…dar și a atitudinii angajaților față de utilizarea de dispozitive mobile, fie ele personale sau ale companiei, în timpul și în afara orelor de lucru

Noua tendință BYOD (Bring Your Own Device – foloseşte propriul  dispozitiv la birou), este departe a fi numai o tendință IT, așa cum se discută de cele mai multe ori. OK, unii o numesc revoluție, alții îi spun „coșmarul administratorilor de securitate IT”. Este evident că BYOD a adus modificări clare în comportamentul angajaților, în industrii diferite,  în ceea ce privește echilibrul între timpul de lucru și viața personală. Unii angajați sunt dispuși să „trăiască la locul de muncă” și să folosească orice dispozitiv de care au nevoie pentru a-și face treaba legată de slujbă, dar și pentru scopuri personale. Pentru aceștia, a folosi dispozitivele personale la birou este de la sine înțeles, cât timp îi ajută să muncească mai repede, mai bine. Alți angajați agrează un alt tipar de lucru și sunt mult mai  exigenți cu privire la separarea muncii de aspectele personale ale vieții lor. Aceste modele de comportament vor influența în mare măsură viitorul mobilității în companii, și, de asemenea, va schimba modul în care, cu ce și de unde lucrăm.

Conform unor studii, până în 2016, două treimi din forţa de muncă va deţine telefoane inteligente, în timp ce 40% din aceasta va fi mobilă. Şi totuşi, infrastructura IT existentă astăzi necesită două reţele separate şi aplicatiii de management pentru conectivitate wired şi wireless, ceea ce creşte complexitatea operaţională. În plus, aceste infrastructuri nu sunt scalabile pentru a suporta mai multe dispozitive pe utilizare şi nu au nivelul de securitate necesar pentru a proteja informaţiile critice.

Potrivit Gartner, fiecare companie ar nevoie de o poziţie clară în ceea ce priveşte BYOD, iar programele formale BYOD sunt un fenomen care se dezvoltă rapid datorită pieţei inovatoare de dispozitive mobile. Este evident, așadar, că furnizorii tradiționali (și nu numai) reacționează la aceste tendințe cu noi soluții de rețelistică. Un exemplu este compania HP, care a prezentat noi soluţii unificate wired şi wireless, care să susţină o reţea simplă, scalabilă şi securizată pe care să se dezvolte iniţiative BYOD. Conform reprezentanților companiei, aceasta este singura soluţie completă din industrie care suportă din ce în ce mai numeroasele iniţiative BYOD. Soluţia livrează platforme unificate de management şi switching wired şi wireless, care creează o singură reţea pentru conectivitate wired şi wireless.

Avantajele arhitecturii HP FlexNetwork susţin foarte bine nevoile BYOD de bază ale clienților, prin intermediul unor funcţionalităţi noi de introducere a unui dispozitiv în reţea şi de provizionare printr-o singură aplicaţie de management şi securitate automatizată prin tehnologie de rețelistică software-defined (SDN), acestea fiind completate de servicii de conectivitate mobilă.

Cu aceste soluții de rețelistică, HP face un pas important în strategia sa de a deveni singura companie producătoare din domeniul IT care deține întreaga gamă de produse posibile. „HP investește putenic în zona de cercetare-inovare şi dorește să atace şi domeniul BYOD, furnizând o soluţie integrată, endto-end. Dispozitivele mobile sunt extrem de răspândite, așadar concentrarea pe infrastructura potrivită pentru acestea este un domeniu cu multe oportunități. Iar HP are deja în portofoliu multiple soluții, astfel încât a fost doar un pas până în zona de rețelistică.“ a declarant Dl. Rudy Kozak, Director, HP Networking, Central & Eastern Europe, cu prilejul ultimei sale vizite în România.

HP a fost inclus în categoria vizionarilor în „Magic Quadrant for Data Center Network  Infrastructure”, publicat în luna februarie a acestui an, depășind companii cu tradiție din domeniul rețelisticii. HP continuă să-și sporească capacitățile sale de rețele de centre de date, veniturile sale din această zonă de rețelistică crescând continuu în ultimii ani.  Aceasta dovedește faptul că HP începe să fie luat în considerare din ce în ce mai mult pentru toate cerințele de rețelistică, în special pentru organizațiile care doresc să-și simplifice operațiunile legate de rețelele lor și să profite de SDN (Software Defined Network). „Această tendință BOYD este de neoprit, iar mai devreme sau mai târziu companiile trebuie să se alinieze. Modul în care muncesc oamenii se schimbă și mobilitatea este motorul acestei schimbări,” adaugă dl. Kozak.

Numărul de dispozitive mobile este în continuă creștere și utilizarea lor în muncă este din ce în ce mai mare, indiferent dacă aceste dispozitive sunt în proprietatea angajaților sau a companiei. Din punct de vedere al eficienței proceselor de business, de multă vreme nu mai există îndoieli în privința beneficiilor pe care le aduce o forță de muncă mobilă, conectată în permanență la aplicațiile de business. Ceea ce mai rămâne este alinierea soluțiilor tehnice la aceste tendințe, prin optimizarea experienţei utilizatorilor care accesează reţelele, prin asigurarea scalabilității pentru aplicaţiile mobile, și eliminarea riscurilor la care sunt expuse aceste date şi aplicaţii.

Camelia Cojocaru