7 aprilie 2014 a marcat 50 de ani de la lansarea primului mainframe IBM. Deşi utilizatorii nu interacţionează cu un mainframe în acelaşi mod cu o tabletă sau cu un dispozitiv mobil, tehnologia care a declanşat o revoluţie în domeniile de business şi computing influenţează în continuare consumatorii.

În urmă cu 50 de ani, pe 7 aprilie 1964, Thomas Watson JR., CEO IBM, a prezentat linia de computere mainframe System/360, menţionând în cadrul unei conferinţe de presă că “acest produs radical  reprezintă începutul unei noi generaţii, nu doar pentru calculatoare, ci şi pentru aplicaţiile de business, ştiinţă şi guvernare”.

A avut dreptate. Istoricii spun că System/360 reprezintă una dintre cele mai importante realizări industriale din istorie. Şi pe parcursul a cinci decenii, descendenţii 360 – computerele mainframe, precum IBM zEnterprise din prezent – au făcut posibilă crearea codului de bare, a ATM-urilor, tranzacţionarea produselor electronice, rezervări de călătorie online, modelarea meteorologică şi a altor invenţii care au schimbat funcţionalitatea lumii în care trăim.

Astăzi, putem observa din nou evoluţii în domeniul tehnicii de calcul care ar putea să se dovedească a fi la fel de importante ca introducerea 360. Introducerea acestor modificări va depăşi graniţele unei singure generaţii de computere şi aplicaţii – vor da naştere unei noi clase de inovaţii. Start-up-uri, studenţi şi persoane fizice vor avea acces tot mai mult la super-maşinării de pe telefoanele mobile şi tablete, prin intermediul tehnologiei cloud. Mainframe computing se democratizează la un nivel ridicat.

În prezent, peste 70% dintre datele unei intreprinderi se află pe mainframe. De asemenea, 71% dintre companiile Fortune 500 îşi derulează procesele de business pe un mainframe.

Imaginaţi-vă o tehnologie care funcţionează atât de bine, încât nici nu realizaţi utilizarea ei. Computerul mainframe este tehnologia “din spatele scenei” care este la fel de relevantă şi importantă pentru operaţiunile cotidiene ca acum 50 de ani.

Iată 10 moduri ale sistemelor mainframe care influenţează acţiunile cotidiene:

1)      Mainframe-ul reglementează sistemele de utilităţi care se asigură că alarma dvs. este funcţională.

2)      Acelaşi mainframe controlează căldura în casa dvs.

3)      Şi se asigură că aveţi apă.

4)      Verificaţi prognoza meteorologică de pe telefon? Rapoartele sunt analizate şi generate de un mainframe.

5)      Utilizaţi un ATM? Mainframe-ul procesează tranzacţia.

6)      Utilizaţi un card bancar la cafenea? Din nou mainframe-ul se află în spatele operaţiunii.

7)      La locul de muncă, utilizaţi în mod constant datele de pe mainframe-uri pentru logistică, plăţi şi interogări.

8)      Rezervaţi o vacanţă online? Mainframe-ul vă ajută să rezervaţi hotelul, să realizaţi check-in-ul la aeroport şi să ajungeţi la destinaţie.

9)      Aşteptaţi cu nerăbdare ziua de salariu? Mainframe-ul procesează tranzacţiile.

10)   Industrii şi procese precum producţia auto, creditele ipotecare, crearea dosarelor medicale, serviciile poştale sau agricultura sunt susţinute de un mainframe.

În timp ce majoritatea consumatorilor nu realizează faptul că utilizează un mainframe în activităţile de zi cu zi, organizaţiile mari se bazează pe ele pentru a efectua cele mai intensive şi mai riguroase procese de calcul. De exemplu, Visa prelucrează 20% din PIB-ul mondial în fiecare an prin intermediul unui mainframe. Citi utilizează mainframe-uri pentru a introduce noi servicii de mobile banking milioanelor de consumatori, organizaţia IT a statului New York mută peste 35 dintre cele mai importante site-uri într-un mainframe cloud, oamenii de ştiinţă din SUA utilizează procesele analytics pe mainframe pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu poliartrita reumatică, iar Ghana analizează volumele mari de date pe mainframe-uri pentru a ajuta la încetinirea transmiterii HIV de la mamă la copil.

Trăim într-o lume în care majoritatea oamenilor poartă în permanent un computer în buzunar şi unde aproape toate funcţiile business sunt conduse digital. A fost atins doar vârful icebergului în ceea ce priveşte posibilităţile tehnologice oferite de un mainframe.

IBM priveşte următorii 50 de ani de mainframe computing ca o etapă de dezvoltare a noi aplicaţii pentru cloud, Big Data, mobile computing pe această venerabilă platformă.