Cea mai noua caracteristica a iPhone este o asistenta virtuala numita Siri care poate scrie dupa dictare, verifica datele din calendar si cauta restaurante din apropiere, folosind exclusiv comenzi vocale.
Dar in viata reala, Siri nu este atat de performanta dupa cum sustin creatorii sai.
Richard Stern din Pittsburgh a intrebat-o pe Siri unde ruleaza filmul “Moneyball” iar Siri a raspuns: “I do not understand moneyball.”(Nu inteleg moneyball).
Vreti ca Siri sa repare o greseala facuta in calendar?Va va raspunde ca nu poate schimba programarile deja facute.Nici daca o veti ruga sa cheme o ambulanta posibil sa nu fiti multumiti de rezultat.
Asemenea scapari nu sunt neasteptate. Desi campania Apple nu insista pe asta, Siri este inca in varianta beta, in faza de testari, si este departe de perfectiune.
In mod normal, companiile nu ar promova ceva in beta. Dar in cazul Apple, faptul ca oamenii folosesc Siri ii ajuta sa invete din propriile greseli si sa imbunatateasca programul.
Asta pentru ca Siri lucreaza in Internet cloud. Cu aplicatii precum Siri, comenzile vocale sunt procesate pe un server Web, si nu pe dispozitivul in sine. Deavoltatorii de software pot observa cum raspunde Siri la comenzi si pot face schimbari pentru a-i spori eficienta.
De exemplu, ei pot intreba acelasi lucru in diverse moduri si cu o multitudine de accente. Scopul inginerilor este de a programa Siri sa identifice corect toate aceste variabile in context, indiferent de pronuntie.
Zilele comenzilor vocale rostite clar si rar sunt departe in urma, ideea din spatele Siri este ca ar trebui sa ajungem sa discutam cu ea ca si cu o persoana reala. Si cu cat mai multi oameni folosesc programul, cu atat performanta sa va creste.
Pentru mai multe informatii accesati: www.latimes.com