Din ce în ce mai multe organisme guvernamentale din țări occidentale interzic utilizarea TikTok pe telefoanele și dispozitivele de serviciu. La fel ca o parte din conținutul de pe platforma de social media, interdicțiile TikTok par să devină virale. Această interdicție potențială nu se limitează la organisme guvernamentale, mulți directori de securitate a informațiilor iau în considerare interzicerea utilizării TikTok pe dispozitivele companiilor private. În România, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis deja o serie de recomandări către conducătorii autorităților și instituțiilor publice din România cu privire la aplicația software și serviciul de rețele de socializare sociale TikTok. Identificarea și interzicerea descărcării, instalării și utilizării aplicației, precum și eliminarea acesteia sunt măsurile recomandate de DNSC tuturor autorităților și instituțiilor publice din România. Implementarea acestor măsuri – în care aplicația de partajare video din China este eliminată sau dezactivată în mod sistematic – reprezintă o provocare pentru orice organizație. Acest lucru este valabil mai ales pentru numeroasele organizații din mediul privat care adoptă politici BYOD pentru angajații lor. Pentru CISO care caută o modalitate de a aborda această provocare, soluția de management unificat al dispozitivelor finale (UEM) de la BlackBerry poate juca un rol critic. De fapt, BlackBerry UEM a fost folosit recent pentru a împiedica accesul la TikTok atât pe telefoanele mobile deținute de guvernele canadiene, cât și ale SUA, ca răspuns la preocupările organizaționale privind securitatea și confidențialitatea.
Gestionarea interdicțiilor TikTok
Înainte de a putea elimina sau dezactiva o aplicație, trebuie să știți dacă este prezentă în primul rând. Instrumentele UEM permit monitorizarea continuă a aplicațiilor prezente pe un dispozitiv deținut de o companie sau de organizație guvernamentală și ajută la aplicarea unor controale de securitate stricte pentru a împiedica utilizatorii să descarce aplicații fără permisiune explicită.
Deoarece dispozitivele mobile de la locul de muncă pot avea acces la informații extrem de sensibile, se recomandă ca descărcările aplicațiilor să fie limitate la o listă preaprobată. Instrumentele UEM cu inventare de aplicații pot instala automat aplicații preaprobate pe un dispozitiv, permițând utilizatorului să acceseze ceea ce are nevoie, ajutând în același timp la protejarea organizației și a dispozitivelor acesteia. Ca exemplu, clienții BlackBerry UEM pot folosi funcția de inventar de aplicații încorporată pentru a preveni ca orice aplicație neaprobată să fie instalată pe un dispozitiv gestionat, să auditeze aplicațiile deja instalate pe dispozitivele utilizatorilor, precum și să configureze o listă predeterminată de aplicații restricționate și acțiuni de conformare care trebuie luate pentru fiecare aplicație, cum ar fi eliminarea sau blocarea accesului la aceasta.
Gestionarea interdicțiilor TikTok pe dispozitivele BYOD ale angajaților
În mod inerent, mediile BYOD permit niveluri mai mari de libertate a utilizatorilor decât atunci când dispozitivele sunt deținute și gestionate direct de o companie sau agenție guvernamentală. Cu toate acestea, o platformă robustă UEM oferă administratorilor o cale pentru a proteja informațiile sensibile și pentru a împiedica aplicațiile nedorite să acceseze datele organizației. Este important de reținut că nu toți furnizorii UEM sunt egali. De exemplu, administratorii ar trebui să utilizeze instrumentele de detectare a amenințărilor mobile (MTD) împreună cu soluțiile lor UEM – cu toate acestea, nu toate soluțiile UEM oferă această opțiune. De asemenea, contează ce tip de activare BYOD folosesc administratorii.
Prin utilizarea CylancePROTECT Mobile de la BlackBerry împreună cu soluția de UEM a aceleiași companii, organizațiile pot aproba sau bloca domenii pe baza configurațiilor administratorului. De exemplu, blocarea domeniilor TikTok cu CylancePROTECT Mobile asigură că încercările de a le accesa vor fi clasificate ca o amenințare. Acest lucru declanșează o acțiune de conformitate care trebuie întreprinsă de UEM, care ar fi blocarea TikTok. Utilizarea CylancePROTECT Mobile ca soluție MTD autonomă este o altă modalitate de a implementa politici de securitate, cum ar fi interzicerea aplicațiilor. În acest scenariu, orice aplicație poate fi adăugată la o „listă restricționată”, astfel încât încercările de a o accesa sau descărca vor declanșa un eveniment de amenințare – și vor suspenda accesul la datele corporative până când amenințarea va fi remediată.
Beneficii suplimentare ale managementului unificat al punctelor finale
Alegerea unei platforme UEM centrată pe securitate vine cu beneficii considerabile. În principal, ajută la reducerea riscului cibernetic pe care îl prezintă amenințările bazate pe dispozitive mobile. Acest lucru se realizează prin vizibilitate sporită pentru administratorii de dispozitive, care pot observa utilizarea datelor, inventarul dispozitivelor și vulnerabilitățile prin monitorizare continuă, pentru a menține echipele de securitate la curent în orice moment. Capacitățile de monitorizare și atenuare a amenințărilor sunt, de asemenea, caracteristici tipice UEM, dar unele soluții oferă și funcționalități suplimentare, cum ar fi izolarea și criptarea datelor. Iar dincolo de vizibilitatea și securitatea sporită vine și un grad superior de control – asupra dispozitivelor corporative și guvernamentale și dispozitivelor BYOD conectate la mediul dvs. de rețea. Indiferent dacă preocuparea este legată de TikTok sau de o viitoare amenințare la securitatea organizațională – veți avea încrederea și instrumentele necesare pentru a atenua riscurile mobile ale viitorului.
Lista beneficiilor de care utilizatorii soluțiilor BlackBerry este mult mai extinsă, de aceea specialiștii ASBIS Romania, distribuitor oficial al produselor companiei, vă stau la dispoziție pentru a vi le prezenta.