțiile de protecție DDoS de urgență oferite de Check Point.
În calitate de 4 Star Partner Check Point Software, K-Businesscom România deține competențe solide în domeniul securității cibernetice. Cu referințe solide de implementări de succes a soluțiilor Check Point Software, echipa de specialiști K-Businesscom România vă stă la dispoziție pentru a identifica eventualele modalități de îmbunătățire a sistemului de apărare cibernetică a organizației dumneavoastră la office-romania@k-business.com sau la telefon 021 408 73 73.